ADOPTA UPOZORAVA / 'Lošim i sporim radom socijalne skrbi i pravosuđa djeci iz sustava se uskraćuje pravo na obitelj'

Image
Foto: RTL

Oko 3.000 djece nalazi se u sustavu skrbi, a manje od 20 posto njih ima preduvjete za posvojenje

25.10.2019.
17:01
RTL
VOYO logo

U Hrvatskoj se treba ubrzati oduzimanje roditeljskih prava ljudima koji se ne brinu odgovarajuće o svojoj djeci, glavna je poruka Adoptine pete konferencije o posvojenju koja se održava u Zagrebu.

''Istraživanja pokazuju da u prosjeku prođu tri godine od izdvajanja djeteta iz biološke obitelji prije nego što se uopće pokrene vještačenje kompetencija roditelja. Dijete u međuvremenu odrasta u sustavu, nesigurno u svoju budućnost. Država ne sluša stručnjake i ne čini dovoljno kako bi djeci osigurala pravo na obitelj“, upozorila je Diana Topčić-Rosenberg, članica Upravnog odbora Adopte.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Početkom ove godine u sustavu skrbi bilo je oko 450 djece s uvjetima za posvojenje, a u prvoj polovini godine posvojeno je njih 36. S druge strane registrirano je gotovo 1300 potencijalnih posvojitelja među kojima je gotovo 70 posto u registru dulje od tri godine, priopćila je Adopta nakon prvog dana dvodnevne konferencije.

''Statistika jasno govori da se u sustavu ne vodi dovoljno računa o najboljem interesu djeteta. Najvažnija pretpostavka za unapređenje je ubrzavanje postupaka oduzimanja roditeljskih prava za djecu za koju su nadležni centri za socijalnu skrb procijenili da se ne mogu vratiti u svoje biološke obitelji“, istaknula je Andreja Turčin, predsjednica Adopte. Naglasila je kako je ključ budućnosti djece u sustavu skrbi u rukama socijalnih radnika i sudova, tj. njihovih odluka. Te odluke trebaju postati pravodobne i kvalitetne.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na konferenciji je svoje iskustvo podijelila posvojiteljska obitelj koja se 10 godina borila i izborila posvojenje, a posvojiteljica je istaknula: ''Da se postupak odradilo kako bi trebalo - s razumijevanjem prema meni i djetetu te s punim sustavom podrške, cjelokupno iskustvo bilo bi ljepše i lakše“. 

Na važnost odgovarajuće sustavne podrške tijekom i nakon posvojenja ukazao je i John Simmonds, direktor odjela za istraživanje i javne politike u britanskoj organizaciji CoramBAAF. Tijekom predavanja Potpora posvojenju – doživotni izazov za djecu, posvojitelje i biološke roditelje kazao je: ''Stogodišnja povijest posvojenja najjača je potvrda da posvojenje pred djecu i posvojitelje postavlja niz izazova. Odgovarajuća potpora treba im biti lako dostupna. Vlada ima izuzetno veliku odgovornost u pružanju takve potpore''.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo