ZANIMLJIVOSTI IZBORA / Lokalni izbori: neki bez protukandidata, kazne zbog nepoštivanja ženskih kvota

HDZ opovrgava da je dao upute svojim članovima kako da skandiraju na skupu, a SDP čiji šef promovira hrvatske proizvode - dijeli lizalice koje nisu proizvedene u Hrvatskoj.

10.5.2017.
18:49
VOYO logo

Novi načelnik međimurske Općine Donji Vidovec Josip Matulin - mirno odrađuje svoje zadnje smjene kao vozač školskog autobusa - nema kampanju jer nema ni protukandidata.

Tko će im doći na vruću načelničku fotelju osim u Donjem Vidovcu, znaju već i mještani u općinama Saborsko, Rakovica i Lasinja - tu HDZ ovi kandidati nemaju protukandidata - no HDZ i ostali potpuno su odustali od Krka jer tu caruje on - isti gradonačelnik od 93eće i jedini kandidat.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na upit je li mu dosadilo nakon toliko godina kandidat za gradonačelnika Krka Darijo Vasilić (PGS) odgovara: "Nije mi dosadilo to je sve puno adrenalina, puno strasti u poslu".

Je li lička strast na predizbornim skupovima bila unaprijed orkestrirana? Nakon što je Večernji list objavio da je HDZ svojim članovima propisao što odjenuti i što točno skandirati - iz stožera kandidata za župana Darka Milinovića uvjeravaju da oni nikakve upute nisu slali.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A stroge zakonske upute da na listama mora biti 40% kandidata drugog spola - stranke su redovito zanemarivale jer ih nitko nije kažnjavao. No, danas nam je potvrđeno iz DORH-a da se na ovim izborima kreće u akciju i prvi put će se naplaćivati kazne.

"Za pretpostaviti je da će se s tim krenuti nakon izbora, no može se krenuti i odma, onoga časa kad su te kandidacijske liste pravovaljane one su kao takve utvrđene i samim time se ušlo ili nije u prekršaj", kaže Janja Drobnjak iz Državnog izbornog povjerenstva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prekraja neće biti u SDP-u – uvjerava šef stranke. 

"Znači mi kao SDP nikome tko je sastavljao liste nismo dali suglasnost", izjavio je predsjednik SDP-a Davor Bernardić, a na upit jesu li naputke poslali mejlom netko sa strane je dobacio: "Da da svi smo dobili naputke".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naputke da kupuju hrvatsko, čini se, nisu dobili organizatori SDP-ove kampanje – pa tako dok njihov šef promovira domaće kupuse i čokolade, oni dijele ove lizalice - koje nisu proizvedene u Hrvatskoj.

Nikakvih problema u pomoći izvana ne vide ni kandidati Milan Bandić i Sandra Švaljek koji se u borbi za Zagreb voze u automobilima daruvarskih registracija – u Bandićevu stožeru objašnjavaju: "Poštovani, nemaju svi DA registracije, međutim Stranka rada i solidarnosti koristi  rent a car vozila u kampanji od kojih su neka registrirana izvana Zagreba". 
Građanima promotivne vitamine i bonbone dijeli kandidatkinja Anka Mrak Taritaš – iz njezinog stožera uvjeravaju da su proizvedeni u Hrvatskoj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo