LJUDI, NEMOJTE PASTI NA OVU PREVARU: / Savršen stan po odličnoj cijeni nudi se u Splitu, ali pazite ovo...

Image
Foto: Pixsell/Index oglasi

Osoba koja stoji iz istog inozemnog broja telefona iznajmljuje stanove na nekoliko lokacija u Hrvatskoj i u Europi po primamljivim uvjetima i neuvjerljivim objašnjenjima

9.12.2019.
20:43
Pixsell/Index oglasi
VOYO logo

Podstanarstvo u Hrvatskoj postalo je skupo i naporno. Polozi i agencijske provizije su prevelike, a pod sjajem i blještavilom nude se mračne prostorije sa starim namještajem. No, još je gore kada netko naiđe na savršenstvo, a bude prevaren.

Tako se na jednom domaćem internetskom oglasniku pojavio oglas za moderan dvosoban stan u Papandopulovoj 17 u Splitu, koji se nudi na dulji rok po cijeni od 350 eura mjesečno u što su uključene i režije. U kontaktima je naveden broj iz inozemstva, koji pripada stanovitoj Lucy Pearson, a uvjeti su za poželjeti. Lucy nudi čak i garažu, iako Splićani znaju da taj blok zgrada nema garaže, ali možda ima nešto u blizini.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stan iz snova

Novinari Slobodne Dalmacije htjeli su se uvjeriti je li to zaista stan iz snova, pa su kontaktirali Lucy preko Whatsappa. Ona se predstavila kao svjetska putnica koja trenutno radi na kruzeru, pa je sljedeća tri mjeseca neće biti, zbog čega ne može pokazati stan.

“Vlasnica sam stana i iz Velike Britanije sam. Kupio sam ovaj stan svojoj kćeri za vrijeme studija, ali sada se ona trajno vraća kući. Prije posla kratak sam period iznajmljivao stan na Airbnbu, ali sada s tim poslom nemam vremena za brigu o tome i zato ga želim unajmiti na duže vrijeme. Cijelim procesom najma i dalje će upravljati Airbnb, tako da će se oni pobrinuti za inspekciju i plaćanje. Pomažu mi jer u prošlosti koristim Airbnb da iznajmim svoj stan na kraće razdoblje svih većinu 1 godinu i nikad nisam imao problema. Čini se da ste vrlo lijepa osoba i uvjeravam vas da nećemo imati problema”, stigao je odgovor napisan na krnjem hrvatskom, pa je vjerojatno raspisan preko Google Translatea.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pseudonimi i lokacije

U privitku su pristigle i dodatne fotografije stana, no ne i garaže. Lucy predlaže rezervaciju apartmana preko Airbnb-a na mjesec dana te uplaćivanje 700 eura za najam i polog, kako bi potvrdila rezervaciju.

“Čim Airbnb primi uplatu, kontaktirat će vas kako bi odredio datum inspekcije i njihov agent će doći da predstavi stan i dodijeli vam ugovor. Ako ne želite stan, Airbnb će vam vratiti novac za 48 sati. Za nastavak trebam od vas fotografiju s vašom osobnom iskaznicom ili bilo kojim službenim dokumentom. P.S. Ako plaćate unaprijed za 6 mjeseci, pravit ću vam popust u iznosu od 50 eura za svaki mjesec”, javlja Lucy.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, ponuda je i dalje bila predobra da bi bila istinita, pa je njen broj telefona na Googleu otkrio da je Lucy jako poduzetna i da nudi isti stan u centru Zagreba pod pseudonimom Rebbeca Fletcher, ali i u Finskoj te u Beču, gdje je poznata kao Matilda Jenkins. Tamo iznajmljuje isti stan za 485 eura i pologom od 1000 eura samo studentima. U međuvremenu, stan u Papandopulovoj je nestao, pa je moguće i da je iznajmljen.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo