Dok ih korona ne rastavi / Ljubav u doba korone: Neke su se u karanteni ojačale, druge pak raspale

Razvesti se u ovim vremenima još je teže nego inače

16.5.2020.
13:29
VOYO logo

Čini se kako je više onih koji su prisilni cjelodnevni boravak u četiri zida podnijeli zaljubljeno, barem ako se gledaju podaci Državnog zavoda za statistiku.

A oni kažu da je u ožujku ove godine bilo četiri puta manje razvoda nego lani.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Razvodi proteklih mjeseci nisu bili popularni. Korona je i njih zaustavila. Kod ove psihologinje nije ušao ni jedan čovjek koji je u karanteni doživio ljubavni brodolom.

"Mi smo se stručnjaci mislili da će biti puno više, da će parovi puknuti i da će biti više zahtjeva razvoda. Nisu nas ništa više zvali, u dva mjeseca nije zvao ni jedan par", rekla je Andrea Kostelić Martić, psihologinja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podaci Državnog zavoda za statistiku kažu da je u ožujku zabilježen 251 razvod, a u istom mjesecu lani njih 900. Uz to, ovogodišnji korona ožujak nam je donio 530 novih brakova, upola manje nego lani.

"Čisto iz vlastitog iskustva u ovih dva mjeseca zaista se smanjio broj spisa bilo po prijedlozima za razvod braka, bilo za tužbama za razvod braka", izjavila je, sutkinja Općinskog građanskog suda u Zagrebu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sudnice su bile prazne, u njima rasprava i ročišta nije bilo. Rješavali su se samo sporazumni razvodi i gorući slučajevi. Razvesti se u ovim vremenima još je teže nego inače.

"Sada se održavaju prema mogućnostima, ovisno o veličini sudnice i mora se primijeniti pravilo od dva metra. Selekcioniramo spise i biramo baš one hitne, hitne", kazala je Tijana Kokić, sutkinja Općinskog građanskog suda u Zagrebu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Neki razvodi su zbog korone samo odgođeni, a nekima je kumovala.

"U svijetu se očekuje boom u razvodu, ali se očekuje rast. E sad će biti zanimljivo vidjeti hoće li biti samo nadoknada ili će se povećati zato što su ljudi bili zatvoreni u četiri zida", izjavila je Una Zečević Šeparović, odvjetnica i članica Inicijative Spasi me.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Korona je veze i brakove stavila na kušnju.

"Možda je ova situacija zapravo i drugi veći problemi na poslu, mnogi su ostali bez posla, bio je potres, možda je to ipak dovelo do toga da su se obitelji povezale", rekla je Kostelić Martić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Biti zatvoren u četiri zida za brojne brakove je izazov. U ožujku je pobijedila ljubav, a ne korona.

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo