jako su ljuti / U HDZ-u su oko Mayera jasni: 'Sad ima naknadnu pamet. Ćorić? Sigurno nije insinuirao da treba potpisati Memorandum'

Verbalni, a umalo i fizički obračuni u saboru dijelom su skrenuli pozornost sa svjedočenja na Antikorupcijskom vijeću o upravljanju INA-om...

18.10.2022.
19:51
VOYO logo

Prvo Dragan Kovačević, a sada i Davor Mayer upiru prstom u Plenkovićevog bivšeg ministra. A što na nove optužbe kažu u HDZ-u?

U HDZ-u su jako ljuti, kažu da uopće ne žele komentirati to protuzakonito ispitivanje pred Antikorupcijskim vijećem. Kažu da ono nema apsolutno nikakvog temelja pozivati ljude da o ičemu svjedoče - iako je, ne tako davno, Zlata Đurđević pred istim vijećem, pred istim saborskim tijelom, svjedočila. Tada nisu tako burno reagirali.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izvori iz HDZ-a kažu kako je ovo Mayerova "naknadna pamet", da on kupuje svoju bolju prošlost i pitaju se - zašto se iz cijele te priče nije povukao 2018. godine i zašto, primjerice, ako su pritisci bili toliki, a on je smatrao da je memorandum toliko loš - zašto jednostavno nije dao ostavku?

Za optužbe uperene prema bivšem ministru Ćoriću, Mayer je danas rekao da je Ćorić bio taj koji je insinuirao da bi memorandum bilo dobro potpisati - i to zbog hrvatskog ulaska u Schengen i OECD.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izvor iz HDZ-a za RTL je rekao da je siguran da Ćorić to nije napravio. Vrlo je zanimljivo da je Mađarska doista blokirala hrvatski ulazak u OECD, skupinu najrazvijenijih gospodarstava svijeta - a doslovno tri mjeseca nakon što je memorandum potpisan dala zeleno svjetlo za hrvatski ulazak…

Mayer je rekao danas da nikad nije čuo da je premijer konkretno išta slično insinuirao ili lobirao za potpisivanje memoranduma, no da za tu odluku nije mogao ne znati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Danas Andreja Plenkovića nismo čuli, no sigurno će se o ovome pitanju oglasiti ovih dana. Nesumnjivo je da je pozicija premijera još do jučer bila puno lagodnija - mogao je govoriti da su to jednostavno optužbe Dragana Kovačevića, USKOK-ovog optuženika koji sebi kupuje bolju poziciju u aferi JANAF. Sada su vrlo slične optužbe došle od bivšeg člana uprave INA-e, osobe koja je bila hrvatski svjedok u međunarodnim arbitražama koje su se vodile upravo po pitanju INA-e.

A dok je trajalo svjedočenje bivšeg člana Uprave INA-e na Antikorupcijskom vijeću, u zgradu sabora stigao je i premijer Plenković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
nakon bojkota oporbe /

Plenković u Saboru: 'Otvorili smo Pelješki most, uveli euro, uvodimo novi porez, povećat ćemo plaće...'

Image
nakon bojkota oporbe /

Plenković u Saboru: 'Otvorili smo Pelješki most, uveli euro, uvodimo novi porez, povećat ćemo plaće...'

Nije se odazvao pozivu na Vijeće, već je u sat vremena pred dijelom zastupnika podnio izvješće o radu svoje vlade. Ovo su njegove ključne poruke:

"Vlada će u proračunu za iduću godinu planirati da država financira jedan obrok dnevno u svim školama. Osnovnim školama od prvog do osmog razreda. Svi oni koji to već rade mogu dodati na to, no mi ne želimo da više ijedno dijete u osnovnoj školi bude gladno. To ćemo napraviti i na način da se u najvećoj mogućoj mjeri jede hrvatska hrana. To će nas koštati 550 milijuna kuna, ali je to obrok za 311 tisuća djece u osnovnim školama - a njih je 80 tisuća skoro u siromaštvu", kazao je premijer.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Također, rekao je kako je njihov novi cilj, ovisno o okolnostima, da prosječna neto plaća do kraja mandata dosegne 8200 kuna ili 1088 eura.

"Idućeg tjedna vlada će povećati minimalnu plaću i to ćemo je podići da bude 700 eura bruto, što je 560 eura neto, što je oko 4220 kuna" kazao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No u svom je govoru spomenuo i neke probleme - koje nije riješio… Više pogledajte u videu:

ZA ELISU
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo