VELIKI INTERES ZA SABORSKE FOTELJE / Listići nikad veći, a biračkih mjesta manje nego prije

Jedanaest dana prije izbora počelo je tiskanje izbornih listića. Zbog prevelikog broja kandidata za saborske fotelje, moralo se pribjeći i većem formatu za neke izborne jedinice, a ima promjena i u troškovniku. Biračkih mjesta je, pak, zbog promjene Ustava, manje nego prije.

22.11.2011.
19:02
VOYO logo

Punih jedanaest dana prije izbora počelo je tiskanje izbornih listića, a tiskat će se sve dok se ne otisne 4 950 300 listića, s izborom za koji ćemo se opredjeljivati 4. prosinca. No, taj broj nije i broj birača jer je 507 300 listića namijenjeno "manjincima".

Za tiskanje će se potrošiti približno jednak iznos kao i prije četiri godine, dva i pol milijuna kuna, no ukupni trošak izbora bit će nešto manji nego 2007. kada je za izbore potrošeno 154 milijuna kuna. Izmjenama zakona, smanjena je proračunska naknada strankama za promidžbene troškove pa će izbori stajati 20-ak milijuna kuna manje.

Ove je godine interes za saborske fotelje toliki da se za 4 izborne jedinice morao tiskati veliki glasački listić, umjesto uobičajenog, malog.

Još jedna novina tiče se dijaspore. Ove će se godine u BIH-a glasovati na samo četiri lokacije dok se za prošlih to moglo obaviti na čak 124 biračka mjesta.

"Promjena Ustava nas je sa člankom 45. obvezala da imamo smanjeni broj biračkih mjesta u inozemstvu, odnosno da biračka mjesta mogu biti u konzularnim predstavništvima te će s te strane biti manji broj biračkih mjesta", izjavio je glasnogovornik DIP-a Hrvoje Sadarić.

Tako će se u BiH moći glasovati samo u Sarajevu, Mostaru, Tuzli i Banjaluci. U subotu u ponoć stranke moraju predati prva financijska izvješća, a ukoliko to ne učine, odbit će im se pravo na naknadu izborne promidžbe. 180 tisuća kuna po zastupniku, ipak je prevelik ulog za takav nemar.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo