Linić će naplatiti porez Crkvi

Ministar financija Slavko Linić u velikom je intervjuu, u kojem je otkrio i da nakon ovog mandata više ne planira biti ministar, najavio da će ova Vlada oporezovati Crkvu.

5.6.2012.
9:21
VOYO logo

"Sve mora biti u funkciji. Jasno je da će i Crkva morati plaćati za nefunkcionalnu imovinu, ali i država. Svi moraju platiti jer moramo osigurati stabilne prihode i jedinicama lokalne samouprave. Ustavni sud je srušio naš prijašnji zakon koji je penalizirao imobiliziranu imovinu, ali ovaj put nećemo raditi kazneni zakon i neće pasti", kazao je ministar Linić za Nacional odgovarajući na pitanje o Zakonu o porezu na imovinu.

Najavio je da ovog mjeseca u Hrvatsku dolaze eksperti MMF-a i Svjetske banke za oporezivanje imovine. "Ne trebaju se bojati oni koji imovinu koriste, građani kojima je stan potreba. Nitko neće plaćati više nego dosad kroz komunalne naknade. Ali oni koji imovinom špekuliraju moraju platiti više", kazao je Linić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bankama će se značajno pogoršati bilance

Na pitanje je li odustao od najavljenog jačeg oporezivanja banaka, Linić je kazao: "S bankama zasad korektno surađujemo. Oslobođen je novac preko HNB-a i spuštene kamate na 3 do 5 posto. Za njih će najveći izazov i teret biti upravo otpis dugova, nagodbe, ulazak u vlasništvo tvrtki. To će im značajno pogoršati bilance. Također im se neće isplatiti imati mrtvi kapital u imovini zbog novog poreza."

Linić je kazao i da nije očekivao tako velik pad BDP-a u prvom tromjesečju od 1,3 posto. "Bezrazložno je podbacila proizvodnja energije i rudarstvo. To nema veze s krizom, nego lošim vođenjem javnih tvrtki u kojima država ima puno utjecaja", kazao je ministar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo