Cosplay / One bacaju munje, skaču s vrhova zgrada, ruše neprijatelje rogom. Ove Zagrepčanke dobile su izložbu

Fotograf Željko Jovanović uhvatio je portrete Marije Edite Feldi i Ive Beline koje se godinama bave 'cosplayem', odnosno utjelovljenjem likova iz stripova, video igara, crtanih filmova te filmova znanstvene fantastike. Na kostimima rade i mjesecima, a osim lika, preuzimaju i karakter svojih junaka

21.1.2023.
0:08
VOYO logo

Kada Alice Liddell sa svojom igračkom Hobby Horsom zamahne u krug, ona ruši stvari i neprijatelje oko sebe. Kada udari njegovim rogom na čelu, onda protivnika zgnječi.

U originalu Alice Liddell je glavni lik videoigre, a onda i videoigre te inspiracija za Mariju Editu Feldi koja je oživjela Alice kroz hobi koji je u svijetu poznat kao "cosplay".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ta je riječ nastala kao spoj riječi 'costume', što na engleskom znači kostim, te 'play' što znači igra ili utjelovljenje. Po tome se razlikujemo od maškara, zato što mi utjelovljujemo likove, bilo iz videoigara, stripova ili filmova", objasnila je Marija Edita.

Ona se cosplayem bavi već 10 godina, kostime sama izrađuje i ponekad su za to potrebni tjedni. Kaže, Alice Liddell je lik s vrlo mračnom prošlosti, to je djevojka čiji su roditelji preminuli u požaru. Osjeća se krivom pa je i njena osobnost mračna. Potpuno uronjena u taj lik, ne samo izgledom nego i ponašanjem, Marija Edita postala je Alice Liddell na nedavnoj izložbi u Zagrebu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Riječ je o izložbi fotografa Željka Jovanović koji je izradio portrete likova koje su utjelovile Marija Edita te Iva Belina.

Image
Foto: Željko Jovanović

"Jednom sam bio na danima Japana u muzeju Mimara i upoznao sam Ivu Belinu koja je bila u kostimu. Pitao sam mogu li napraviti njen portret, pristala je. S njom i s Marijom Editom nastalo više serija fotografija, puno toga nije objavljeno, ali je interes za ovom izložbom velik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Meni je zanimljivo kako one kroz likove dočaravaju svijet koji je meni do tad bio nepoznat, a vjerujem da ni šira javnost za to nije znala. Divno je što svoje kostime rade same, to su rukotvorine i za njih treba veliki trud", rekao je Jovanović.

Iva nam objašnjava kako je costplay uopće nastao u svijetu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Sve je krenulo od konvencija znanstvene fantastike u Americi, preselilo se u Japan, tamo dobilo ime i vratilo se, potom, natrag u SAD. Cosplay je prilično raširen u Hrvatskoj, imamo Facebook grupu od 300-tinjak članova, na svakoj konvenciji bude nas 20-ak natjecatelja i još toliko njih koji se ne natječu, ali su u kostimima", otkriva Iva.

Image
Foto: Željko Jovanović

Ona je na otvorenju izložbe Željka Jovanovića utjelovila Mystique iz X-Mena.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Doduše, na meni je kostim iz stripa, ne iz filma, jer mi je ta verzija bila previše gola", iskrena je i nasmijana Iva.

Image
Foto: Željko Jovanović

Na njenom kostimu najviše je trajalo bojanje jer je Mystique intenzivno plave kože. No ima Iva i kostima koje radi mjesecima. Upravo je u izradi jednog kojemu oblikuje štit u obliku oka, na ramenima dodatke s lubanjama pasa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Njihov svijet fantazije oduševio je Jovanića ispred čijeg su objektiva Iva i Marija Edita postajale redom Faith iz igre Mirror's Edge, CC iz crtanog filma Code Geass, Storm iz X-Mena, ali verzije crtanog filma iz 90-ih, Tsubaki iz crtanog filma Soul Eater...

Image

Njihovi likovi i portreti oduševili su mnoge na otvorenju izložbe na kojoj smo otkrili da najmlađa cosplayerica u Hrvatskoj ima manje od godine dana. Naravno, velika cosplayerica njena je mama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Inače, izložbu portreta likova koje utjelovljuju Marija Edita i Iva te čiju je čaroliju uhvatio Jovanović, možete pogledati u knjižnici Savica u Zagrebu do 27. siječnju.

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo