OPTUŽILI IH ZA PROPAGANDU I LAŽ / Liječnici se žestoko obrušili na Plenkovića, Beroša i Vladu: 'Znamo što radite!'

Image
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL

'Ovime vladajućima jasno dajemo do znanja da znamo što rade, zašto to rade i da sve navedeno argumentirano odbacujemo. Podsjećamo da sve ovo dolazi nakon što je Vlada, politika, grubo prekršila dogovor s hrvatskim liječnicima iz prošlog travnja', piše u priopćenju

28.1.2024.
11:25
Marko Lukunić/PIXSELL
VOYO logo

Hrvatski liječnički sindikat izvijestio je da su krenuli s pripremama za sindikalne akcije, uključujući i štrajk. Prozvali su Vladu za kršenje dogovora s liječnicima iz travnja 2023. godine kao i "propagandne pokušaje" s ciljem slabljenja položaja liječnika.

Priopćenje prenosimo u cijelosti:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Predsjednik Vlade RH Plenković, ministar zdravstva Beroš i Vlada RH grubim kršenjem dogovora s hrvatskim liječnicima iz travnja 2023. i propagandnim pokušajima kako u javnom prostoru, tako i iza kulisa – guraju hrvatske liječnike u štrajk, potiču ih na bijeg u privatno zdravstvo i odlazak iz Hrvatske.

Proteklih je dana hrvatska javnost mogla svjedočiti propagandnim pokušajima hrvatske politike koji imaju cilj oslabiti položaj i jedinstvo hrvatskih liječnika. Politika je pokušala sljedeće:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

1) N-to po redu recikliranje priče o navodno 'ogromnim plaćama' hrvatskih liječnika da bi nas se pred našim sugrađanima, pacijentima, prikazalo pohlepnima i nerazumnima. Stvarnost: ono što Vlada nudi za pregovaračkim stolom jasno pokazuje da ona ne shvaća kritične točke u zdravstvu – bijeg mladih liječnika iz Hrvatske i bijeg najškolovanijih i najiskusnijih liječnika u privatno zdravstvo.

2) Slanje fantomskih tablica navodnih plaća liječnika u medije – tablica sa stavkama i iznosima koji nikad i nigdje nisu ponuđeni hrvatskim liječnicima. Stvarnost: ministar šalje poruku u kojoj namjerno 'miješa kruške i jabuke', uspoređujući teorijska primanja koja uključuju rekordni broj protuzakonitih prekovremenih sati i dežurstava (gotovo pola života provedenog u bolnici) s osnovnom plaćom onih koji rade 40 sati tjedno ili manje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

3) Pokušaj razjedinjavanja krovnih hrvatskih liječničkih udruga širenjem specifičnih sadržaja na društvenim mrežama kroz sebi podređene i ovisne aktere u sustavu zdravstva. Stvarnost: hrvatski liječnici snažniji su i ujedinjeniji no ikad u obrani dostojanstva svojeg poziva, svojih obitelji i sebe. Politički 'podijeli pa vladaj' recept, kada je riječ o hrvatskim liječnicima, uzaludan je.

4) Slavodobitno mahanje pitanjem robovlasničkih ugovora kao tobožnjim dokazom da se 'radi', a liječnici su, eto, 'nerazumni'. Stvarnost: to je trebalo biti riješeno prošlog proljeća. Mjesecima se ignoriralo mlade ljude pritisnute robovlasničkim ugovorima, a u međuvremenu je 148 (!) naših kolega napustilo Hrvatsku. Te se ljude moglo spasiti, zadržati u Hrvatskoj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ovime vladajućima jasno dajemo do znanja da znamo što rade, zašto to rade i da sve navedeno argumentirano odbacujemo. Podsjećamo da sve ovo dolazi nakon što je Vlada, politika, grubo prekršila dogovor s hrvatskim liječnicima iz travnja 2023.

Poučeni iskustvima iz prošlosti, svjesni osjetljivosti trenutka za naš poziv i hrvatsko zdravstvo u cjelini, krenuli smo s intenzivnim pripremama za sindikalne akcije, uključujući i štrajk", napisali su.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo