Namijenjene medicinarima / Liječnici od maske za ronjenje napravili respiratore: 'Inovacije nam daju snagu za dalje'

Donacije već stižu. Novčane, ali i čak od hrvatskog proizvođača opreme za ronjenje koji im je poklonio stotine maski

16.4.2020.
21:50
VOYO logo

Hipersolidarna, to je Hrvatska za vrijeme koronakrize. Ideje, altruizam i zajedništvo su ono na čemu nam mnogi zavide. 

Donosimo vam priču o liječnicima-inovatorima koji uskaču s patentom koji pomaže medicinskom osoblju. Od maske za ronjenje koja prekriva cijelo lice – napravili su respirator koji štiti sestre, liječnike, a time i pacijente.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Do jučer ste s maskom mogli roniti, a danas je u rukama Ivora, specijalista hitne medicine koji je svoje znanje nakon Hrvatske izbrusio u Londonu, da bi se vratio s idejom i sa svojim suradnicima od maske napravili – respirator. Dihalica je ionako za turiste. Na njeno mjesto ide filter koji koronu ne propušta.

"Filtrira čestice tuberkuloze, čestice hepatitisa C, dakle, ovaj filter je na nivou 99, gotovo 100 posto filtracije malih čestica nula cijelih tri mikrona", rekao je liječnik Ivor Ković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako je i sam liječnik, iz prve ruke zna što je potrebno njegovim kolegama. Jer maske-respiratori poglavito su namjenjene virusu izloženom medicinskom osoblju. Sa suradnicima je pratio svijetske medicinske trendove, poglavito one u Italiji, pa je misao vodilja bila pomoći. U zagrebačkoj bolncici Merkur, govore - već pomaže. 

"Maske su zapravo izvrstan alat jer u jednom pokriju i oči i nos i usta. Vrlo jednostavno se stavljaju i skudaju. I ono što je još jako važno, one su za višekratnu upotrebu", rekla je liječnica Ena Kurtić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Donacije već stižu

Ideju i način prenamjene maske u respirator stavili su na internet. Dostupno i besplatno svima. Pomažu i zemljama u okruženju a putem donacija, bez profita žele sakupiti novac za masovniju proizvodnju jer cilj je –  pobjeda protiv nevidljiva neprijatelja.

"Najkraća stranica je pandemija.info, od tamo imate poveznice za naš sam projekt. A ako želite i printati ove adaptere – sve je dostupno", kazao je Ković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Inovacije je su nešto što je jako dobro u ovom trenutku. Daju nam ipak snagu za dalje", kazala je Kurtić.

Donacije već stižu. Novčane, ali i čak od hrvatskog proizvođača opreme za ronjenje koji im je poklonio stotine maski. Jer ako ozdravimo, kriza u turizmu, trajat će kraće. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Možda svi liječnici, sve sestre, svi drugi će imati sljedeće sezone i masku, to bi bilo super", kazao je Ković.

Samo da isplivamo na površinu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pa uz ovako humani projekt, ne želimo vjerovati da će ova maska zaroniti, više želimo vjerovati da će prodisati.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo