Na osječkom se području pojavila infekcija koju izaziva Campylobacter, a do pojave bolesti dolazi zbog konzumiranja termički neobrađene hrane. Prema riječima zamjenika ravnatelja Zavoda za javno zdravstvo dr. sc. Karla Kožula, sporna se bakterija pojavljuje ljeti, ali ne ostavlja trajne posljedice za organizam.
"Campylobacter je parazit koji iz crijeva životinje može doći u krv i tako dospjeti u sva tkiva koja čovjek iskorištava kao hranu. Na taj način dolazi i u mliječne žlijezde, pa ih životinja izlučuje i mlijekom te je zaraza osobito moguća ako se konzumira nekuhano i nepasterizirano mlijeko", pojasnio je za Glas Slavonije doktor Kožul.
Jednom izloženi infekciji postaju donekle imuni
Od ove zaraze najčešće obolijevaju djeca starosti do pet godina, te mladi od 15 do 29 godina. Simptomi zaraze su povišena tjelesna temperatura, bolovi u trbuhu, grčevi i proljev, a obično traju od tri do šest dana. Teža klinička slika može se javiti kod dojenčadi, male djece, starijih te odraslih osoba koje boluju od teških kroničnih bolesti zbog kojih im je oslabljen imunitet. Većina oboljelih oporavi se za dva do pet dana. Samo u rijetkim slučajevima oporavak može trajati do deset dana.
Dobra je vijest da osobe koje su jednom bile izložene infekciji postaju donekle imune. Liječnik upozorava da za izbjegavanje zaraze treba mlijeko i drugu hranu dobro termički obraditi te je konzumirati neposredno nakon pripreme. Također se ne preporučuje miješanje sirove i termički obrađene hrane u kuhinji.