'Liječnica moga oca nije ni pogledala, nego se derala'

Točno 22 sata 56-godišnji Siščanin Dubravko Babić u svome je domu trpio posljedice moždanog udara prije nego li ga je Hitna pomoć prevezla u bolnicu.

8.11.2011.
13:08
VOYO logo

Naime, Dubravku Babiću je 28. listopada pozlilo, te je njegova obitelj oko 18 sati pozvala Hitnu, koja se odmah odazvala. Tada još moždani udar nije bio utvrđen, tek mu je izmjeren povišen tlak. Liječnik mu je sukladno tome dao i terapiju. Stanje se, međutim, nije poboljšalo. Hitnu su opet zvali, ali umjesto pomoći dobili su jezikovu juhu od dispečera. "Moja baka i teta su ih nazvale, a dispečer im je neljubazno poručio da je hitna već bila, da situacija nije hitna i da se moj otac javi u ponedjeljak svojoj doktorici", kazao je Dubravkov sin Zvonimir. Ocu je bilo sve lošije. Govorio je nerazgovijetno i desno mu se oko zatvorilo. Oko 20 sati još su jednom nazvali Hitnu pomoć koja je stigla sat kasnije.

Derala se na baku

"Doktorica sa stranim naglaskom ušla je u kuću, oca nije ni pogledala, nego se samo počela derati na moju baku odakle ih ima pravo zvati. I otišla je', kaže Zvonimir. Dubravku se stanje i dalje pogoršavalo te je obitelj ponovno zvala Hitnu pomoć 29. listopada u jutarnjim satima. Kako je bila ista smjena liječnika kao i noć ranije, odbili su intervenirati. Nakon četvrtog ili petog poziva upućenog Hitnoj pomoći, 29. listopada u večernjim satima stigao je i treći liječnički tim te konačno Dubravka odvezao u bolnicu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Slučaj prijavljen policiji

"Ne zamjeramo ništa prvom doktoru koji je bio, ali ova liječnica i dispečer bili su krajnje bezobrazni i nekulturni. Po dolasku u bolnicu rekli su nam da ih tužimo", kaže Zvonimir. Otac mu leži na neurologiji sisačke Opće bolnice te je stabilno, ali desna strana tijela i dalje je slabija, a oko zatvoreno. Cijeli slučaj prijavili su policiji.

Ravnateljica ništa ne zna

"Zaprimili smo prijavu o nepružanju pomoći djelatnika Hitne medicinske pomoći. U suradnji s Državnim odvjetništvom u Sisku provodimo izvide radi utvrđivanja svih okolnosti ovog događaja", kazala je Iva Hranitelj, glasnogovornica Policijske uprave sisačko-moslavačke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nikolina Pintar, ravnateljica Doma zdravlja, nije do upita novinara čula za ovaj događaj. "Uzet ću očitovanje dispečera, dotične liječnice te smjene liječnika prije i poslije. Ako je do greške došlo, provest ću disciplinski postupak", poručila je ravnateljica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo