Leko: Presuda generalima je pravedna, ali moraju se dogoditi i druge

"Presuda generalima je jedna pravna presuda, no moraju se dogoditi i druge. Hrvatskoj je u interesu i ona će se sigurno očitovati o zločinima koji su se dogodili nakon Oluje.

25.11.2012.
14:44
VOYO logo

Predsjednik Sabora Josip Leko Nedjeljom u dva odmah je na početku emisije morao odgovarati na pitanja o najnovijoj situaciji i razilaženju između SDP-a i HNS-a oko Zakona o porezu na nekretnine.

"Ne znam je li došlo do prijepora. To je projekt koji je predstavljen u Vladi i vjerujem da je raspravljen na koordinaciji u Vladi. Teško mi je reći zašto se sada izvan Vlade govori o tome treba li i u kom obimu uvesti taj porez. Mislim da je to stvar unutar HNS-a. Čini mi se da je u Vladi projekt prihvaćen. Mislim da je ovaj porez u okviru onoga što smo dogovorili da će se uvesti promjene oko načina kako se Hrvatska razvija", kazao je Leko.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za razliku od HNS-a, koji smatra da sada nije vrijeme za uvođenje tog poreza, predsjednik Sabora je mišljena da je, jer se radi o bolje poreznom rješenju.

"Mi imamo komunalnu naknadu i to je zamjena jednog poreza drugim. Stručnjaci kažu da je komunalna naknada nepravednija od ovog prijedloga i ako će to biti zamjena jednog poreza drugim, bez povećanja opterećenja, ja sam za to", dodao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na pitanje je li poruka koalicije oko ovog slučaja da je nevjerodostojna, Leko je kazao da nije. "Mislim da u Hrvatskoj postoji potreba da se što javnije raspravljaju stvari."

Program za spas za Hrvatske

SDP je do zadnjeg trenutka bio uz Radimira Čačića, a sad je HNS protiv SDP-a, upitao ga je voditelj Stanković, na što je Leko odgovorio protupitanjem "Zašto tako mislite? Koalicija je vrijedna i njezin je program spas Hrvatske i treba ga provesti."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na kritike voditelja da vladajuća koalicija ne obuzdava potrošnju, te da će proračun potrošiti milijardu više, Leko je podsjetio na ogroman novac koji država mora osigurati za vraćanje kamata i vraćanja dugova brodogradilišta.

Kazao je da su obećanja dana na temelju podataka koje su stranke imale u opoziciji, a da se u opoziciji uvijek nemaju svi podaci.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ministri koji su davali obećanja vjerovali su da će zateći bolje državne financije, rekao je Leko.

Dodao je i da najava rasta BDP-a u 2013. od 1,8 posto nije nerealna. Ocijenio je da optimizam u Hrvatskoj raste.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Promjene dobrodošle

Na pitanje na koji način je utjecao odlazak Radimira Čačića na rad Vlade, Leko je rekao da je dobro da su se učinile minimalne promjene i da je reorganizacija Vlade napravljena promptno. Čačić je odmah nakon odluke suda u Mađarskoj dao ostavku, a premijer odmah obavio reorganizaciju Vlade.

Stanković je predsjednika Sabora upitao i nije li trebalo Čačića već ranije zamijeniti nekim drugim, a ne dovesti se u ovu situaciju, na što je Leko kazao da bi to trebalo pitati Milanovića, ali da je koalicija HNS-a i SDP-a davno trasirana i da je Čačić predsjednik HNS-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Moramo raditi na pomirenju'

"Cijelu stvar treba promatrati u kontekstu. Nesporno je da Hrvatska nije željela rat, da se morala braniti, da je to bio obrambeni rat za samostalnost Republike Hrvatske i da je zbog toga konstrukcija udruženi zločinački pothvat relativizirala tu tvrdnju. To je veliki broj građana frustriralo i zbog toga je reakcija na presudu bila oduševljenje. Međutim, to je samo jedna pravna presuda. Moraju se dogoditi i druge. Hrvatskoj je u interesu i ona će se sigurno očitovati o zločinima koji su se dogodili nakon Oluje. Načelo da počinitelji zločina nad nevinim žrtvama moraju odgovarati se mora ispuniti", kazao je Leko.

Dodao je da vjeruje da će se Srbi vraćati u Hrvatsku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Moramo raditi na pomirenju, ali ono mora biti građeno na činjenici da je Hrvatska vodila obrambeni rat, što je priznao i UN jer je država priznata u granicama koje je branila", zaključio je Leko.

KSW 94
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo