ikona novog vala / Legendarni Vlada Divljan izgubio bitku s teškom bolešću

Posljednjih je mjeseci bio u teškom stanju, a liječio se na zaraznom odjelu čuvene bečke bolnice AKH zbog problema izazvanih preležanom upalom trbušne maramice

5.3.2015.
16:10
VOYO logo

Slavna ikona jugoslavenskog novog vala, srpski glazbenik VladaDivljan, umro je u 57. godini života u Beču, nakon duge i teške bolesti.

Posljednjih je mjeseci bio u teškom stanju, a liječio se na zaraznom odjelu čuvene bečke bolnice AKH zbog problema izazvanih preležanom upalom trbušne maramice.

Koncertna agencija 'Long play' potvrdila je vijest o smrti slavnog Divljana, i navela da će o vremenu i mjestu sprovoda naknadno odlučiti obitelj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prije dvije godine dijagnosticiran mu je karcinom slijepog crijeva, no on je uspješno operiran i poslan u 'mirovinu'. 

Vlada Divljan je 1979. sa Srđanom Šaperom osnovao 'Idole'. Već prva pjesma koju je Divljan napisao ('Retko te viđam s devojkama') izazvala je popriličnu pažnju medija zbog aluzija na homoseksualnu tematiku.

Image
Foto: Boris Scitar/PIXSELL



Prvi album 'Idola' objavio je zagrebački Jugoton, a u vrijeme prvog singla 'Maljčiki' bend je već radio na kultnoj kompilaciji 'Paket aranžman' koja je ušla u povijest kao jedno od najutjecajnijiih izdanja yu-rocka. Prvo EP izdanje Idola sa šest pjesama koje je napisao i otpjevao Vlada Divljan prodano je u oko 200 tisuća primjeraka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Album 'Odbrana i posljednji dani' proglašen je najboljom rock pločom izdanom u bivšoj Jugoslaviji. Nakon raspada Idola, Divljan je nastavio solo karijeru.

Legenda novovalne glazbe 1991. preselio se u Australiju gdje je ostao do 1997. godine. Tad se vratio u rodni Beograd, ali dvije godine poslije otišao je u Austriju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo