OTAC FREDDYja KRUEGERA / Legendarni redatelj horora Wes Craven preminuo nakon teške borbe s tumorom

Image
Foto: Baxter/Press Association/PIXSELL

Američki majstor filmova strave Wes Craven, redatelj kultne serije filmova 'Vrisak' i 'Strava u Ulici brijestova', umro je u 76. godini, objavila je njegova obitelj u nedjelju

31.8.2015.
7:36
Baxter/Press Association/PIXSELL
VOYO logo

"S tugom vas izvješćujemo da je Wes Craven umro u nedjelju od posljedica tumora na mozgu", objavila je Cravenova obitelj u priopćenju. 

Umro je u svojem domu u Los Angelesu okružen obitelji i suprugom, producenticom Iyom Labunkom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Craven je jednom ispričao da je ideju za "Stravu u ulici Brijestova" dobio dok je živio blizu groblja u ulici istog imena u predgrađu Clevelanda. Film je imao nekoliko nastavaka i bio hit na kinoblagajnama, a lik Freddyja Kruegera i danas plaši gledatelje širom svijeta. 

"Vrisak", koji je također bio veliki hit, pomaknuo je granice žanra te je zaslužan za popularnost teen horor filmova. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Craven je svoj status zacementirao kao utjecajni scenarist i redatelj u filmovima kao što su "Posljednja kuća nalijevo", "Brda imaju oči", "Swamp Thing", "Ljudi ispod stepenica".

Iz svog žanra je iskoračio dramom "Music of the Heart" 1999. godine, za koju je Meryl Streep dobila nominaciju za Oscara, i jednim od kratkih filmova unutar "Paris, je t'aime" iz 2006.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hororima se vratio 2005. godine s "Red Eye", zatim 2010. s "My Soul To Take" i dugoočekivanim četvrtim nastavkom "Vriska" 2011. godine. 

Redatelj i scenarist bio je ujedno i otkrivač talenata. Odabirući glumce za "Stravu u Ulici brijestova" uočio je JohnnyjaDeppa, tada potpuno nepoznatog, a dao je i jednu od svojih prvih uloga Sharon Stone u "Deadly Blessing" te Bruceu Willisu u epizodi TV serije "Zona sumraka".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Danas je svijet izgubio velikog čovjeka, mojeg prijatelja i mentora Wesa Cravena", napisala je na Twitteru Courteney Cox, jedna od junakinja "Vriska".

Podrijetlom iz Ohia, Wes Craven podučavao je engleski, a diplomirao je filozofiju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za svoj rad na filmu osvojio je deset nagrada na raznim filmskim festivalima.

Craven je imao sina Jonathana, kćer Jessicu i snahu Ninu Tarnawsky.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo