LEGENDARNI PEREŠINOV MIG 21 NAKON INTENZIVNIH PREGOVORA VRAĆEN U HRVATSKU! / 'Vratio se simbol junaštva'

Image
Foto: Pixsell

Iz Austrije je nakon 28 godina vraćen u Hrvatsku legendarni MIG 21 Rudolfa Perešina

7.5.2019.
13:49
Pixsell
VOYO logo

Nakon intenzivnih razgovora i 28 godina u Hrvatsku se iz Austrije napokon vratio legendarni MIG 21 oznake "26 112" Rudofa Perešina, pet dana nakon godišnjice njegove pogibije tijekom operacije Bljesak 2. svibnja 1995. Naime, njegovim je prvim riskantnim letom, koji je završio u Austriji, počeo bijeg pilota Hrvata iz tadašnjeg ratnog zrakoplovstva SFRJ, piše Večernji list. Zrakoplov je bio izložen u austrijskom vojnom muzeju u Zeltwegu, a Austrija je tražila da taj problem u raspravi o sukcesiji riješe članice bivše države.

MIG 21 je rastavljen u Zeltwegu te kamionom transportiran do Zagreba, a nakon današnje prezentacije u zrakoplovnoj bazi HRZ-a na Plesu bit će ponovno sastavljen i javno izložen u nedjelju ispred zgrade MORH-a u Zagrebu. Zrakoplov bi trebao biti čuvan na Plesu te će biti središnji izložak 2025. kada Hrvatska dobije svoj vojni povijesni muzej.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Galerija

Image

LEGENDARNI PEREŠINOV MIG 21 VRAĆEN JE U HRVATSKU: Stigao je u zagrebačku vojnu bazu Marko Živković na Plesu

Image

LEGENDARNI PEREŠINOV MIG 21 VRAĆEN JE U HRVATSKU: Stigao je u zagrebačku vojnu bazu Marko Živković na Plesu

Rudi ih je motivirao

"Svi smo ponosni da se ovaj avion kao simbol junaštva vratio u RH. Prelet Rudolfa Perešina pokazuje kakve ljude hrvatska vojska i hrvatska država ima. Prva faza povratka aviona je završena, a to pokazuje dobru suradnju između Hrvatske i Austrije. Avion će biti postavljen ispred Ministarstva obrane", rekao je general pukovnik Drago Matanović te dodao da će zrakoplov biti prebačen u 91. zrakoplovnu bazu u vojarnu "Marko Živković".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Brigadir Michael Križanec rekao je da je operacija provedena u pet dana s 20 sati efektivnog rada te da su bili jako motivirani. Znamo što Rudi znači Hrvatskoj i građanima. Bez Rudija i bez njegova čina, neki od nas ne bi bili u zrakoplovstvu, on nas je motivirao. Rudi nas je sve povezao i motivirao i ovo je izvedeno u rekordnom roku. Pokazali smo da možemo i hoćemo raditi."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Avion je zaštićen

"Koliko god smo bili umorni, da je trebalo – radili bismo 24 sata. Čast je odraditi takav posao", rekao je Tomislav Kozjak. "Svaki avion mora imati propisane uvjete. Za MIG 21 je maksimum 10 godina. Avion ne bi mogao poletjeti, stoji već 30 godina."

Matanović je rekao da je dugo godina postojala želja da se avion vrati u Hrvatsku kao simbol pobjede, no da je do toga došlo zalaganjem ministra obrane Damira Krstičevića. Oprema je već odavno u Hrvatskoj, a Križanec je potvrdio da je avion zaštićen. "Mi ćemo ga čuvati kao zjenicu oka svoga, vjerujte u nas", rekao je general Matanović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo