slijede nove provjere / Lažnjake nije bilo teško otkriti, kako je to poslodavcima promaknulo? Stipić: 'Šteta je golema'

Otkrivene su tri lažne diplome Filozofskog fakulteta – otkazi varalicama u osnovnim i srednjim školama, a slijede i nove provjere

31.1.2019.
18:57
VOYO logo

Troje lažnih profesora godinama je predavalo u osnovnim i srednjim školama istočne Hrvatske i na jednom otoku. Njihove krivotvorene diplome otkrivene su u samo dva tjedna provjera koje je zatražilo Ministarstvo znanosti i obrazovanja. 

Jedan od njih predaje još od 2000. godine, a imena drugih dvoje pojavljuju se u knjizi upisanih Filozofskog fakulteta u Zagrebu, ali ih na popisu diplomiranih - nema.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Odzvonilo je trima lažnim profesorima koji su u školama godinama zaposleni zahvaljujući krivotvorenim diplomama Filozofskog fakulteta.

"Ovdje se, konkretno, radi o jednoj diplomi iz 2000. godine, njemački, francuski i zapravo temeljem te diplome jedna osoba radi u gimnaziji. Zatim jedna diploma iz 2016. godine, srednjoškolska diploma iz informacijskih znanosti", izjavila je ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A treća je krivotvorina od prošle godine kojom je navodni nastavnik navodno završio njemački i hrvatski jezik - predmete koje je do jučer u jednoj osnovnoj školi doista i predavao učenicima. Da su diplome lažne, otkrili su na Filozofskom fakultetu.

'Lažnjake nije bilo teško otkriti'

"Ja sam zapravo prilično užasnuta. Jer, ovi ljudi čije diplome jesu, oni nisu završili niti prediplomski studij", kazala je dekanica Filozofskog fakulteta u Zagrebu Vesna Vlahović Štetić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

S fakulteta kažu - lažnjake nije bilo teško otkriti. Krivi žig, krivi znak fakulteta, lažni potpis, a čak su i font i veličina slova potpuno promašeni. Stoga čudi kako je to promaknulo ravnateljima koji su ih zaposlili.

"Imamo nekoliko sad diploma iz jedne škole. Sve izgledaju isto, ova izgleda drugačije. Mjesec dana razlike - dvije su diplome različite. Jedna je prava, jedna krivotvorena. Kako to nitko nije vidio, to je sad pitanje", istaknula je Vlahović Štetić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Divjak: Nema milosti, sve varalice ćemo identificirati

Kako nitko nije zamijetio da djeci predaju nastavnici koji to nisu, pitaju se i roditelji. Kažu kako je to nedopustivo.

Provjeru 90 tisuća diploma Ministarstvo znanosti zatražilo je tek nakon što se opeklo u vlastitim redovima - zapošljavanjem službenice s lažnom diplomom. Ni za koga, poručuje ministrica Divjak, neće biti milosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mi ćemo sve varalice identificirati i svi će dobiti izvanredni otkaz. A nakon toga, naravno i već sada su sve ove prijave krenule i prema DORH-u", obećala je Divjak.

Budući da su u samo dva tjedna otkrivene još tri lažne diplome, čini se da možemo očekivati još ovakvih slučajeva. Sličnu, ujedno i prvu provjeru u nekom velikom sustavu, 2014. je proveo i Zagrebački holding.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tada je utvrđeno da su krivotvorene čak 333 svjedodžbe i diplome radnika - najviše u ZET-u i Čistoći. Većina prevaranata dobila je otkaze, no neki su se i sudskim putem pokušali vratiti na posao.

Stipić: Šteta je velika i nepopravljiva

Gost RTL-a Danas bio je predsjednik Školskog sindikata Preporod Željko Stipić koji je komentirao situaciju s krivotvorenim diplomama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na upit kako je moguće da su neki od tih nastavnika predavali godinama bez fakultetskih diploma, kazao je da se to vrlo jednostavno dogodilo.

"Nitko ih nije provjeravao. Dakle, u školama postoji procedura pri zapošljavanju i svakako dio te procedure nije ono što bi trebalo biti, a to je provjera vjerodostojnosti samih dokumenata - ne samo u školama. Tako danas imamo i lažne liječnike, kriminaliste, svećenike... To je u hrvatskom društvu tako", kazao je Željko Stipić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Leži li odgovornost na ravnateljima koji provjeravaju nastavnike prije zaposlenja?

Što se tiče odgovornosti, kaže kako su ravnatelji uvijek odgovorni za sve što se događa u školi. "Žalosno je da u 21. stoljeću to provjeravamo kao u 19. ili u najboljem slučaju, u 20. stoljeću. Da imamo jedan registar svih onih koji su  diplomirali na fakultetima i da imamo registar svih onih koji rade u školama, u današnje vrijeme bi se crvene lampice odmah upalile. Onda se od toga ne bi trebala raditi neka velika priča", smatra Stipić pa nadodaje:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Zato mi i jesmo tu gdje jesmo, ozbiljnim stvarima pristupamo na neozbiljan način."

"Postupak procesa pri zapošljavanju nastavnika i njihove provjere se promijenio zbog izmjena Zakona o obrazovanju i tu će prvi puta biti nekakvo testiranje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mi smo godinama upozoravali na razno razne nepodopštine pa i kriminalne radnje pri zapošljavanju u školama, nije nas se htjelo čuti. Sad su se neki koraci poduzeli, ali ćemo vidjeti dokle ćemo stići. Sigurno bi provjere puno bolje bile da oni koji iniciraju samu provjeru ne budu samo ravnatelji. Korupcije u školama ima jako puno", ističe Stipić.

O načinima kako prepoznati lažnu diplomu kaže: "Uvijek kad ima volje ima i rješenja. Ovdje se radi o izostanku volje, oni koji su upravljali obrazovnim sustavom svih ovih desetljeća nisu ništa ozbiljno poduzimali. I to je najveći problem, 20 godina je netko predavao - to su generacije i generacije učenika oštećene", smatra Stipić pa nadodaje da je šteta velika i nepopravljiva

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Tu se doslovce radi o tisućama oštećenika, to što će sada jedan biti kažnjen za to je malo u odnosu na zlo koje se nanijelo. Siguran sam da će biti još neslavnih otkrića, bilo bi dobro da se od toga ne prave odmah ovakve priče. To se radi o više desetaka tisuća zaposlenih u školama, sad smo otkrili troje. Volio bih da se priča izvede na čistac i da se uspostavi sustav koji će otkriti zlouporabu", zaključio je predsjednik Školskog sindikata Preporod Željko Stipić.

VEZANE VIJESTI:

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo