LAŽNE DOJAVE O BOMBAMA PREPLAVILE REGIJU / Stručnjak za sigurnost: 'Meni se čini da se radi o maloljetniku željnom avanture ili psihički bolesnoj osobi'

Image
Foto: Emica Elvedji/Pixsell

PU Zagrebačka potvrđuje da je u tijeku intenzivna razmjena informacija s Europolom i partnerskim agencijama za međunarodnu policijsku suradnju

17.6.2022.
23:17
Emica Elvedji/Pixsell
VOYO logo

Sinoć u Zagrebu ponovno lažna dojava o postavljenoj bombi u jednom trgovačkom centru. Policija ga je ubrzo evakuirala i intenzivno radi na pronalaženju krivca, javlja HRT.

Prošli vikend policija je zaprimila čak 11 dojava o bombama u više trgovačkih centara. I jučerašnju dojavu shvatili su krajnje ozbiljno i na ovim slučajevima intenzivno rade. Srećom, opet je utvrđeno da je dojava bila lažna, a iz policije poručuju da je riječ o kaznenom djelu lažne uzbune za koje prijeti kazna zatvora do 3 godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Možemo potvrditi da je u tijeku intenzivna razmjena informacija s Europolom i partnerskim agencijama za provedbu zakona u inozemstvu putem međunarodne policijske suradnje", priopćili su iz PU Zagrebačke.

Image
EVAKUIRAN AVENUE MALL /

Stigla lažna dojava o bombi: 'Sjedili smo u kinu kad su nam rekli da moramo izaći, ne možemo ni po auto u garažu'

Image
EVAKUIRAN AVENUE MALL /

Stigla lažna dojava o bombi: 'Sjedili smo u kinu kad su nam rekli da moramo izaći, ne možemo ni po auto u garažu'

Kada bi se nakon dojave dogodila eksplozija, to bi se smatralo terorističkim činom

Učestalih dojava o bombama u posljednje vrijeme ima i u Srbiji, Crnoj Gori te Bosni i Hercegovini.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Policija i Sigurnosno-obavještajna agencija u HR svakako bi morale ući u trag počinitelju. Nije jednostavno, ali u suradnji s ovim zemljama koje su također mete, dakle susjednim državama, treba imati otvorenu operativnu suradnju, ući zajednički u različite predmete i vidjeti može li se naći nekakva poveznica", istaknuo je stručnjak za sigurnost i kriminalist Željko Cvrtila.

Cvrtila kaže - problem je što, kada je riječ o dojavama, nema nekog pravila. Kada bi se nakon dojave dogodila eksplozija, tada bi se to smatralo terorističkim činom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Radi se o maloljetniku željnom avanture ili eventualno o psihički bolesnoj osobi'

"Meni se čini, obzirom da ne možemo naći nekakvu logičku poveznicu, da se radi ili o maloljetniku željnom avanture ili eventualno o psihički bolesnoj osobi", ističe Cvrtila.

No koliko god ove prijetnje bile česte, sigurnost u Zagrebu u odnosu na ostale europske gradove na visokom je nivou, istaknuo je gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U svakom slučaju riječ je o neodgovornom i kažnjivom ponašanju koje unosi nemir, troši sigurnosne resurse, a i stvara gubitke trgovcima.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo