HRVATSKA IZLAZI IZ ARBITRAŽE! Milanović: / Ovo je neizdrživo, moramo van

Image
Foto: Pixsell, Robert Anić

"Hrvatska izlazi iz arbitraže, ovakav sporazum moramo raskinuti.

27.7.2015.
11:18
Pixsell, Robert Anić
VOYO logo

"Svi mislimo isto", prenio je premijer Zoran Milanović atmosferu sa sastanka stranaka na kojem se razgovaralo o postizanju konsenzusa o sudbini arbitraže.

Ozbiljan incident

"Hrvatska mora raskinuti ugovor o arbitraži. To će biti zahtjev Vlade prema Saboru. Očekujem veliku podršku", rekao je premijer Milanović nakon sastanka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ovo je neizdrživo, moramo van", rekao je Milanović, dodajući da riječ o ozbiljnom incidentu i neugodnoj situaciji.

"To je procedura koja je kontaminirana", dodao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Milanović nije želio reći je li zadnjih dana razgovarao sa slovenskim premijerom Mirom Cerarom, niti je želio odgovoriti na pitanje bi li nakon skandala ostavku trebao podnijeti slovenski šef diplomacije Karl Erjavec.

Suglasje svih stranaka pozdravila je i predsjednica Kolinda Grabar Kitarović. Njezinu izjavu pročitajte ovdje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Otvorena pitanja sa susjedima

Premijer nije želio komentirati ni način na koji se ponijela slovenska strana: "Ovo nije prilika da se oko nečega likuje. Nemamo riješeno pitanje sa Slovenijom, BiH, Srbijom, Crnom Gorom. Mi nemamo ugovor o granici. Htio sam zatvoriti pitanje o granici s BiH, ali sugovornika tamo nisam imao".

Milanović je mišljenja da nakon svega neće biti problema u odnosima sa Slovenijom, ističući da dvije zemlje imaju iste interese oko zaštite granica, imajući probleme s kojim je sada suočena Mađarska u koju dolazi veliki broj imigranata

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Veći dio zaljeva ide Sloveniji!?

Podsjetimo, skandal je izbio u srijedu nakon što su u hrvatskim medijima objavljeni transkript i audio-zapis koji pokazuju da su se slovenski član arbitražnog suda Jernej Sokolec i slovenska diplomatkinja, opunomoćena predstavnica za praćenje arbitraže, Simona Drenik dogovarali o iznošenju argumenata i lobiranju kod drugih sudaca Stalnog arbitražnog suda u Haagu u postupku o granici između Slovenije i Hrvatske.

Radi se o razgraničenju u Savudrijskoj vali gdje Hrvatska smatra da granicu treba odrediti od ušća rijeke Dragonje, gdje završava kopnena granica, i da se od te točke zaljev razgraniči primjenom crte ekvidistance. Slovenija, pak, ističe da cijeli zaljev pripada njoj, da su to njezine unutarnje vode i da je za vrijeme bivše Jugoslavije ona nadzirala cijeli zaljev te se stoga treba primijeniti načelo da svaka strana treba zadržati ono što je ranije imala. Prema transkriptu i audio zapisu razgovora Sokoleca i Drenik, objavljenom u hrvatskim dnevnim novinama, arbitražni bi sud dodijelio veći dio zaljeva Sloveniji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U međuvremenu su Sokolec i Drenik podnijeli ostavke.

Kako su reagirali predsjednici stranaka nakon sastanka pročitajte ovdje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
SVI SU SLOŽNI: /

Hrvatska mora izaći iz arbitražnog sporazuma!

Image
SVI SU SLOŽNI: /

Hrvatska mora izaći iz arbitražnog sporazuma!

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo