Najčešća operacija na svijetu / Klinička bolnica Sveti Duh postala je prva državna bolnica koja operacije očne mrene obavlja uz pomoć lasera

Vrijednost ovog lasera je oko tri i pol milijuna kuna, a na Sveti Duh stigao je zahvaljujući EU fondovima

9.9.2021.
7:00
VOYO logo

Do sada se ovakva operacija s gotovo 100 posto uspješnosti mogla obaviti isključivo u nekoliko privatnih klinika, ali od sada je postala dostupna svim pacijentima uz liječničku uputnicu. 

Najčešća operacija na svijetu - uklanjanje sive očne mrene ili katarakte, od sada i laserom, stigla je u hrvatske bolnice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
grana ga udarila u oko /

Sinjani se ujedinili i pomogli mladom vatrogascu: 'Nakon dugih osam mjeseci opet sam progledao'

Image
grana ga udarila u oko /

Sinjani se ujedinili i pomogli mladom vatrogascu: 'Nakon dugih osam mjeseci opet sam progledao'


Riječ je o modernoj tehnologiji niza svjetlosnih rezova koji u svega 10-ak sekundi pomažu kirurzima pri uklanjanju izrazito zamućenih leća i ne oštećuju okolno tkivo.

"Naprave se rezovi na rožnici, rezovi na prednjoj kapsuli leće i sam nukleus leće se fragmentira. I kroz ta tri dijela operacije nam femtosekundni laser pomaže smanjiti uporabu ultrazvučne energije koja može biti štetna za oko", objašnajva oftalmološka kirurginja u Kliničkoj bolnici Sveti Duh Biljana Kuzmanović Elabjer.

Ova bezbolna i brza operacija traje svega 15-ak minuta uz pripremu te omogućuje brz oporavak pacijenta. Nošenje zaštitnih naočala se preporučuje, ali nije obvezno.

"Kad provjerimo da je sa okom i sa pacijentom sve u redu, on ide kući, a ono što je bitno da sam post-operativni ima jednaki tijek kao i kod rutinske operacije katarakte, dakle ne zahtjeva nikakvih posebnih postupaka osim one rutine uzimanja lijekova i čisto poštednijeg režima nekoliko dana iza operacije", kaže Damir Bosnar, specijalist oftalmolog u Kliničkoj bolnici Sveti Duh.


Vrijednost ovog lasera je oko tri i pol milijuna kuna, a na Sveti Duh stigao je zahvaljujući EU fondovima.

"To je jedini uređaj u Republici Hrvatskoj koji se nalazi u javnom sektoru i u kojem može svaki pacijent Republike Hrvatske koji naravno ima indikaciju, putem uputnice Hrvatskog Zavoda za zdravstveno osiguranje dobiti tu najmoderniju vrstu operacije sive mrene na svijetu", kaže Mladen Bušić, ravnatelj Kliničke bolnice Sveti Duh

Mali je to korak za tim oftalmologa u KB-u Sveti Duh, ali velik za hrvatsku medicinu i pacijente koji, umjesto da te zahvate plaćaju po 15 tisuća kuna u privatnim klinikama, sada to mogu besplatno uz liječničku uputnicu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo