nije impresioniran / Lalovac o HDZ-ovom gospodarskom programu: 'Ne nude ništa konkretno, sve je to općenito'

Image
Foto: Robert Anic/PIXSELL

Ministar financija kaže kako se SDP-ova vlada, za razliku od HDZ-a, ne boji donošenja odluka te da je pitanje hoće smanjenje PDV-a, koje najavljuje oporbena stranka, imati ikakvog efekta

29.6.2015.
17:17
Robert Anic/PIXSELL
VOYO logo

HDZ je danas najužem vodstvu stranke predstavio svoj gospodarski program, a reforme koje planiraju provesti kako bi izvukli Hrvatsku iz krize, komentirao je ministar financija Boris Lalovac koji kaže kako gospodarski plan glavne oporbene stranke ne nudi ništa konkretno te da je dosta općenit.

"Referirat ću se samo na dvije tri stvari koje se tiču ministarstva financija. Vi ste vidjeli što se događa sa švicarskim Frankom, a vidjeli ste i da je danas opozicija, a tada vladajuća stranka, dopustila najveći udar na građane 2011. Da nije bilo nikakvog odgovora, da nije bilo nikakvog rješenja, da nije bilo nikakve političke volje da taj problem riješe", rekao je Lalovac.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
gospodarski program /

HDZ planira spasiti Hrvatsku smanjenjem PDV-a i povećanjem mirovina

Image
gospodarski program /

HDZ planira spasiti Hrvatsku smanjenjem PDV-a i povećanjem mirovina

Ministar financija kaže kako se trenutna vlada, za razliku od HDZ-a, ne boji donošenja odluka.

"Ja sam i danas u razgovoru s bankama, nadam se da ćemo doći do dogovora. Ako ne dođemo, pokazali smo da smo spremni donijeti i treći put odluku, pokazali smo da se ne bojimo donošenja odluka i da ćemo i ovaj put stati u zaštitu građana. Još uvijek razgovaramo o modalitetima, ali radimo na rješenju. I mi se tu razlikujemo od njih, mi se ne bojimo donošenja odluka, a oni su pokazali da su 2011., kad je bio najveći udar na građane, sjeli i popili kavu", rekao je Lalovac.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministar financija komentirao je i jednu od ključnih mjera HDZ-ovog gospodarskog programa - smanjenje PDV-a.

"Što se tiče PDV-a i dizanja, odnosno spuštanja stope, znate da ga je ova vlada smanjila za jedan broj živežnih namirnica. No ono po čemu se razlikujemo je smanjivanje oporezivanja plaća i mislimo da to ima puno jači učinak na gospodarstvo, nego smanjenje stope PDV-a. Vidite to na potrošnji, koja raste, i to ću ja i dalje kao ministar raditi", rekao je Lalovac.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kaže kako je dvojbeno hoće li smanjenje PDV-a imati efekta na rast gospodarstva.

"Kad smo išli s manjim PDV-om, vidjeli ste da cijene nisu padale, nego su trgovci uzimali razliku. Smatramo da je bolji učinak smanjivanja poreza na plaće, bolji učinak na budžet", kaže Lalovac.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Opozicija je, kad je bila na vlasti, udarila dodatni porez na plaće, poznati harač, mislim da je tu eksplodirala situacija", zaključio je ministar financija.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo