KAKO DO NOVCA OD DRŽAVE: / I ove godine možete dobiti sredstva za obnovu fasade ili krova...

Image
Foto: PIXSELL, Marijan Susenj

Građani će se i ove godine moći prijaviti državi da im pomogne u financiranju energetske obnove njihovih kuća. Riječ je o programu koji je "na snazi" do 2020.

14.3.2016.
10:51
PIXSELL, Marijan Susenj
VOYO logo

Program energetske obnove obiteljskih kuća u sklopu kojeg građani mogu obnavljati fasade, krov, prozore i drugo, nastavit će se i ove godine. U Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost navode kako se natječaji ipak neće raspisati prije druge polovice godine, jer im još nije usvojen financijski plan zbog donošenja državnog proračuna, piše Tportal.

Ipak, novost je da će se novac za program povući iz europskih fondova, zbog čega treba prilagoditi dosadašnje uvjete sufinanciranja EU pravilima. Iz Fonda tvrde kako se to neće odraziti na samu proceduru za građane, već će ona biti slična kao i prošle godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sufinaciranje 40, 60 ili 80 posto projekta

Lani su građani za poticaji mogli prijaviti kuće bruto podne površine do 600 kvadrata ili najviše tri stambene jedinice, kojima je više od 50 posto površine namijenjeno stanovanju. Visina bespovratnih sredstava ovisila je o tome gdje se kuća nalazi. Građani s područja posebne državne skrbi mogli su biti sufinacirani s čak 80 posto sredstava, a do iznosa od 168 tisuća kuna. Oni koji žive u brdsko planinskim područjima i u drugoj skupini otoka za svoje su kuće mogli dobiti 60 posto odnosno do 126.000 kuna, a ostali 40 posto opravdanih troškova projekta tj. maksimalno 84.000 kuna po kući.

Fond je lani sufinancirao 9350 projekata obnove kuća za što je osigurao pola milijarde kuna poticaja. Do sad je Fond isplatio poticaje za oko 3100 kuća, odnosno završeno je više od 30 posto projekata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako se prijaviti i što trebate učiniti nakon prijave možete detaljno saznati OVDJE.

Image
ENERGETSKA OBNOVA: /

Zaprimljeno gotovo 12 tisuća zahtjeva, vrijednost radova 185 milijuna kuna

Image
ENERGETSKA OBNOVA: /

Zaprimljeno gotovo 12 tisuća zahtjeva, vrijednost radova 185 milijuna kuna

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo