Lévy: Predrag Matvejević ne smije u zatvor!

Francuski filozof i pisac Bernard-Henri Lévy svjetsku je javnost podsjetio da će u Hrvatskoj ugledni intelektualac Predrag Matvejević u 78. godini, zbog 'delikta mišljenja' 28.

24.7.2010.
23:57
VOYO logo

Pita se može li takva Hrvatska biti Europa.

"Danas se pridružujem naporima deset europskih pisaca i intelektualaca koji su digli svoj glas zbog sudbine jednog od velikih europskih intelektualaca. Predragu Matvejeviću u njegovoj domovini Hrvatskoj u ovom trenutku prijeti zatvor zbog 'delikta mišljenja'. Može li to biti Europa? Je li europski duh pao tako nisko da ćemo jednostavno to prihvatiti bez bilo kakve reakcije?", pita se Lévy u tekstu objavljenom na utjecajnom portalu The Huffington Post.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

28. srpnja, u 78. godini života, hrvatski pisac Predrag Matvejević možda će provesti svoj prvi dan u zatvoru. Riječ je, objašnjava Lévy, o sveučilišnom profesoru koji je nekoć predavao na uglednoj Sorbonni i čiji je jedini zločin to što je otvoreno iskazivao svoje oštre stavove. Podsjeća na činjenicu da je 2. studenog 2005. Matvejević, jedan od najuglednijih hrvatskih intelektualaca, osuđen je na sudu u Zagrebu na pet mjeseci zatvora, uvjetno na dvije godine.

arti-201005260333006Međunarodni mediji, osobito francuski, engleski i talijanski pisali su, kaže, o njegovom slučaju i njegovim hrabrim političkim uvjerenjima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Lévy piše kako su rane devedesete bile iznimno teške za Matvejevića i kako je tada otišao iz Hrvatske jer je bio podvrgnut uvredama i difamacijama. "Tijekom ratnih događanja na području bivše Jugoslavije Matvejević se borio protiv nacionalizma, ekstremizma, tvrdolinijaša na svim stranama i svih korijena ističući svoju ljubav prema mediteranskom pacifizmu", istaknuo je francuski filozof i pisac te podsjetio kako je sve počelo. Na poziv francuskog centra André-Malraux Matvejević je otputovao u Sarajevo 2001. godine sa ekipom televizijske postaje Arte. Boravak u Sarajevu inspirirao ga je na pisanje teksta objavljenog u Jutarnjem listu naslovljenog 'Naši talibani'.

U tekstu je istaknuo određeni broj hrvatskih ultranacionalističkih pisaca za koje je smatrao da su dijelom odgovorni za užase koji su se događali na području bivše Jugoslavije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Jedan od njih , pjesnik, smatrao je izraz 'Kršćanski taliban' (naslov koji se pojavio na tekstu objavljenom u Italiji) uvredljivim i podigao je tužbu protiv Matvejevića na Općinskom sudu u Zagrebu. Matvejević je dobio kaznu zatvora. Presuda je potvrđena i postala pravomoćna tako da će Matvejević 28. Srpnja spavati u zatvoru", piše Lévy uz komentar "Kako čudna sudbina ovog enciklopedijskog poliglotskog uma! Kakav skandal hrvatskog Georga Steinera!"

Lévy se potom pita je li hrvatsko zakonodavstvo i njegova primjena u skladu sa zahtjevima suvremenih zakonodavstava i slobode izražavanja svojstvene demokracijama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Je li prihvatljivo da zemlja koja je tako blizu članstvu u Europskoj uniji kao delikventa tretira osobu koja je samo javno iznijela svoj stav protiv pjesnika čiji su ultranacionalistički stavovi svima dobro poznati? I može li ovaj hrvatski ostatak jugoslovenske autoritarne prošlosti biti 'stopljen' u Europu? Dok tražimo odgovore na ova pitanja, 28. Srpnja, u 78. godini života, Predrag Matvejević spavat će u zatvoru", zaključio je Lévy .

Prethodni članci:

arti-201005260333006

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo