POS-ov MODEL / Kvadrat stana oko 1300 eura: Na Umagu 80-ak mladih obitelji primilo ključeve svojih domova

Image
Foto: Srecko Niketic/Pixsell

Do krova nad glavom, u sklopu projekta poticane stanogradnje, po značajno manjoj cijeni od one tržišne došlo je 84 mladih obitelji Umaga. Na svečanoj su primopredaji sudjelovali premijer Plenković i ministar Bačić. Istaknuli su značaj vladinog modela kupnje nekretnine po nižoj cijeni

28.4.2023.
18:11
Srecko Niketic/Pixsell
VOYO logo

Čak 84 mlade umaške obitelji u petak su preuzele ključeve svojih novih stanova sagrađenih u okviru Društveno poticane stanogradnje, a ključeve su simbolično stanarima predali predsjednik Vlade Andrej Plenković te potpredsjednik i resorni ministar Branko Bačić sa suradnicima. 

"Veliki je to dan za vlasnike ovih stanova. Mi ćemo kao Vlada nastaviti s politikom subvencioniranja stambenih kredita. Mislim da je politika stanovanja iznimno važna u svjetlu činjenice da nam mlade obitelji moraju imati potporu države u procesu rješavanja svog stambenog pitanja a s obzirom na trend rasta cijena kvadrata diljem Hrvatske", rekao je premijer Plenković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dodao je kako ovakav model, uz strategiju za koju je zaduženo Ministarstvo graditeljstva da je pripremi u razdoblju koji je pred nama biti, kako je rekao "u poziciji izdvajati dodatna sredstva i voditi se politikom koja je jedna od okosnica ukupne politike demografske revitalizacije Hrvatske".

Image
Programom poticane stanogradnje /

Plaćeni su 1350 eura po kvadratu, na njih su čekali desetljećima. Bili smo s Riječanima koji su konačno uselili u domove

Image
Programom poticane stanogradnje /

Plaćeni su 1350 eura po kvadratu, na njih su čekali desetljećima. Bili smo s Riječanima koji su konačno uselili u domove

"Upravo je Grad Umag u kontekstu poticane stanogradnje praktički realizirao pola stanova na području Istarske županije. To potvrđuju riječi gradonačelnika koji je ponovio otvorenost Umaga i želju da što veći broj stanovnika ovoga grada ima riješeno stambeno pitanje", poručio je premijer Plenković. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bačić: Stambena politika u srcu svih socijalnih politika Vlade

Potpredsjednik Vlade i ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Branko Bačić kazao je kako je rješavanje stambenog pitanja i rješavanje krova nad glavom jedan od najvažnijih životnih potreba te kako je upravo iz tog razloga "stambena politika u srcu svih socijalnih politika Vlade". 

"Društvena poticana stanogradnja jedan je od najuspješnijih modela stanogradnje u nas, i izvan okvira Hrvatske u kojem postoji sinergija države, državne agencije i jedinice lokalne samouprave. To dokazuje da smo u 21 godinu koliko se provodi ovaj model, izgradili 8.600 stanova", naglasio je Bačić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dodao je kako u ovom trenutku Vlada provodi još jedan model koji je, kako je rekao "također vrlo primamljiv sugrađanima a koji omogućuje da putem subvencioniranih stambenih kredita te uz vrlo povoljne uvjete i subvencije Vlade mogu riješiti svoje stambeno pitanje". Ponovio je kako je poticana stanogradnja jedan od prioritetnih projekata koji se nastavlja i u budućnosti kako bi što veći broj mladih obitelji uspjele riješiti svoje stambeno pitanje.

"Taj projekt traje nešto kraće, ove godine smo u sedmoj godini realizacije a prema tom modelu je kupljeno čak 30 tisuća stanova", rekao je Bačić. Dodao je kako je Vlada pokrenula proces izrade jednog dugoročnog programa - nacionalnog plana stabilne politike kojim će se posebnim planom sagledati sve modele kako bi se u budućnosti osmislili nove projekte koji će omogućiti kupnju stana u vlasništvo ili kroz dugoročni najam. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Pred nama je četvrta realizirana zgrada stanova za mlade kroz poticanu stanogradnju. Najveća je to POS zgrada u Istri, s ukupno 84 stana. U Umagu smo dosad izgradili 206 POS stanova, po čemu smo vodeći grad i primjer dobre prakse u Hrvatskoj, a na što smo izuzetno ponosni. No, tu nećemo stati, već smo  započeli s aktivnostima na izgradnji iduće, pete po redu", poručio je umaški gradonačelnik Vili Bassanese. Dodao je kako je strategija i cilj grada Umaga da ne bude dodana radna snaga za susjedne zemlje, već upravo suprotno, samoodrživa i dodatna vrijednost našega rada. 

Na današnjoj je svečanosti predaje ključeva bio nazočan i direktor APN-a Dragan Hristov. Inače, u četvrtom POS stambenom objektu 84 umaških obitelji useljava u svoj novi dom. Izvođač radova je Lavčević d.o.o. Split. Zgrada je izgrađena na šest etaža, s ukupno 84 stana te dva ulaza s liftom. Poticana cijena iznosi oko 1300 eura po kvadratu. Veličina stanova se proteže od 45 do 90 kvadratnih metara, što ovisi o broju članova obiteljskog domaćinstva. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo