KUŠČEVIĆ NAJAVIO REZOVE U DRŽAVNOJ UPRAVI: / Bit će 2500 zaposlenih manje, ali nema otkaza. Evo u čemu je trik...

Image
Foto: Patrik Macek / PIXSELL

'Želimo javnu službu sa što manje dužnosnika i da se smjenom politika ne mijenjaju rukovodeći kadrovi u ministarstvima.

29.3.2019.
15:16
Patrik Macek / PIXSELL
VOYO logo

Danas je ministar uprave Lovro Kuščević u Dubrovniku izjavio kako će se reformom sustava državne uprave broj zaposlenih smanjiti za 2500 ljudi, ali da nitko od njih neće dobiti otkaz. Kvaka je u tome da se, prema ministrovim riječima, u suradnji s Ministarstvom financija priprema program stimulativnih otpremnina.

Kuščević je na sastanku s predstojnicima svih ureda državne uprave razgovarao o Prijedlogu Zakona o sustavu državne uprave, koji je Vlada usvojila ovog četvrtka, a kojim se velik dio poslova državne uprave prepušta županijama kao prvostupanjskim tijelima državne uprave u jedinicama područne samouprave, javlja Poslovni dnevnik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
KUŠČEVIĆ PRIPREMIO VELIKI REMONT DRŽAVNE UPRAVE: /

Od Nove godine stižu otkazi, a ukidaju se i pojedine funkcije

Image
KUŠČEVIĆ PRIPREMIO VELIKI REMONT DRŽAVNE UPRAVE: /

Od Nove godine stižu otkazi, a ukidaju se i pojedine funkcije

'Želimo javnu službu sa što manje dužnosnika'

"Jedan od glavnih ciljeva Vlade je politika ravnomjernog regionalnog razvoja. Ovim Zakonom depolitizirat će se i decentralizirati javna uprava. Želimo javnu službu sa što manje dužnosnika i da se smjenom politika ne mijenjaju rukovodeći kadrovi u ministarstvima. Imat ćemo 90 dužnosnika manje, a oni će postati službenici profesionalci“, objasnio je Kuščević.

Dodao je da se ovime država prvi put odriče ovlasti i prepušta ih županijama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Riječ je o više od dvije stotine vrlo važnih poslova, kao što su kategorizacija apartmana, otvaranja obrta i izvlaštenja. Na primjer, izvlaštenje za izgradnju pristupnih cesta Pelješkog mosta obavljat će Dubrovačko-neretvanska županija. Županije raspolažu s dobrim resursima, dobro prepoznaju potrebe građana i mogu ih rješavati na kvalitetniji način", kazao je Kuščević.

Ukida se 20 tijela državne uprave

Prijedlogom Zakona o sustavu državne uprave, koji je Vlada je izglasala u četvrtak i uputila ga u Hrvatski sabor, ukida se dvadeset tijela državne uprave, odnosno smanjuje se ukupan broj tijela državne uprave sa 52 na 32. Kuščević očekuje da će zakon biti usvojen u lipnju te stupiti na snagu s početkom 2020. godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na upit novinara, Kuščević se osvrnuo i na plan rekonstruiranja Uljanika koji Vlada jučer nije prihvatila jer bi opteretio proračun i porezne obveznike s 10 milijardi kuna.

"Vjerujem da će se pronaći rješenje u interesu svih radnika škvera i hrvatske brodogradnje, ali treba paziti i na stanje državnog proračuna. Ne smijemo nanovo zaduživati našu djecu", rekao je Kuščević.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podsjetio je i kako je Vlada samo u 2018. godini dala više od 900 milijuna kuna za plaće u škverovima iz državnog proračuna.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo