Kupite Titovu štafetu za 999 dolara

Na rođendan Josipa Broza Tita doznaje se kako se na najpoznatijem online sajmu, eBayu, prodaje jedna od Titovih štafeta, koje su se tradicionalno nosile diljem bivše Jugoslavije za Dan mladosti.

25.5.2010.
11:38
VOYO logo

arti-201005220147006Iako je Josip Broz Tito zapravo rođen 7. svibnja, među narod se uvukla pogrešna pretpostavka da je Tito rođen 25. svibnja, a kako tadašnji vođa Jugoslavije nije mario kada će se slaviti njegov rođendan, pogrešan datum ostao je poznat kao datum njegovog rođenja.

Zadnja štafeta istrčana je krajem osamdesetih godina, a omladinci iz cijele Jugoslavije nosili su više štafeta s porukama za Tita diljem zemlje. Najbolji pojedinci osobno su maršalu uručivali štafete, a cijeli put popraćen je uz veliku medijsku pozornost, te su građani u svakom trenutku mogli znati gdje se štafeta nalazi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tako je jedna od njih završila u rukama muškarca koji trenutno boravi u Nizozemskoj, u Geleenu, te na eBayu prodaje Titovu štafetu, koju je napravio hrvatski kipar Antun Augustinčić 1949. godine.

arti-201005170765006Uz detaljnu povijest tradicije štafete i Dana mladosti, korisnik pod nazivom worldmilitaria-nl prodaje štafetu za 999 dolara, što je oko 5800 kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ukoliko neki jugonostalgičar odluči kupiti štafetu, trebat će izdvojiti i dodatnih 20 dolara za poštarinu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo