KUPCI OGORČENI SAMOPOSLUŽNIM PEKARAMA: / 'Uzeo je kruh, uronio ga u gustu bradu, pomirišao i vratio na policu'

Image
Foto: Ilustracija, Goran Jakus/PIXSELL

Bi li vam bilo drago čuti da je kruh koji ste upravo poslužili svojoj obitelji prije toga prepipalo nekoliko ljudi?

9.2.2018.
22:04
Ilustracija, Goran Jakus/PIXSELL
VOYO logo

Ako kruh i peciva kupujete u lokalnoj pekari vjerojatno ste navikli da vam prodavačice odabrani proizvod pospreme u vrećicu koristeći hvataljke ili bar rukavice. No, ako ste kruh ikada u kupovali u nekoj od trgovina koji u pekarskom odjelu funkcioniraju po principu samoposluge, onda ste sasvim sigurno vidjeli i neke stvari koje biste radije zaboravili.

Tako se i Osječani žale da su u dva velika trgovačka lanca koji imaju pekarske samoposluge zamijetili prizore koji su ih zgrozili. 'Vidio sam ljude koji dva puta vraćaju u kašete kajzericu koja im je pala na pod, a sebi u vrećicu stavljaju drugu, ne razmišljajući pritom da će onu koju su s poda stavili na policu netko drugi kupiti i pojesti. One koji golom rukom prepipaju deset štruca kruha dok ne odaberu onu koju će kupiti. No najgore mi je bilo vidjeti gospodina duge i guste brade koji je, u ovoj sezoni divljanja virusa i bakterija, uzeo kruh u ruke i prinio ga licu, uronio ga u tu svoju bradu, dobro pomirisao i onda vratio u vitrinu i otišao!?', požalio se Osječanin Zvonimir Kovačić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nemaju namjeru promijeniti sustav prodaje

On, se, kaže, zbog viđenog požalio i upravi trgovačkog centra, no na niz prigovora o kontroli kvalitete pekarsih proizvoda, dobio je samo generičku zahvalu na upis u knjigu prigovora na kraju koje su mu napisali kako 'nema naznaka da će se izgled i način prodaje ponovno uskoro mijenjati'.

Još je jedna Osječanka primijetila sličan problem u jednom drugom trgovačkom centru. 'Od njih deset za rukavicom za uzimanje kruha posegnula je samo jedna osoba, a samo se polovina njih poslužila hvataljkom. Skupina školaraca bez pardona je slagala pecivo u vrećice uzimajući ga golim rukama, a jednu sam gospođu vidjela kako je na policu vratila pecivo koje joj je prethodno palo na pod! U tom posljednjem slučaju zaustavila sam odmah djelatnicu i rekla joj što se dogodilo, a ona je samo slegnula ramenima!', požalila se Glasu Slavonije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rukavice su tamo s razlogom

U pravnom savjetovalištu Potrošački forum, kažu kako bi trgovački centri trebali obratiti pozornost na problem upitnih higijenskih uvjeta u samoposlužnoj prodaji pekarskih proizvoda. 'Trebalo bi ih prethodno upakirati ili uposliti djelatnika u pekarnici koji bi ih pakirao prema odabiru kupca a da kupac s proizvodom ne dolazi u neposredan kontakt. Za kontrolu takvih proizvoda nadležna je sanitarna inspekcija pa joj građani mogu uputiti prijavu posumnjaju li u upitnost higijene određenog proizvoda', rekla je Dunja Mak iz Potrošačkog foruma.

Iz prozvanih trgovačkih centara poručuju kako imaju visoke standarde kvalitete te da im je higijena jedna od najvažnijih stavki poslovanja što, kažu, potvrđuje i HACCP sustav. Dodaju kako provode redovite mikrobiološke analize te da još nisu imali nalaze koji ne bi udovoljavali svim parametrima. Kupce pozivaju da pekarske proizvode uzimaju hvataljkama ili rukavicama, ali nikako golim rukama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo