sava u porastu / Kupa kod Siska stagnira, izvanredne mjere obrane od poplave još uvijek na snazi

Image
Foto: RTL

Prošle noći na sisačkom području nije bilo neposredne opasnosti od poplava jer je dio nasipa ojačan, a snažnim crpkama se višak oborinskih voda prebacuje u vodotok

25.5.2015.
11:45
RTL
VOYO logo

Prema podacima Hrvatskih voda, Kupa je na mjernom mjestu u Farkašiću kod Letovanića dosegla 901 centimetar i počela je stagnirati, no još su uvijek na snazi izvanredne mjere obrane od poplava.

Stručnjaci očekuju da će vodostaj Kupe uskoro početi padati te da će mjere biti ukinute.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: RTL

Letovanić

Sve pumpe rade u Žažini i Letovaniću da se voda iz zaobalja ispumpa u korito.

Sava je međutim još uvijek u porastu oko dva centimetra na sat. U Crncu kod Siska u 10 sati je izmjereno 647 centimetra, pa je na snazi pripremno stanje obrane od poplava.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: RTL

Lekenički Marof

Prošle noći na sisačkom području nije bilo neposredne opasnosti od poplava jer je dio nasipa ojačan, a snažnim crpkama se višak oborinskih voda prebacuje u vodotok.

Zbog oborina u gornjim tokovima Drave, Mure i Dunava, vodostaji tih rijeka blago rastu i očekuje se mali vodeni val za vikend na području Batine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Nikola Cutuk/PIXSELL

Sisak, Kupa

Vodostaj Dunava je trenutno na 500 cm, a Drave kod Osijeka iznad 300 cm. Tada će se proglasiti i redovna mjera obrane od poplava, kaže Zoran Đuroković iz Hrvatskih voda.

Unatoč povišenim vodostajima, rijeke neće priprijetiti. Problem bi mogao nastati u rječicama, primjerice Vučice, zbog obilne kiše i odvodnih kanala koji možda neće moći primiti svu tu količinu vode.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U županjskoj Posavini vlada bojazan zbog visokih vodostaja Kupe i Save, pogotovo što vodostaji pritoka u Bosni rastu, no ipak neće podići značajno Savu u Posavini, kaže Đuroković.

KSW 94
Uživo 11. svibnja
VOYO logo

Još iz rubrike