Sve zaustavljeno / Kultura na čekanju zbog koronavirusa: U najgoroj poziciji našli su se samostalni umjetnici

Kazališta ne rade, predstave ne igraju, filmovi se ne snimaju, muzeji su zatvoreni

1.4.2020.
22:48
VOYO logo

I u Hrvatskoj je kultura na čekanju. Kazališta ne rade, predstave ne igraju, filmovi se ne snimaju, muzeji su zatvoreni. Plesne i pjevačke škole ostale su bez učenika. Ali to ne znači da je Hrvatska ostala bez kulture, na predstavu ili izložbu sada možete i s kauča.

Zatvorene kulturne ustanove

Daske koje život znače sada su usamljene daske jer do prije nekoliko tjedana ovdje u HNK Zagreb svakodnevno su se održavale i probe i predstave sve dok kultura u Hrvatskoj nije stavljena na pauzu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Epidemija koronavirusa zatvorila je kulturne ustanove. Brojne predstave, muzički koncerti, festivali, sve je redom odgođeno. A kada će se ova sjedala ponovno popuniti posjetiteljima, na to nitko nema odgovor.

Ali zato kultne predstave ansambla Opere, Drame i Baleta možete gledati s trosjeda u dnevnom boravku na YouTube kanalu. Predstava Tko pjeva zlo ne misli, primjerice, u tjedan dana pregledana je 120 tisuća puta.U predstavama kod kuće mogu uživati i djeca - kazalište Mala scena jedno je od prvih koje je krenulo s virtualnim kazalištem.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''U Maloj sceni smo imali live prijenos predstave Huligan koja je imala premijeru u ožujku prošle godine. Radi se o monodrami. Zašto monodrama, zato što želimo poštivati mjere koje su propisane tako da nas se u kazalištu nikad ne nalazi više od 3, to obično budu snimatelj, tehničar i glumac'', izjavio je glumac Matija Šakoronja.

Kako su stala sva kulturna zbivanja u Hrvatskoj, stale su i edukacije mladih kulturnjaka. U ovim se prostorijama do sad glumilo, pjevalo i sviralo.

Egzistencija kulturnjaka

''S obzirom na situaciji koja se događa nismo u mogućnosti provoditi nastavu tako da većina naših voditelja stoji, a ono što ne stoji su troškovi najma prostora i nekakvi tekući troškovi za koje ne znam kako ćemo sada platiti'', rekao je Marin Bukvić, glumac i dramski pedagog.

Mjesecima su se spremali projekti koji dugo neće zaživjeti, a o čemu ovisi egzistencija kulturnjaka.

''Postoji jako veliki problem mojih kolega koji se uzdržavaju upravo uz pomoć igranja kazališnih predstava, nažalost kako njih sada nema, ne znam kako će dočekati novu sezonu za koju se bojim da će krenuti tek na jesen'', dodaje Bukvić.

Trenutno se u Hrvatskoj ništa ne snima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Sva filmovi i serije koje su od stranih produkcija trebale snimati u Hrvatskoj su otkazane,  otkazana su i snimanja koja su trebala započeti u ožujku, dvije velike hrvatske serije, i dva filma koja su trebala započeti krajem travnja'', kazala je Maja Vukić, predsjednica Hrvatske udruge producenata.

Kulturnjaci apeliraju na pomoć.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Od trenutka kad su zabranjena sva javna okupljanja za više od 100 ljudi nezavisna kazališna scena definitivno je bačena na koljena",  rekao je Jan Kerekeš, kazališni glumac.

''Ako netko naprasno prekine taj lanac ljubavi onda ćemo samo hraniti tijelo, a duša će nam biti jadna i naravno hladna. Da li treba pomoći slobodnim umjetnicima? Da, sa puno ljubavi i dostojanstva'', komentirao je glumac Zlatan Zuhrić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jer upravo su samostalni umjetnici, ali i svi oni koji kulturu kreiraju iza kulisa u tom području trenutno najranjiviji.

"Osigurali smo da sredstva koja je ministarstvo dodjelilo, programska sredstva, mogu se iskoristiti za naknade samostalnim umjetnicima, honorarcima, freelancerima, bez obzira hoće li se ili neće projekti realizirati. Najveći je problem, to stalno ponavljam, sa onim umjetnicima i stručnjacima, tehničkim osobljem, koji zapravo djeluju honorarno, a nemaju ni na koji način reguliran svoj status", kazala je ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I dok uslijed krize izazvane pandemijom koronavirusa kulturnjaci pokušavaju spasiti kulturu, vi joj još šire možete otvoriti vrata svog doma. 

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo