SMIJENJENI ŠEF KB DUBRAVA ŽESTOKO NAPAO: / 'To je osveta dezertera koji je uništio bolnicu pa postao ministar'

Image
Foto: PIXSELL/ Screanshoot RTL
9.3.2017.
8:36
PIXSELL/ Screanshoot RTL
VOYO logo

U srijedu je smijenjen ravnatelj Kliničke bolnice Dubrava Toni Kolak. Riječ je o čovjeku koji je prepolovio dug bolnice sa 62 milijuna u 2015. na 32 milijuna i pri tome zaposlio gotovo stotinu ljudi. Iz Ministarstva zdravstva upozoravaju da je Kolak unatoč upozorenjima da je riječ o protuzakonitoj radnji sklopio ugovor s jednim ponuđačem o smanjenju potrošnje vode.

Kolak tvrdi kako nije riječ o štetnom ugovoru za bolnicu i da po njemu bolnica ne ulaže ništa, a da bi dobit kroz 15 godina trebala biti 15 milijuna kuna. Pritom će bolnica, dodaje, svake godine zaraditi još milijun i pol kuna na održavanju. "Ugovor je jako dobar i potpisan je po svoj proceduri i po svim zakonima Republike Hrvatske", tvrdi Kolak i ističe kako ugovor nikako nije razlog njegove smjene.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dezertirao u ratu pa postao ravnatelj, vratio se u HDZ pa postao ministar

Na pitanje može li razlog smjene biti činjenica da je smanjenjem duga iz džepa nekome izbio 30 milijuna kuna i jesu li dugovi u zdravstvu realni ili netko krade, Kolak je odgovorio: "Ne bih ja to tako grubo rekao, ali novac u hrvatskom zdravstvo curi na sve strane i o tome se ne vodi briga. Ugovori o održavanju najjednostavniji su način pljačke hrvatskog zdravstva. Mi održavamo instrumente i tehnologiju koja je prestara umjesto da kupujemo novu. To odgovara svima".

Kolak smatra kako je njegova smjena rezultat prijašnjeg sukoba njega i ministra zdravstva Milana Kujundžića. Sadašnji ministar je, pak, tvrdio da je bio nešto više od 260 dana na bojišnici dok Kolak, koji je bio zapovjednik ratnog saniteta, tvrdi da to nije istina. Na pitanje je li njihov sukob na toj relaciji sada iskorišten za osvetu ministra Kolak je za RTL odgovorio: "To je klasični sukob jednog lažnog branitelja i dvostrukog dezertera s jednim normalnim ratnim liječnikom. Znači, gospodin Kujundžić je za svoje dezerterstvo, kad se vratio iz Amerike, dobio mandat ravnatelja Kliničke bolnice Dubrava u dva mandata i potpuno upropastio bolnicu. Za svoje drugo dezertiranje iz HDZ-a u Hrvatsku zoru i povratak je dobio mjesto ministra. Što treba više komentirati".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zašto je Ministarstvo reagiralo na Kolakov ugovor?

Nakon tih Kolakovih tvrdnji iz Ministarstva su i dalje ustrajali na tome da su ga smijenili zbog protuzakonito potpisanog ugovora. Navode da je KB Dubrava u lipnju 2014. godine raspisao natječaj o uštedi energije, tople i hladne vode te da je "od samog početka natječaj bio upitne sadržajne (tehničke i financijske) i pravne valjanosti".

To je bio razlog da Sanacijsko vijeće KB-a Dubrava poništi natječaj, svega dva mjeseca nakon raspisivanja, stoji u priopćenju u kojem Ministarstvo navodi da se javio samo jedan ponuditelj, da odabir nije izvršen, niti je potpisan ugovor te je predmet "završio na Upravnom sudu u prosincu 2014. godine, bez pravnih posljedica po KB Dubrava".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Protivno odluci Sanacijskog vijeća, protivno Statutu KB-a Dubrava i Zakonu o zdravstvenoj zaštiti, ravnatelj Kolak bez suglasnosti Upravnog vijeća i Vlade povukao je tužbu KB-a Dubrava s Upravnog suda, odabrao i potpisao ugovor s jednim ponuđačem iz 2014. godine. To je učinio i pored usmenog i pismenog upozorenja Povjerenstva za odabir da je to protuzakonita radnja", stoji u reakciji Ministarstva zdravstva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo