KUJUNDŽIĆ OTKRIO HOĆE LI POSKUPJETI DOPUNSKO: / 'Trebamo umanjiti troškove'

Image

Ministar zdravstva Milan Kujundžić za Dnevnik.hr govorio je o smanjenju lista čekanja te o poskupljenju nekih usluga u zdravstvu, kao i o dopunskom zdravstvenom osiguranju.

10.5.2017.
20:49
VOYO logo

Kada je riječ o smanjenju dugih lista čekanja, Kujundžić kaže kako taj problem nitko u svijetu nije još riješio, pa ne može ni on u Hrvatskoj. Trenutno je na listama čekanja više od milijun pacijenata. Kujundžić ističe da se taj problem rješava 'u granicama mogućega'.MINI

'Svi dijele odgovornost za duge liste čekanja'

Je li za takvu situaciju kriv sustav, bolnice ili pacijenti koji ne odjave pregled kada na njega ne mogu doći, Kujundžić kaže da zapravo nitko nije kriv, no da odgovornost postoji na svim razinama. Trenutno informatičke kuće rješavaju prioritetnu listu čekanja kako bi oni kojima je neka pretraga ili terapijski postupak doista hitno potreban, to i dobili u roku od 10-15 dana, najavio je ministar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kujundžić kaže da se u ovom trenutku ne razgovara o poskupljenju dopunskog zdravstvenog osiguranja, iako su ukupni dugovi u zdravstvu narasli na gotovo osam milijuna kuna.

'U ovome trenutku svi trebamo razgovarati o slijedećem - kako sačuvati dostupnost i kvalitetu hrvatskog zdravstva. I trebamo razgovarati o rashodovnoj strani i pokušati umanjiti troškove gdje god se mogu. I drugo o čemu trebamo razgovarati - možemo li s ovom količinom novca koliko imamo sačuvati kvalitetu i dostupnost? To je bit stvari i u tome smislu treba otvoriti dijalog. Ne samo političko-medijski nego i na nacionalnoj razini', kaže Kujundžić za Dnevnik.hr.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Raspored novca odgovornost je šefa bolnice'

Na pitanje je li moguće održati zdravstvo s količinom novca koja postoji, Kujundžić odgovara:

'Usporedite - ako od Austrije pa na dalje po glavi stanovnika plaćaju godišnje 4-7.000 eura, a mi 750. Odgovor ćemo potražiti svi zajedno.'

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dugovi su veliki pa u nekim bolnicama nakon 20. u mjesecu više nema nekih lijekova, a operacije se zbog toga odgađaju. Kujundžić pak kaže da nema razloga za prebacivanje operacija jer većina njih ne koštaju puno, a kako će novac biti raspoređen, pitanje je šefa određene bolnice, kaže Kujundžić.

Ministar je najavio i funkcionalno spajanje bolnica, za koje je, kaže, spreman, a radit će se o bolnicama u cijeloj zemlji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo