ministar zdravstva / Kujundžić o inspekciji: 'Nije bilo propusta glede pravila struke, ali u komuniciranju je'

Na pitanje može li garantirati da se ovakve stvari više neće događati, Kujundžić je kazao da će se svi ispadi sankcionirati

9.11.2018.
18:56
VOYO logo

Konačno su došli službeni rezultati inspekcijskog nadzora u kliničkim bolničkim ustanovama. "Postoje određene razlike u organizaciji anesteziološke službe kao i vrste obezboljenja" - zaključak je inspekcije Ministarstva zdravsta u slučaju "kiretaža" koji je podigao glas stotina žena, ali i muškaraca. 

O inspekciji Ministarstva pričali smo s gostom RTL-a Danas ministrom zdravstva Milanom Kujundžićem koji je pozvao sve građane RH da prekinu šutnju i ukažu na slabosti koje se događaju u bilo kojoj ustanovi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Gdje god se dogodi molim da se jave Upravi blonice i na taj način će biti samnjen broj propusta koji se eventualno događaju. Kad se pogleda kompletno izvješće vidi se da je bilo propusta i nespretnosti u komuniciranju, no ozbiljnijih propusta nije bilo glede pravila struke. 

Što se tiče pristupa anesteziji oni postoje svugdje u svijetu, od slučaja do slučaja. Ne možete primijenit uvijek istu anestezij niti na isti način svi na lijek reagiramo. Uistinu žalim za svaku bol koja se dogodila ali mislim da ovo drugo što se događalo, dići hajku na liječnike i sestre je neprimjereno. I jedno i drugo teba sankcionirati", kazao je Kujundžić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osvrnuo se i na velik broj svjedočanstva žena o ovakvim slučajevima. "Ovi 400 brojeva na sve što se događalo, a prijave počinju od 401 gdje je samo jedan imenom i prezimenom, a ostali su anonimni, kojeg smo mogli provjeriti. Zato smo krenuli raditi, ne što ćemo ispraviti što je bilo '83. od kada datira najranija prijava, da se to više ne događa. Provjerili smo sedam bolnica, što se događalo zadenj dvije godine kakvo je stanje", kazao je ministar.

Oporba mu napravila uslugu

Na pitanje može li garantirati da se ovakve stvari više neće događati, Kujundžić je kazao da će uvijek netko incidentno napraviti nešto na čemu će se trebati poraditi, ali i da će se sankcionirati ispadi. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Komentirao je i zahtjeve za njegovom smjenom te povjerenje koje uživa kod premijera Plenkovića. "U politici je normalno da oporba traži oblike djelovanja i dobro je da postoji oporba. To je smisao demokracije. Ono što su tražili se pokazalo da su mi napravili uslugu. Ja koji nemam PR sam mogao nabrojati što smo sve napravili dok su ukazivali na takozvane propuste. Poizvam oporbu da ukazuju i neka budu konstruktivni, argumentirani kao što svi trebamo biti. Hrvatska je zemlja koju treba uređivati i to je obveza pozicije i opozicije", kazao je.

Njegovo Ministarstvo zdravstva ipak može biti zadovoljno jer proračun za 2019. ministarstvu ide na korist. "Mislim da možemo biti svi zadovoljni. Zdravstvo je kategorija koja u svijetu košta, svake godine raste 5 do 10 posto skuplje i u tome smislu uvijek treba više novca kako bismo mogli pratiti nove lijekove i tehnologije", kazao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pacijenti će osjetiti milijardu kuna više za zdravstvo

Ministar smatra kako će milijardu kuna više u proračunu za zdravstvo pacijenti osjetiti. "Uvijek će biti pitanja tko je to osjetio. Idemo analizirati ovu godinu - samo u ovu godinu za skupe lijekove, sjetimo se djece u Klaićevoj sa tumorom mozga, djece diljem Hrvatske sa spinalnom mišićnom atrofijom, uvođenje novih lijekova u godini koja promiče povećalo je troškove u zdravstvu za 500 milijuna. Lijekovi daju nadu, ali nose i nove troškove", kazao je Kujundžić.

Tvrdi kako će i budžet za iduću godinu povećavati jer dolaze novi lijekovi, a po tom pitanju hrvatska medicina ne zaostaje. "Taj novac koji će nažalost doći morat ćemo ga dobrim dijelom usmjeriti na otplatu dugova koje imaju bolnice koje je nasljedila ova Vlada", tvrdi Kujundžić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Ministar Marić je bio u pravu'

Kazao je i kako će se graditi nova dječja bolnica te da je to nešto što Vlada mora napraviti. "Radimo studiju izvodljivosti, uskoro ćemo upisati natječaj za projekt nacionalne dječje bolnice, vjerujem već u drugoj polovici sljedeće godine bit će započeta izgradnja kao faza A buduće Sveučilišne bolnice", kazao je.

Iako je Kujundžić zagovarao povećanje trošarina na alkohol i cigarete, ministar financija Zdravko Marić je odlučio te stavke znatno manje oporezivati. "Ovdje stvari treba gledati kao medalju koja ima dvije stvari. Dokazana učinkovita metoda u svijetu da djeca 60 posto manje ulaze u svijet alkohola i cigareta su značajna povećanja cijena. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

To bi bila velika korist. Marić je u pravu kada zbori hrvatska granica je dugačka prema Srbiji, BiH i Crnoj Gori, preko 1200 kilometara što je nemoguće čuvati od ulaska loših i jeftinih cigareta. Ovo bi dalo dobar rezultat da nam djeca ne ulaze u svijet pušenja, a ovi efekti koji se postižu dugačkom granicom i onim što nosi sivo tržište su objektivni razlozi koje treba analizirati", zaključuje Kujundžić. 

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo