KUĆE SE MIČU, A DRŽAVA NI MAKAC: / Mještanima Prnjavora Čuntićkog ostavili par kontejnera bez struje i vode

Image

Pune tri godine sedam obitelji iz Prnjavora Čuntićkog živi na klizištu, a unatoč tome što se njihove kuće nakon potresa na Baniji i dalje miču, alternativnog smještaja nemaju

6.4.2021.
8:55
VOYO logo

Klizište u Prnjavoru Čuntićkom otvorilo se 2018., kada je bio i dramatičan odron u Hrvatskoj Kostajnici u kojem je uništeno dvanaest kuća. I tri godine poslije, ljudi i dalje žive ispod brda koje im se nadvija nad kućama?

Njihove kuće postale su doslovno mobile te sada imaju i crvene naljepnice. Crvene naljepnice na njihovim mobilnim kućama. Naime, klizište je još uvijek aktivno. Država im je osigurala mobilne kućice kao privremeni smještaj, ali bez struje i vode, pa Prnjavorci i dalje žive u svojim mobilnim kućama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Život nemoguć

Geolozi su ispitali tlo i procijenili da života na ovom klizištu nema. "Ovaj potres je bio jedan od inicijatora klizanja, a drugi su velike oborine i njima se može dogoditi da se aktivira klizište i može doći do potpunog sloma konstrukcije, odnosno uništenja same kuće bez mogućnosti popravka", objašnjava za Dnevnik.hr geolog Vedran Damjanović.

Pejzažne manifestacije klizišta su valovita zemlja, korijenje koje teško drži korak sa zemljom, klanci. Rasjeda je puno, a građani govore, sve se pomiče i polako propada. "Ovakvih rasjeda ima na puno mjesta, ovako u polukrug. 2018. je sve leglo, kao da je propalo i od onda klizi. Ima oko 300 metara", svjedoči Marija Radošević, stanovnica Prnjavora Čuntićkog.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jedina opcija je državna imovina

Kamo smjestiti sedam obitelji? Gradonačelnik Petrinje, Darinko Dumbović govori da će ih rado primiti u grad, ali u neku od državne imovine. A država ni makac, dok se Prnjavor lagano pomiče. "Naši papiri za stambeno zbrinjavanje su predani 2019. te od tada nitko ništa nije poduzeo po pitanju toga", objašnjava mještanka Laura.

Vrijedi ponovno podsjetiti, kostajnički odron dogodio se 2018., a kuće u Prnjavoru Čuntićkom se i dalje miču.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
HRVATSKA VOJSKA I DALJE POMAŽE NA BANIJI: /

Gradi se kontejnersko naselje i kopa kanala za vodovod u mjestu Prnjavor Čuntićki

Image
HRVATSKA VOJSKA I DALJE POMAŽE NA BANIJI: /

Gradi se kontejnersko naselje i kopa kanala za vodovod u mjestu Prnjavor Čuntićki

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo

Još iz rubrike