BIVŠA PRIPADNICA HRVATSKE VOJSKE KRVAVA AZRA OSUĐENA NA 14 GODINA ZATVORA: / 'Ona nije žena, već pravo čudovište'

Image
Foto: www.wkyt.com

Krvava Azra bila je strah i trepet srpskih logoraša na području Dervente, na teret su joj stavljena neka od najvećih zvjerstava počinjenih 1992. u BiH.

27.12.2017.
10:45
www.wkyt.com
VOYO logo

Bivša pripadnica Hrvatske vojske i Hrvatskog vijeća obrane (HVO) Azra Bašić (58), osuđena je danas pred Sudom Bosne i Hercegovine na 14 godina zatvora jer je proglašena krivom za ratni zločin protiv civilnog stanovništva i ratni zločin protiv ratnih zarobljenika. Sud je na temelju iskaza svjedoka zaključio kako je Bašić ubila Blagoja Đuraša te provodila teško fizičko i psihičko nasilje nad zarobljenim srpskim civilima u Domu JNA, pišu Nezavisne.

Image
'KRVAVA AZRA' NA SUDU: /

Odsjecala im spolovila, čupala nokte i tjerala da ližu krv mrtvih

Image
'KRVAVA AZRA' NA SUDU: /

Odsjecala im spolovila, čupala nokte i tjerala da ližu krv mrtvih

Posebno okrutna

Optužnica po kojoj je donesena nepravomoćna presuda tereti Azru Bašić, rođenu 1959. godine u Rijeci, za zločine tijekom rata u BiH i oružanog sukoba između vojske bosanskih Srba i HVO-a koje je počinila najprije kao pripadnica 305. brigade HV-a, a poslije kao pripadnica 103. brigade HVO-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema optužnici, Bašić je u razdoblju od 26. travnja do početka svibnja 1992. godine u prostorijama bivšeg Doma JNA u Derventi i na području sela Polje gdje su bili zatvoreni civili i jedan ratni zarobljenik srpske nacionalnosti s područja općine Derventa, sama ili zajedno s drugim pripadnicima Hrvatske vojske i HVO-a sudjelovala u ubojstvu, mučenju i nečovječnom postupanju, nanošenju velikih patnji i ozljeda zatočenicima.

Svjedoci su u vrijeme istrage prepoznali Bašić na fotografiji te izjavili kako je bila jedina žena u Domu JNA u razdoblju kad su izvršeni strašni zločini. Kao otežavajuću okolnost Sud BiH uzeo je u obzir broj kaznenih djela i iskazanu okrutnost pri njihovu izvršenju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iskazi svjedoka koji su je teško teretili bili su šokantni. U iskazima predočenima sudu Bašić je opisana kao iznimno okrutna osoba koja je zatočenike izvrgnula najtežim zlostavljanima, zbog čega je dobila nadimak Krvava Azra i Azra Dva Noža. Bila je strah i trepet srpskih logoraša na području Dervente, a na teret su joj stavljena neka od najvećih zvjerstava počinjenjih 1992. u BiH. '‘Klali ste, mučili, tukli i maltretirali zatvorenike. Odsijecali im spolovila. Čupali uši i nokte usijanim žaračem. Tjerali ih da ližu krv mrtvih zatvorenika i pužu po staklu. Tereti vas se za ratni zločin i genocid', glasile su optužbe na račun Azre Bašić. Blagoju Đurašu pred više je zatvorenika prerezala vrat.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Šokantna svjedočanstva

'Nakon što ga je zaklala, zgrabila me je za kosu i tjerala da pijem krv koja mu je curila iz rane. Kasnije mi je tim istim nožem izrezala leđa, a Mili Kuzmanoviću, koji je prije dvije godine preminuo od posljedica stravične torture kojoj je bio izložen i od koje se nikad nije oporavio, kliještima je iščupala sve nokte. Bašić nije žena, već pravo čudovište', ispričao je svjedok Radojica Garić na sudu.

Azra Dva Noža, kako su je također zvali, izazivala je jezu gdje god bi se pojavila. Njezin je pas lizao krv mučenih zatvorenika s njezinih čizama. Usijanim žaračima je hvatala muškarce za spolovila te im čupala nokte s pomoću noža koji je uvijek imala. Prema riječima preživjelih, jednog je natjerala da puže po podu punom stakla. Žedne zatvorenike tjerala je da jedu šake soli i piju benzin. Nekoliko je puta, kako bi označila svoje žrtve, na njihova čela nožem urezivala četničke simbole.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

FBI ju je tražio godinama

Suđenje Bašić trajalo je od siječnja, a počelo je nakon što je ona u studenome 2016. godine izručena bosanskohercegovačkim vlastima iz Sjedinjenih Američkih Država gdje je emigrirala nakon rata. Naime, u SAD-u se godinama skrivala zajedno sa suprugom, također osumnjičenim za ratni zločin.

Američki FBI uspio je nakon dugogodišnje potrage locirati Bašić i uhititi je 2011. godine, a iz SAD je deportirana zbog davanja lažnih iskaza o svom sudjelovanju u ratu u BiH.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo