bez prava na naknadu / Kruti i zbunjujući propisi: Moguće je da skupljate dug prema državi, a da toga niste ni svjesni

Image
Foto: Martina Popovcic/PIXSELL

Ako je osoba u nekom periodu života bila vlasnik OPG-a ili novinar samostalac, čak niti deset godina neće osigurati naknadu na burzi rada ako ostanu bez posla

23.10.2018.
8:02
Martina Popovcic/PIXSELL
VOYO logo

Vlasnici, odnosno, nekadašnji vlasnici obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava (OPG) kao i novinari koji su u nekom periodu života samostalno obavljali djelatnost (RPO) te su se zaposlili i nakon nekog vremena dobili otkaz, zbog krutih propisa ne mogu ostvariti pravo na naknadu za vrijeme nezaposlenosti, javlja Novi list.

Naime, osoba koja je u trenutku prestanka radnog odnosa imala najmanje devet mjeseci rada u posljednje dvije godine ostvaruje pravo na novčanu naknadu za vrijeme nezaposlenosti. Ali ako je osoba u nekom periodu života bila vlasnik OPG-a ili novinar samostalac, čak niti deset godina neće osigurati naknadu na burzi rada ako ostanu bez posla. U oba slučaja može se dogoditi da bez znanja gomilaju dug prema državi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

To se događa ako ne odjave svoj OPG ili samostalnu novinarsku djelatnost inače će ih država nakon gubitka posla ponovno tretirati kao obveznike koji su dužni plaćati poreze i doprinose iz svoje samostalne djelatnosti. Što to znači? Aktivirat će se njihov OPG ili RPO te ih tretirati kao samozaposlene što bi značilo da nemaju pravo za naknadu za vrijeme nezaposlenosti. 

Da su za mirovinsko osiguranje i poreznike samozaposleni, saznaju kada im državna burza za zapošljavanje uskrati pravo na naknadu za vrijeme nezaposlenosti. Tek tada shvate da radom za poslodavca u nesamostalnoj djelatnosti nisu izbrisali svoj "izlet" u samostalne vode, piše Novi list. Naime, većina novinara koji su radili kao samostalci nisu u tom statusu svojom voljom. Kako list dalje piše, moglo bi se reći da sustav automatizmom prepoznaje da osoba više nije samostalac, ali nakon što ostane bez posla, neće ga se tretirati kao kao nezaposlenog već kao samostalca te će se Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje donijeti rješenje o njegovom statusu osiguranika po službenoj dužnosti za razdoblje za koje ima utvrđen status člana HND-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na temelju svega, ispada da je za državu članstvo u strukovnoj udruzi presudan dokaz poreznog statusa neke osobe, pa ako je nekadašnji samostalac koji se u međuvremenu zaposlio istodobno i istupio iz strukovne udruge, onda on u trenutku kada dobije otkaz neće biti tretiran kao profesionalni novinar sa samostalnom djelatnošću.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo