KRSTIČEVIĆ NAKON SASTANKA S ERJAVCEM: / 'Postoji šansa da će hrvatski F-16 nadzirati zračni prostor iznad Slovenije'

Image
Foto: Borna Filic/PIXSELL

Hrvatski ministar obrane Damir Krstičević rekao je da postoji mogućnost da hrvatska nadzire slovenski zračni prostor kada dobije izraelske F-16 zrakoplove

6.11.2018.
16:32
Borna Filic/PIXSELL
VOYO logo

Nakon sastanka sa slovenskim ministrom obrane Karlom Erjavcem, na konferenciji za novinare u Ljubljani hrvatski je ministar obrane Damir Krstičević rekao da postoji mogućnost da će Hrvatska nadzirati i slovenski zračni prostor jednom kada stignu izraelski F-16 borbeni zrakoplovi.

Image
[VIDEO] POGLED IZBLIZA: /

Ovo su borbeni avioni F-16 koje Hrvatska kupuje od Izraela, pogledajte što sve rade

Image
[VIDEO] POGLED IZBLIZA: /

Ovo su borbeni avioni F-16 koje Hrvatska kupuje od Izraela, pogledajte što sve rade

Kako piše Jutarnji list, između ostalih tema, razgovarali su i o takvoj mogućoj suradnji između Hrvatske i Slovenije, kojoj trenutno zračni prostor nadziru Italija i Mađarska. Doduše, MORH u svom službenom priopćenju za javnost nije naveo tu ponudu Krstičevića Sloveniji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Na području obrane imamo priliku za unapređenje suradnje u mnogim područjima, a jedno od njih je područje zrakoplovstva, i to u (…) području sposobnosti zaštite zračnog prostora, odnosno Air Policinga", stoji u MORH-ovu priopćenju.

Slovenija će poslati dva pilota helikoptera na obuku u Zemunik

Budući da namjeravaju kupiti tri nova helikoptera, slovenski je ministar obrane Erjavec rekao da će Slovenija poslati dva svoja pilota helikoptera na obuku u Zemunik pored Zadra, gdje će biti multinacionalno središte za obuku helikopterskih posada za provedbu zadaća specijalnih zračnih snaga,

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"NATO-ovo središte u Zemuniku dat će veliki doprinos razvoju novih sposobnosti hrvatske, slovenske, mađarske i bugarske vojske", rekao je Krstičević te je nadodao da je "cilj susreta sa slovenskim ministrom Erjavcem zajednička suradnja koja je strateški bitna za Republiku Hrvatsku i Sloveniju", piše Jutarnji list.

Krstičević je najavio i skoro imenovanje nerezistentnog vojnog izaslanika za Sloveniju sa sjedištem u Zagrebu, koji će imati zadatak nadziranja provedbe svih dogovorenih projekata vojne suradnje dviju država.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo