Kršten sam i vjenčan u crkvi, ali nisam vjernik

'Kako sam prvo doživio Boga? Moja je baka iznad kreveta držala sliku Isusa. Onako, sfumato. Sjedi Isus na vrhu neke gore.

4.6.2011.
22:49
VOYO logo

Unatoč kontroverzama oko toga je li pozvan ili nije i hoće li doći ili neće, predsjednik SDP-a Zoran Milanović ipak se je u subotu popodne pojavio u HNK-u među političkom i društvenom elitom kojoj je Biskupska konferencija poslala ukupno 700 pozivnica za susret s Papom Benediktom XVI.

Nešto prije progovorio je o vjeri, Bogu, religiji i ponekim detaljima iz privatnog života.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kako sam prvo doživio Boga? Moja je baka iznad kreveta držala sliku Isusa. Onako, sfumato. Sjedi Isus na vrhu neke gore. Ta je slika na mene djelovala savršeno smirujuće, a Isusa sam, kao klinac, tada doživljavao kao sliku i priliku Boga, ispričao je Milanović za Jutarnji list.

Na pitanje je li ateist, šef socijaldemokrata odgovara: "Nisam vjernik. Ne znam kako to bolje definirati. Tragam za smislom i spoznajom kao svaki čovjek".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hoće li se netko izjašnjavati kao, vjernik, ateist ili agnostik, Milanović kaže da je nebitno.

"To su pitanja u kojima ni od koga ne treba tražiti da se definira ili rubricira. Riječ je o potpuno intimnoj stvari. Razumijem ljude koji o tome žele govoriti, ali i one koji ne žele", kaže Milanović, ističući da se baš zbog činjenice da je vjera intimna stvar ne bi izjašnjavanjem trebalo podilaziti biračima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nije išao na vjeronauk niti u crkvu

Milanović otkriva da je njegova obitelj katolička po obiteljskom podrijetlu oca i majke, ali da nisu živjeli vjerski život i nisu bili vjernička obitelj.

O Bogu, vjeri, crkvi, kaže Milanović, s roditeljima je raspravljao sa stajališta ljudskih vrijednosti, ali ne kroz prizmu pripadnosti nekoj crkvi ili kongregaciji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako nitko iz njegove obitelji nije išao u crkvu, niti na vjeronauk, Milanović otkriva da je kršten i da je vjenčan u crkvi.

Vezani članci:

arti-201106010618006 arti-201106010118006

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo