Orešković tvrdi da je to politički spin / Krši li tehnička vlada na odlasku ozbiljno svoje ovlasti? Ipak odustaju od najavljenih tisuću eura za novorođenče!

Vlada koja je službeno tehnička sutra će održati sjednicu s čak 33 točke. Donosit će nove odluke, za što je se već tjednima kritizira da time prekoračuje svoje ovlasti, što misle i neki na Ustavnom sudu. Iako najavljivana, točka o dodjeli tisuću eura za novorođenče - ispala je s dnevnog reda

26.7.2016.
18:52
VOYO logo

Par dana prije godišnjeg odmora, tehnički premijer Tihomir Orešković zaključuje posao posjetom Badelu i sjednicom Vlade na kojoj će biti čak 33 točke.

Pravni stručnjaci upozoravaju da je to neobično puno posla za tehničku vladu te da su prekoračili svoje ovlasti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Apsolutno nismo! Mi nećemo tu ništa raditi šro je protiv zakona imamo izvješća i u redbe u skladu s EU, i to je to a ovo sve drugo ja bih volio znati koji smo to zakon prekršili. Nisam čuo do sada o čemu se radi, to su malo više spinovi ovih dana mogu reći", poručio je Tihomir Orešković, hrvatski premijer

Na dnevnom redu ipak se nije našla odluka o 1000 eura po novorođenoj bebi. Od tog obećanja Vlada je, doznajemo, konačno odustala. Ali nisu odustali od drugih važnih uredbi i odluka koje su mogle pričekati  novu vladu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Zapravo bi trebali obavljati poslove koji su neophodni...", kazao je Mato Palić, stručnjak za ustavno pravo.  

Da je tehnička vlada u brojnim odlukama prekoračila svoje ovlasti tvrde i neki ustavni suci s kojima smo razgovarali. No isto tako kažu da sami ne smiju reagirati dok netko ne pošalje žalbu na rad tehničke vlade. Na ovaj sud do danas nije stigla žalba, a i da dođe - o njoj bi ustavni suci mogli odlučivati tek u rujnu - kad im završe godišnji odmori.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Usprkos dvojbama, Orešković je spreman - kao tehnički premijer - vrlo brzo potvrditi odluku CERP-a o izboru strateškog partnera za Badel.

"To ćemo potvrditi, ja mislim da ćemo raditi sve u skladu sa zakonom", dodaje Orešković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bivši premijer nastupa oštro, ali on - ni nitko drugi - nije na rad tehničke vlade poslao žalbu Ustavnom, pa ni Visokom upravnom sudu.

"To je najurena vlada, to je razlika. Ovo je bivša i smijenjena vlada i sve što rade je nazkonito. To je nemoralno dame i gospodo", rekao je Zoran Milanović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Premda je tehnička vlada u zadnjih mjesec dana raspisivala natječaje za uprave HŽ-a i HAC-a te odlučivala i o tome  koje su tvrtke strateške a koje nisu - ni HDZ-ov ministar poduzetništva ne vidi problem.

Ako naši ljudi žele da i s time prekinemo, ja mogu reći da bi nam bilo tako puno lakše, a ingerenciju tehničke vlade nismo nikako prekoračili niti cemo...Darko Horvat (HDZ), ministar poduzetništva i obrta

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ipak, važno je naglasiti da sve uredbe koje tehnička vlada usvoji - neće biti na snazi nakon 30. rujna - bez obzira što ni tada možda još neće biti potvrđena nova vlada.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo