originalna ideja / Križevci grade solarnu elektranu putem 'crowdfundinga': građani oduševljeni mogućnošću da zarade na svojoj investiciji

Hrvatska je na zadnjem mjestu u Europskoj uniji po korištenju sunčeve energije, a sunca imamo više i od Slovenije i Austrije koji su majstori u korištenju obnovljivih izvora

22.5.2018.
19:05
VOYO logo

Lošu statistiku iskoristivosti prirodne energije odlučili su promijeniti u Križevcima, gdje građani prvi put kroz crowdfunding kampanju ulažu novac za izgradnju solarne elektrane. Ona će se postaviti na krov njihova poduzetničkog centra. 

Križevački krov uskoro postaje sunčani krov uz dodanu vrijednost, jer će za četiri mjeseca sunce udarati u solarne panele.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Po prvi puta u Hrvatskoj građani mogu uložiti putem mikro zajma prema Zelenoj energetskoj zadruzi u jedan takav projekt i pritom ostvariti povrat investicije od četiri i pol posto godišnje kamate", rekao jeIvan Zoković, voditelj projekta.

Uložio je i Saša. Kada je čuo o kakvom je društveno i ekološko korisnom projektu riječ, nije dvojio ni sekunde. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ja želim biti jedan posto cijele priče. Znači to je dvije i pol tisuće kuna. Kolika je moguća dobit? Četiri i pol posto je kamata. Što je za oko četiri posto bolje nego u banci ako se ne varam, bilo kojoj", kaže Saša Komarica, jedan od ulagača.

Svi građani Republike Hrvatske koji žele mogu sudjelovati u izgradnji Križevačkih sunčanih krovova. Minimalan iznos za ulog je 1000 kuna, maksimalan je 10 tisuća kuna. Na stranici Zelene energetske zadruge možete saznati i potencijanu dobit. Primjerice, na ulaganje od 5ooo kn, potencijalno se može zaraditi još 1200 kn.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Novac bi se građanima trebao vraćati sljedećih deset godina, a prvi anuitet već za godinu dana. Strujom će se s ovog krova napajati 30-ak tvrtki u kompleksu.

"Proizvodnja struje će ić odmah u potrošnju, automatski za taj iznos proizvedene struje će se smanjiti utrošak električne energije koju kupujemo od dobavljača", objasnio je Tihomir Hodak, direktor Križevačkog poduzetničkog centra.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pa će ušteđeni novac iskoristiti za vraćanje zajmova građanima. Za izgradnju elektrane potrebno je 230 tisuća kuna, a samo u prvom tjednu kampanje već su skupili pola. U gradu kažu, ovo je tek početak.

"Ono što bi svakako globalno htjeli na razini grada da na obiteljskim kućama u nekom narednom periodu postavimo solare. Jer vjerujemo kako je to najjeftiniji oblik energije", tvrdi Mario Rajn, gradonačelnik Križevaca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uz račune za struju, smanjit će se i količina ugljičnog dioksida koji se oslobađa izgaranjem fosilnih goriva za više od 400 tona. Još jedna pozitivna stvar, elektranu snage 30 kW izgradit će hrvatska tvrtka.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo