POLICIJA TRAŽI BOMBAŠA / Što se krije iza eksplozije u Rudešu? Kriminalist: 'Ovako se zastrašuje i šalju poruke'; Ipak, jedna stvar je bila atipična

Eksplozija se dogodila jučer oko 17.30 sati u gusto naseljenoj ulici. To je izabrano vrijeme atipično, kaže Josip Pavliček. Počinitelji češće biraju rane jutarnje ili kasne večernje sate kako ne bi bilo kolateralnih žrtvi i posljedica

26.11.2023.
20:00
VOYO logo

O stanju sigurnosti u Zagrebu nakon što su u dvorište zgrade na zagrebačkom Rudešu bačene dvije bombe reporter RTL-a Danas Goran Latković razgovarao je s kriminalistom Josipom Pavličekom. Ukazuju li dokazi da se u ovom slučaju radi o obračunu krim miljea?

"Sve zasad upućuje na to, ali treba naravno pričekati dovršetak kriminalističkog istraživanja", rekao je reporter.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Zastrašivanje, slanje poruke, osveta...'

"Radi se o sredstvu koje je pogodno za ostvarenje različitih kriminalnih ciljeva, od zastrašivanja preko nanošenja štete do pokušaja ozljeđivanja pa i usmrćenja", kazao je kriminalist Pavliček.

Image
U DVORIŠTE BAČENE RUČNE BOMBE /

Policija i danas na mjestu eksplozija u zagrebačkom Rudešu: Umalo stradala obitelj, popucala im stakla na autu u vožnji

Image
U DVORIŠTE BAČENE RUČNE BOMBE /

Policija i danas na mjestu eksplozija u zagrebačkom Rudešu: Umalo stradala obitelj, popucala im stakla na autu u vožnji

"Kriminalistička praksa nas uči i pokazuje da se takvi načini i sredstva počinenja koriste kako bi se osobe zastrašile, kako bi im se poslale poruke, radi osvete... Ponekad čak imamo i određenu psihopatološku pozadinu", dodao je kriminalist.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Izabrano vrijeme je atipično'

Eksplozija se dogodila jučer oko 17.30 sati u gusto naseljenoj ulici. To je izabrano vrijeme atipično, kaže Pavliček. Počinitelji češće biraju rane jutarnje ili kasne večernje sate kako ne bi bilo kolateralnih žrtvi i posljedica.

"Policiji stoje na raspolaganju klasični alati, dakle, od mjesta događaja preko zatvorenih sustava videonadzora, no svakako veći broj građana na javnim površinama bi mogao pomoći kolegama u pronalaženju počinitelja ili nekih tragova", rekao je kriminalist.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Treba zaustaviti potencijalni negativni niz'

Na pitanje jesu li građani u Hrvatskoj previše naoružani, Pavliček kaže da još uvijek ima previše ilegalnog oružja što dokazuju slučajevi zapljene policije.

Kakav razvoj događaja možemo očekivati dalje?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ono što bismo svi željeli je da policija brzo i učinkovito nađe počinitelje i da se zaustavi potencijalan negativan niz, odnosno slijed ovakvih događaja", zaključio je Pavliček za RTL Danas.

POGLEDAJTE VIDEO Bombe u dvorištu zgrade na zagrebačkom Rudešu: Prva se odmah aktivirala, drugu je policija morala detonirati

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Oštećena dva auta, pročelje zgrade i prozor u prizemlju

Podsjetimo, u subotu oko 17.30 sati, na području Trešnjevke, u Aninoj ulici, za sada nepoznati počinitelj je bacio dvije ručne bombe u dvorište zgrade, od čega je jedna eksplodirala. Uslijed eksplozije došlo je do oštećenja osobnog automobila zagrebačkih registarskih oznaka 41-godišnjaka, automobila zagrebačkih oznaka u vlasništvu poduzeća, pročelja kuće te prozora u prizemlju, dok ozlijeđenih osoba nije bilo.

Policija dodaje kako su mjesto događaja osigurali policijski službenici te je druga ručna bomba pod nadzorom policijskih službenika za protueksplozijsku zaštitu uništena kontroliranom eksplozijom u 21.05 sati na mjestu pronalaska.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U vremenu od 17.35 do 22.18 sati promet je bio obustavljen navedenom ulicom zbog sigurnosti građana, situacija je bila pod kontrolom policije, a danas se nastavlja utvrđivanje okolnosti događaja. Materijalna šteta nije utvrđena", navode u policiji.

POGLEDAJTE VIDEO: Eksplozija u Zagrebu! RTL Danas na mjestu događaja: 'Kao da je neki jaki grom udario. Sve se streslo!'

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo