KONCERT ZA PAMĆENJE / Kries u Vintageu - etno tradicijom do glazbene hipnoze

Image
Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL

Što se Kriesa tiče, u petak je baš sve bilo kako treba - instrumentalni dio benda znao je zazvučati mračno poput Kismeta ili Mizara, da bi već u Sljedećem trenutku tradicijom inspirirane napjeve pratio razorni ritam i metalizirani riffovi kakvih se ne bi posramili ni Ministry

13.2.2016.
17:15
Ivo Cagalj/PIXSELL
VOYO logo

Zagreb se u posljednje vrijeme stvarno može pohvaliti bogatom koncertnom ponudom pa se tako barem jednom tjedno nađemo u situaciji da iste večeri moramo birati između nastupa dva ili tri izuzetna benda. Pritom je važno naglasiti da se za svaki od tih nastupa redovno traži karta više, kao i da je većinom riječ o domaćim ili regionalnim izvođačima.

U petak smo tako "na meniju" imali AntiValentinovo Leta 3, Mali pogon Tvornice dupkom su napunili Bitipatibi, dok se potpisnik ovih redaka odlučio za Vintage Industrial Bar gdje su nas nečim što bismo mogli nazvati psihodeličnim electro etnom gotovo dva i pol sata u pravoj glazbenoj hipnozi držali Mojmir Novaković i Kries.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zbog činjenice da je već dugo stanovnik Engleske (kako nam je i rekao: "Znam da ste ljuti što ja živim u Brightonu, a vi ne"), Kries nastupa relativno rijetko pa već unaprijed možete biti sigurni kako vas očekuje poprilična gužva.

Klub u Savskoj i ovoga je puta bio rasprodan, no vrijedi pohvaliti organizatore koji u prodaju nisu, kako to najčešće biva na koncertima u Zagrebu, pustili barem 50-ak karata previše.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što se Kriesa tiče, u petak je baš sve bilo kako treba - instrumentalni dio benda znao je zazvučati mračno poput Kismeta ili Mizara, da bi već u sljedećem trenutku tradicijom inspirirane napjeve pratio razorni ritam i metalizirani riffovi kakvih se ne bi posramili ni Ministry.

"Moj Javore", "Dodole" ili "Grličica" zvučale su bolje nego ikad, dok je briljantna izvedba "Zumbe", klasika iz dana Legena, predstavljala i apsolutni vrhunac večeri.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U sviračkom smislu aktualna postava stvarno "melje sve pred sobom" te svojim eklektičnim pristupom glazbi uspjeva zadovoljiti nevjerojatno raznolik uzorak publike u kojoj se našlo mjesta i za metalce, ljubitelje etna, pa čak i ponekog jazz fanatika.

Euforija se nije stišavala još dugo nakon regularnog seta, što je riječima "Vi niste normalni" konstatirao i sam Mojmir vraćajući se na drugi bis.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ukratko, Kries je ponovno održao koncert za pamćenje i na najbolji mogući način najavio novi album koji, s obzirom na sve što smo čuli u Vintageu, možemo proglasiti jednim od najiščekivanijih izdanja godine.   

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo