'Zločesti dečki Sabora' / Beljak tvrdi da je mnogo puta bio preblag: 'Smeta mi da me se trpa u isti koš s takvima; Ta bahatost je gadljiva'

Image
Foto: Josip Regovic/PIXSELL

Kaže da ne podnosi licemjerje i smišljene laži kojima se pokušava manipulirati javnost, a da toga u politici nažalost ima puno

28.8.2023.
6:47
Josip Regovic/PIXSELL
VOYO logo

Oni na saborskim sjednicama ne mogu proći neopaženo. Čim se pojave, svi znaju da će biti problema. Koja god bila tema i kako god tekla rasprava, oni se uvijek pobrinu usijati atmosferu, doliti ulje na vatru, iživcirati suprotnu političku opciju i prirediti scenu o kojoj će se pričati više nego o zakonu koji se mijenja. Oni remete mir, rade šou i ne ostaju dužni, bilo da sami provociraju ili uzvraćaju na provokacije. Predsjednici Sabora redovito im dijele crvene kartone, a imaju više isključenja od Sergia Ramosa. Oni su: Nikola Grmoja (Most), Željko Sačić (Hrvatski suverenisti), Marijan Pavliček (Hrvatski suverenisti), Krešo Beljak (HSS), Hrvoje Zekanović (HDS) i Miro Bulj (Most). Što ih motivira da dižu prašinu kad god se pojave, je li to taktika ili vruća glava, otkrili su u razgovoru za Net.hr u serijalu 'Zločesti dečki Sabora'.

Nakon Nikole Grmoje, Željka Sačića i Marijana Pavličeka, na redu je HSS-ovac Krešo Beljak. Profesor zemljopisa po struci, Beljak je u politiku ušao 2003. godine da bi šest godina kasnije postao i gradonačelnik Samobora - funkcija je to na koju je čak triput izabran. Predsjednik HSS-a u Hrvatskom Saboru je od 2016. godine, a njegovi upečatljivi nastupi za saborskom govornicom, kao i prilikom korištenja Povrede poslovnika, privlače pažnju medija, ali i javnosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
'Zločesti dečki Sabora' /

Pavliček otkriva što ga je najviše uzrujalo i koji ministar redovito 'markira' sjednice: 'Ne sjećam se kad sam ga vidio'

Image
'Zločesti dečki Sabora' /

Pavliček otkriva što ga je najviše uzrujalo i koji ministar redovito 'markira' sjednice: 'Ne sjećam se kad sam ga vidio'

'Mnogo puta sam bio i preblag'

"Mislim da to "dizanje prašine" i nije baš toliko često, mada se može činiti da jest upravo zbog toga što kad bude, bude upečatljivo", kaže nam Beljak. "Ne javljam se po temama po kojima nisam stručan, za razliku od dijela zastupnika iz pozicije, ali i iz opozicije koji se javljaju baš po svakoj temi. Nije mi do prepucavanje, ali kad netko od kolega govori na način da 'vrijeđa zdravu pamet' svima onima koji slušaju, to me onda zna jako iznervirati", priznaje.

Kaže da ne podnosi licemjerje i smišljene laži kojima se pokušava manipulirati javnost, a da toga u politici nažalost ima puno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Pa su možda i zato političari toliko omraženi. Smeta mi da me se trpa u isti koš s takvima, pa onda ponekad planem, neki put i pretjerano", kaže Beljak.

Ne žali za niti jednim događajem u Saboru. Nikad nije imao namjeru priređivati incidente, kaže, niti smišljeno provocirati kolege.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Moje epizode su zapravo bile samo odgovor na licemjerje i laži HDZ-ovaca. Zapravo sam mnogo puta i prešutio ili bio preblag u svojim reakcijama na njihove, često puta nevjerojatne obmane", kaže Beljak.

Ne uzrujavaju ga teme, ali Jandroković…

O kolegama u saborskim klupama kaže kako smatra da su svi ravnopravni te kako je činjenica da svaki zastupnik ima svoj stil komuniciranja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ako već moram raditi neke razlike, mislim da kolege koji nisu u stanju govoriti u parlamentu, nego isključivo čitaju pripremljene govore nisu zaslužili da se s njima ulazi u bilo kakvu polemiku. Oni koji govore "iz glave" znaju neki put pretjerati, ali to se zapravo i očekuje od zastupnika. Nitko ne obraća pažnju na one 'dosadne', kako kod nas u Hrvatskoj tako i negdje u parlamentarnoj demokraciji", otkriva Beljak.

Kaže kako je svjestan da ga javnost ponekad može doživjeti kao često uzrujanog. Dijelom je to, smatra, i zasluga medija kojima su incidenti ili rubne situacije zanimljivije od argumentiranih i stručnih rasprava.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ni jedna tema me u posljednjih godinu dana nije uzrujala. Uzrujalo me ponašanje Jandrokovića i Reinera, koji za sebe misle da su bogovi, a ne samo obični, klasični HDZ-ovci. Njihovo dociranje i pokušaji ušutkavanja opozicije me jedino može jako uzrujati", priznaje.

Povreda poslovnika

Od tema, pak, najviše pažnje posvećuje temama koje se dotiču demografije i vanjske politike. U to spada i velik problem izumiranja hrvatskih sela, depopulacija, migrantske politike, ali i položaj Hrvatske u svijetu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Smatram i da su to zapravo krucijalni problemi za cijelu domovinu i za njen opstanak", kaže Beljak.

Upitali smo ga i o čuvenom saborskom Poslovniku, koji očito krije nesavršenosti i nerijetko otežava konstruktivnu raspravu u sabornici.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Poslovnik je HDZ napravio i izglasao na način da se opoziciji ostavi što manje prostora za kritike i za javljanja općenito", kaže Beljak. "Dinamika rasprave po ključnim točkama je ubijena takvim poslovnikom. Da biste odgovorili na nečije rasprave, u skladu s takvim poslovnikom, trebate čekati satima. A onda se smisao bilo kakve rasprave izgubi. Zato i ja, ali i većina kolega, koristi jedinu poslovničku mogućnost koja nam preostaje, usprkos tome što slijedi opomena. Nakon izbora, jedna od prvih stvari koje treba mijenjati jest upravo izrada novog poslovnika, jer ovo sada je sve samo ne parlamentarna demokracija u Saboru", pojašnjava.

Beljak ima posebne riječi hvale za saborske zastupnice. I njega smo, kao i ostale goste našeg serijala, upitali kako bi komentirao rad saborskih zastupnica, a Beljak, kao i drugi zastupnici s kojima smo razgovarali, smatra da su kolegice uvijek dobro pripremljene za argumentirane rasprave te da se ni po čemu ne osjeti da su u manjini, iako to jesu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Smatram da je to pozitivan iskorak za hrvatsku demokraciju općenito", dodaje.

O premijeru u Saboru

Na pitanje, jesu li svađe zastupnika u Saboru samo predstava za javnost i slažu li se zastupnici unatoč povremenim sukobljavanjima u sabornici, Beljak kaže da svađe zastupnika u javnosti ne znače da su zastupnici privatno prijatelji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Da se normalno pozdravimo, to je istina. Naravno, ima i izuzetaka, ima i usijanih glava koje ne žele niti pozdraviti na hodniku. Iznenadili bi se, ali ja se ne pozdravljam niti s nekim kolegama s ljevice. Bez posebnog razloga, bez nekih prethodnih svađa. Nekima očito nedostaje osnovni kućni odgoj, a u javnosti se predstavljaju kao progresivci ili progresivne. Ipak, to su rijetke iznimke. S većinom kolegica i kolega s obje strane političke scene imam vrlo korektan u uljudan odnos", otkriva Beljak.

Za kraj, dotaknuli smo se neizbježnog - premijera Plenkovića i načina kako odgovara na pitanja oporbenih zastupnika. Svoje nezadovoljstvo premijerovim stilom komuniciranja ne krije ni Beljak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ako se moje mišljenje računa, reći ću da se premijer ponaša izuzetno bahato i nadmeno. Ima li za to ikakvo pokriće na kraju će odlučiti birači na izborima, iako su već dva puta "rekli" da im takav stil većinom odgovara. No, to više govori o stanju u društvu općenito, o objektivnim slabostima opozicije, a manje o bahatosti Premijera koja je evidentna i neki put gadljiva. Iduće godine su ponovno izbori pa ćemo vidjeti hoće li nakon njih biti jednako bahat i arogantan ili će ga birači malo spustiti na zemlju", zaključuje Beljak.

POGLEDAJTE VIDEO Sabor odbio zaključke Milanovića i oporbe, u sabornici odzvanjalo pitanje: 'Hoće li građani dobiti plin za cent'

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo