Kako se pripremiti? / Krenuo je blagoslov kuća: Evo nekoliko savjeta o tome kako se pripremiti i koliki novčani dar dati svećeniku?

Image
Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Nekad je naglasak bio na blagoslovu kuće (prostora), a današnji obrednik govori o 'godišnjem blagoslovu obitelji o božićnim blagdanima u vlastitim domovima'

4.1.2024.
9:19
Hrvoje Jelavic/PIXSELL
VOYO logo

Blagoslov obično kreće od Štefanja i traje do Sveta tri kralja, ali u nekim dijelovima Hrvatske blagoslov je nešto uranio.

Svećenici nakon blagoslova uvijek ostave naljepnicu sa sličicom, godinom blagoslova i kraticom C+M+B, a u nekim krajevima još uvijek postoji običaj da svećenik ili njegov pratitelj na nadvratniku kredom ispiše godinu blagoslova i spomenute inicijale, piše Bitno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nekada je naglasak bio na blagoslovu kuće (prostora), a današnji obrednik govori o "godišnjem blagoslovu obitelji o božićnim blagdanima u vlastitim domovima".

Promjena je to koja proizlazi iz želje da se izbjegne magijski prizvuk blagoslova i naglasi važnost povezanosti u vjeri svih članova obitelji i u prvi plan stavi njihovo zajedništvo i poziv na svetost života.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Blagoslov prostora time nije izostavljen, ali je stavljen u drugi plan.

Blagoslov obitelji i njihovih domova započinje uglavnom na blagdan Svetog Stjepana i traje do kraja božićnog vremena tj. do Nedjelje krštenja Gospodinova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iznimka su veće župe u kojima župnik tijekom božićnoga vremena ne stigne pohoditi sve obitelji, pa blagoslov zna potrajati i duže. U posebnim prilikama blagoslov je moguće organizirati i tijekom godine.

Blagoslov obitelji i njihovih domova je kršćanski čin u kojemu se moli i zaziva Božji blagoslov na sve članove obitelji kako bi kršćanski živjeli i svjedočili svoju vjeru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako se pripremiti za blagoslov?

Dobro je da svi članovi obitelji budu na okupu i zajedničkom molitvom posvjedoče i obnove svoju vjeru.

Na obiteljskom stolu trebali biste pripremiti Sveto pismo (barem Novi zavjet), blagoslovljenu vodu, svijeću i raspelo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iznos novčanog dara za svećenika nije toliko važan, svatko daje koliko može i od srca. Novčani dar nije uvjet za primanje blagoslova doma i obitelji.

POGLEDAJTE VIDEO: Psihijatar o novogodišnjim odlukama i najdepresivnijem mjesecu u godini: 'Ne može čovjek biti sretan svaki dan'

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo