protiv inflacije superodlikaša / Krenuli prvi prijemni ispiti za osmaše u 7 zagrebačkih gimnazija. 'Stres je, ali mislim da je to pošteno'

Iako je izmjenama pravilnika Ministarstvo to omogućilo svim školama, znanje testira damo 7 gimnazija, sve u Zagrebu

30.6.2022.
8:00
VOYO logo

Prijemni u jednoj zagrebačkoj gimnaziji danas je pisalo 300 osmaša, svi žele prirodoslovno matematički smjer ali mjesta ima samo za njih 78.

"Stres je ali mislim da su prijemni pošteni pošto ima dosta poklonjenih petica i odlikaša pošteno je da sad pišemo prijemni da vidimo tko zaslužuje upisati tu srednju školu", smatra učenik 8. razreda, Filip Konta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Imam jednu četvorku iz 6. razreda i bez ovih prijemnih ne bi upao u školu u koju želim ići", kazao je osmaš Ivan Matić.

"Mogu reći da mi je stresno ali ovo mi je prvi prijemni pa se još navikavam, a čekaju me još 4 prijemna", kazao je učenik 8. razreda, Filip Švub.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jer za uvođenje prijemnog ove godine odlučilo se 7 zagrebačkih gimnazija. Zbog velikog interesa i velikog broja učenika s maksimalnim brojem bodova kažu drugog načina selekcije nema. Razmišljalo se i o zajedničkom prijemnom.

Image
najnoviji podaci /

Nacija genijalaca?! Gotovo 50 posto učenika lani je prošlo s odličnim. Evo gdje imamo najviše superodlikaša

Image
najnoviji podaci /

Nacija genijalaca?! Gotovo 50 posto učenika lani je prošlo s odličnim. Evo gdje imamo najviše superodlikaša

"To bi moglo biti u jednom terminu u istom danu i ne bi morali trčati od jedne škole do druge. Zašto nacionalni centar ne bi napravio jedan ispit za sve škole koje imaju problem selektirati učenike?", pita se ravnateljica Gimnazije Lucijana Vranjanina u Zagrebu, Milica Medak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prijemni ove godine umjesto 5 nosi 10 bodova što veću šansu daje učenici koji nemaju sve petice.

Zašto ne bi učenik mogao imati 4 iz hrvatskog jezika, onda ako je to u 7 i 8 razredu to su dva boda manje, prosjek je niži i zato toj djeci treba dati priliku da upišu školu koju žele.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U ovoj riječkoj gimnaziji broj prijava uvijek je veći u odnosu na broj slobodnih mjesta ipak uvođenje prijemnog nemaju u planu.

"U našem riječkom prstenu nemamo tu potrebu. Možemo napraviti selekciju učenika na temelju uspjeha, bodova s natjecanja. Manje je i gimnazija nego u Zagrebu", kazala je ravnateljica Prve riječke hrvatske gimnazije, Jane Sclaunich.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ravnatelji se slažu, svaka petica ne odražava stvarno znanje učenika zato su promjene potrebne.

"Naravno da se da popravit sustav, sve više učenika dolazi s peticom na klimavim nogama i to se vidi odmah na prvim inicijalnim ispitima. Sada već dolazimo i do 10 posto takvih učenika, prije je to bilo nekih 20 posto pa se to saniralo kroz dopunsku nastavu", rekla je Sclaunich.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uvođenje male mature ili obveznih prijemnih ispita za upis u srednje škole iz ministarstvu kažu za sada nije opcije.

"Ovo je autonomija škola koje su zatražile od ministarstva dozvolu za uvođenje prijemnih. Nismo nacionalne ispite provodili da bi se išlo prema maloj maturi već da bi se vidjela postignuća iz određenih predmeta", objasnila je ravnateljica Uprave za obrazovanje u Ministarstvu znanosti i obrazovanja, Vesna Šerepac.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prijemne ispite osmaši će pisati još tri dana, a koju su školu uspjeli upisati doznat će 9. srpnja.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo