Šparoge su jedna od biljaka koje se najranije bere svakog proljeća. Sezona berbe šparoga obično traje između šest do osam tjedana, a najčešće dostižu razinu pune zrelosti početkom svibnja pa sve do kraja lipnja.

Tijekom sezone šparoga, potrebno ih je brati redovito, jer vrlo brzo mogu promijeniti boju. Na vrhuncu sezone šparoga, stabljike šparoga mogu narasti do pet centimetara na dnevnoj razini, stvarajući obilne žetve u kojima berači mogu uživati.

U Zagrebu na Dolcu mala vezica šparoga na svim se štandovima uglavnom prodaje za pet eura, srednja vezica za 10 eura, a velika za 20 eura, što znači da bi za kilogram trebali izdvojiti 50 do 55 eura.
Prve šparoge stigle su i na gradsku tržnicu u Rijeci gdje će kupci za kilogram šparoga izdvojiti 35 eura.

Podsjetimo, na Dolcu se prošle godine cijena manje vezice šparoga kretala između 5 i 8 eura, a velike vezice između 10 i 15 eura.
POGLEDAJTE VIDEO: Znamo za šparoge, ali jeste li čuli za bijele šparoge? Rastu ispod zemlje i Stanko je jedan od rijetkih proizvođača