PRAVI LJETNI PAKAO / Šefica DHMZ-a otkrila što nas čeka: 'Moramo biti spremni, bit će ekstremno toplo i tu je još veći rizik'

Image
Foto: Profimedia

To ne znači da u određenim periodima neće doći do prodora hladnijeg zraka i olujnog nevremena kao posljedica toga, kaže Branka Ivančan Picek

16.6.2022.
10:30
Profimedia
VOYO logo

Pretežno sunčano te u većini krajeva vruće, popodne u unutrašnjosti umjeren, ponegdje i jak razvoj oblaka, lokalno uz pljuskove s grmljavinom, prognoza je Državnog hidrometeorološkog zavoda (DHMZ) za Hrvatsku za četvrtak.

Pljuskova će najprije biti u gorju, a prema večeri u središnjoj Hrvatskoj te na istoku zemlje. Mogu biti i izraženiji, osobito u sjevernim i sjeverozapadnim krajevima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za osječku i karlovačku regiju upaljen meteoalarm, a za zagrebačku - narančasti. "Moguće grmljavinsko nevrijeme, lokalno s tučom i prolazno jakim vjetrom, osobito u Međimurju i Hrvatskom zagorju. Vjerojatnost grmljavine je veća od 70 posto", stoji u objašnjenju za zagrebačku regiju koja obuhvaća i sjever Hrvatske.

Image
UPALJEN METEOALARM /

Narančasto upozorenje za zagrebačku regiju: Danas nas čekaju vrućine, ali vjerojatno dolazi i grmljavina, možda i tuča'

Image
UPALJEN METEOALARM /

Narančasto upozorenje za zagrebačku regiju: Danas nas čekaju vrućine, ali vjerojatno dolazi i grmljavina, možda i tuča'

Elementarna nepogoda proglašena u šest županija

Lipanj je nestabilan mjesec u kojem se uvijek mogu očekivati i visoke temperature, ali i olujno nevrijeme. Na to je još jednom upozorio i državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede, Zdravko Tušek za HRT.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Naši podaci ukazuju na velike štete svake godine. Naravno, nije svaka godina jednaka. Kad govorimo o prijavama šteta, trenutno je elementarna nepogoda proglašena na području šest županija. Do sada je prijavljeno oko tri tisuće šteta na svojoj imovini", objasnio je Tušek te dodaje kako prema prvim procjenama, ukupna šteta iznosi oko 160 milijuna kuna.

Ekstremno toplo ljeto

Državni hidrometeorološki zavod razvija radarsku mrežu meteoroloških radara, a sada postoje četiri nova radara koji pokažu pojavu olujnog nevremena nekoliko sati unaprijed, objasnila je Branka Ivančan Picek, glavna ravnateljica Državnog hidrometeorološkog zavoda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Upozorenja koja izdaje naš Zavod rade se na temelju podataka mjerenja, ali i na temelju prognostičkih numeričkih modela. Kad se izdaje takvo upozorenje neki kažu da malo pretjerujemo, ali mislim da je bolje biti pripravan i zaštititi svoju imovinu ako postoje bilo kakve naznake za pojavu bilo kakvog ekstremnog vremenskog uvjeta", rekla je Ivančan Picek.

Prognoze pokazuju kako će u narednim mjesecima biti ekstremno toplo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To ne znači da u određenim periodima neće doći do prodora hladnijeg zraka i olujnog nevremena kao posljedica toga. Moramo na to biti spremni i prilagoditi se. Klimatske promjene su ovdje, a one sa sobom nose još veći rizik od ekstremnih vremenskih pojava", objasnila je Ivančan Picek.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo