ŽIVOT U STRAHU / Kreće rušenje tvornice Kamensko. Okolni stanari se bune. 'Naravno da se bojim'

Zabrinuti susjedi su redakciji RTL Direkta poslali snimku rušenja teškom mehanizacijom koje bi moglo dovesti do nekontroliranog urušavanje zgrade

3.2.2021.
7:00
VOYO logo

U Zagrebu mnogi žive u strahu od urušavanja i posljedica potresa. A osobito je nelagodno stanarima koji žive u blizini bivšeg pogona tvornice Kamensko. 
Jer će na tom mjestu u centru grada uskoro niknuti luksuzan stambeno-poslovni kompleks, pa je počelo rušenje stare tvornice.

Zabrinuti susjedi su redakciji RTL Direkta poslali snimku rušenja teškom mehanizacijom koje bi, kažu, moglo dovesti do nekontroliranog urušavanje zgrade.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mi se bojimo"

Još se oporavljaju od potresa, a domovi im se opet tresu. Ovoga su puta razlog građevinski radovi. Radovi koje stanari nisu očekivali.

"Kad netko lupi vratima mi se trzamo. A kamoli kad krenu bageri, gledali smo u dvorište, nismo znali šta se radi", kaže stanarka Marija Danko

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Trese. Jučer su vrata u kuhinji se mrdala i mi se bojimo", kaže stanar Darko Mažuranić

Prije 20 dana stigli prvi bageri

Stanari zgrada koje okružuju kompleks bivše tvornice Kamensko znaju da će se u dvorištu trebao graditi stambeno poslovni objekt, ali ne znaju ništa više od toga. Pričaju nam kako su prije 20 dana stigli prvi bageri. Gospođa Suzana živi u oštećenoj zgradi. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Prijavila sam štetu i nitko nije pogledao. Naravno da se bojim. To su ogromne vibracije, mi to psihički proživljamo. Nas zanima može li se to statički podnijeti, to su zgrade bez temelja", kazala je stanarka Suzana. 

Odgovor na pitanje što se događa, gospođa Marija je pokušala saznati od predstavnika kompanije. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ja sam ga pitala zašto su počeli rušiti a nas nisu obavijestili, a on je rekao to su sitni radovi, rušimo trafostanicu. Eto", kaže Marija Danko

Da to nije samo rušenje trafostanice i da nije bezopasno, stanari nas pozivaju u svoje domove kako bi s prozora bolje vidjeli što se događa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Zabrinjavajuće je, pala je koja cigla, jako je ružno za vidjeti. Mi sve svi slažemo da se gradi nova zgrada, ali uz sva osiguranja", kaže Darko Mažuranić. 

"Dok mi pričamo, nešto se urušilo"

Ulazimo i kod predstavnika stanara, pokazuje nam građevinu za rušenje. "Ova se zgrada naslanja na nas i mi smo apsolutno zabrinuti", rekao je predstavnik stanara Branko Balon. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U dvorištu koje ovih dana izbjegavaju je i odvjetnica koja zastupa 13 zgrada koje okružuju kompleks. "Obratili smo im se prije neka dva tjedna i ono što me žalosti da nismo dobili odgovor", kazala je odvjetnica Iva Žuvanić Štambuk

Ukoliko ga ne dobiju, planiraju putem suda saznati što se događa. "Da izvrše uvid u stanje zgrade, kakva je sada i kakvo će biti u slučaju štete ako se nešto uruši. I evo dok pričamo se nešto i urušilo", kaže Žuvanić Štambuk. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Stanari ne trebaju strahovati"

Tvrtka Alfa stan koja namjerava graditi luksuzni stambeno poslovni kompleks na ovoj lokaciji došla je u fokus javnosti prošle godine nakon uhićenja bivšeg šefa Janafa Dragana Kovačevića. Tad je otkriveno da je milijun eura koje se povezuje s Kovačevićem pronađeno u garaži vile direktora Alfa stana.

Danas nam iz te tvrtke u telefonskom razgovoru poručuju da stanari ne trebaju strahovati. Ova buka posljednjih dana jest zbog uklanjanja dijela građevine na kojoj se nakon potresa urušio dimnjak. Samo dio stanova pregledan je od strane njihovog vještaka, dobar dio još čeka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U svakodnevnom smo kontaktu i sa ostalim stanarima koji su zainteresirani za isto, a valja dodati i kako će svi okolni objekti, nakon osiguranja dokaza, biti dodatno osigurani", stoji u odgovoru Alfa stana. 

Drugim riječima, obećavaju da neće rušiti ništa što može narušiti statiku okolnih zgrada. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Radnice su prije 10 godina morale otići...

Prije 10 godina drama oko gašenja tvornice Kamensko punila je naslovnice. Nakon brojnih prosvjeda, radnice su ipak morale otići. Pa smo se zaputili do nove lokacije radnica. Rade punom parom, prošle su godine čak i zaposlili novu radnicu.

"Evo sad će nam biti deset godina, zjapi nikako, mogli smo biti tamo", kaže radnica Udruge Kamensko Biserka Hrbud i dodaje da su sretne što im ide dobro. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I dok one vrijedno rade na svom novom radnom mjestu, njihov stari pogon čini se opet bi mogao biti izvor stresa. Iz Alfa stana nam nisu dali na uvid kako bi budući kompleks trebao izgledati, projekt još nije gotov.

 Ono što znamo jest da će radovi trajati barem dvije godine, a da bi imali dobrosusjedske odnose, poručuju svim stanarima- već sljedeći tjedan sjedamo zajedno za stol. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo