EPIDEMIJA NAPOKON POS / USTAJE? U Hrvatskoj najmanje zaraženih u zadnjih mjesec i pol, dobre vijesti napokon stigle i iz Italije

Image
Foto: Alessandro Serrano'/AGF / Shutterstock Editorial / Profimedia

U svijetu i dalje traje borba s pandemijom koronavirusa. Među zemljama koje su počele s popuštanjem mjera je i Hrvatska nakon što je jučer Vlada usuglasila plan za ublažavanje mjera.

25.4.2020.
8:15
Alessandro Serrano'/AGF / Shutterstock Editorial / Profimedia
VOYO logo
  • Ukupno u Hrvatskoj imamo 2016 slučajeva zaraze koronavirusom, izliječeno je 1034, a preminulo je 54 bolesnika
  • Vlada je usuglasila trofazni plan za ublažavanje mjera te će u Hrvatskoj uskoro krenuti normalizacija života
  • U svijetu je od koronavirusa zasad zaraženo 2.826.904, umrlo je preko 200.000 bolesnika dok je brojka izliječenih 798.449

Broj umrlih u svijetu premašio 200.000

20.12 - Broj umrlih od koronavirusa premašio je u subotu 200.000, a očekuje se da će broj zaraženih idućih dana doseći tri milijuna, objavio je Reuters. Više od polovice žrtava je u SAD-u, Španjolskoj i Italiji.

Prvi smrtni slučaj prijavljen je 10. siječnja u Wuhanu u Kini.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Trebao je 91 dan da broj umrlih dosegne 100.000 i još 16 da pređe 200.000, prenosi Reuters na temelju podataka nacionalnih vlada.

Za usporedbu, 400.000 ljudi godišnje umre od malarije, jedne od najsmrtonosnijih zaraznih bolesti na svijetu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa


Popravlja se stanje u Italiji

18.48 - Broj novih smrtnih slučajeva od covida-19 u Italiji u subotu je iznosio 415, najmanje od 17. ožujka, objavila je civilna zaštita. Broj novozaraženih je najmanji u pet dana i iznosi 2357. Dan ranije bilo je 3021, uz 420 preminulih.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ukupan broj mrtvih od početka pandemije krajem veljače u Italiji sada je 26.384, objavila je agencija. Time je Italija druga najpogođenija država na svijetu, nakon Sjedinjenih Država.

Zaraženih je 195.351, najviše nakon SAD-a i Španjolske. Broj inficiranih je od petka sa 106.527 pao na 105.487 i smanjuje se šesti dan zaredom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa


Maske su ipak samo preporuka

18:00 - Stožer civilne zaštite Sisačko-moslavačke županije u subotu je uputio obavijest građanima županije o obaveznom nošenju zaštitnih maski, a potom i pojašnjenje kako se ne radi o obavezi, nego o preporuci.

Tekst se nastavlja ispod oglasa


Image

04.04.2020., Zagreb - Nastavni zavod za javno zdravstvo "dr. Andija Stampar" uveo je "drive in" dijagnostiku koronavirusa kako bi se ubrzalo dijagnosticiranje i povecao broj testiranih osoba. Osobe pri ovom testiranju ne izlaze iz automobila, što povecava razinu sigurnosti osobe koja se testira i zdravstvenog djelatnika. Photo: Marko Prpic/PIXSELL

U Sloveniji idalje ograničenje kretanja

17: 15: Restriktivne mjere poput ograničenja kretanja na područje matične općine ostat će na snazi najmanje do kraja prvosvibanjskih blagdana, odnosno još 1. i 2. svibnja, poručio je u subotu preko Twittera premijer Janez Janša, dodajući da se o nekim mjerama popuštanja razmišlja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa


I na misu pod maskama

16: 50 Bavarska, najveća njemačka savezna pokrajina, dopustiti će od 4. svibnja određene vjerske obrede, a istočna pokrajina Saska prva će bogoslužja dozvoliti već u ponedjeljak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bavarski vjernici će morati održavati međusobnu udaljenost od 2 metra i nositi zaštitnu masku, prenosi CNN.

Vremenski će biti ograničeno na 60 minuta, rekao je ministar u bavarskoj vladi Florian Herrmann za američku televiziju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa


Velika Britanija prešla crnu brojku umrlih

16:30 Velika Britanija u subotu je premašila 20.000 umrlih od covida-19, nakon što su bolnice u Engleskoj prijavile 711 umrlih u prethodna 24 sata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dok broj mrtvih raste, vlada je pod sve glasnijim kritikama zbog svog odgovora na pandemiju. Sporije je uvela karantenu od europskih zemalja i bori se da poveća mogućnosti testiranja.

Sredinom ožujka glavni vladin znanstveni savjetnik rekao je da bi zadržavanje broja umrlih ispod 20.000 bio "dobar ishod".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Velika Britanija peta je po službenom broju umrlih od koronavirusa u svijetu, poslije SAD-a, Italije, Španjolske i Francuske.


Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vojska Crne Gore evakuirala iz Prištine tri zaražena hrvatska vojnika

15:50 - Crnogorsko ministasrtvo obrane priopćilo je da je Vojska Crne Gore evakuirala danas iz Prištine tri hrvatska vojnika i jednog službenika crnogorskog ministarstva obrane, koji su bili stacionirani u misiji KFOR-a na Kosovu, nakon što je testiranjem utvrđeno da su pozitivni na koronavirus.


Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Hrvatsku dopremljeno još 68 tona medicinske opreme

15:45 - U Zračnu luku Franjo Tuđman oko 13 sati dopremljena je dodatna količina zaštitne opreme, oko 68 tona, na izravnom letu iz Šangaja, a radi se o četvrtom letu u zadnjih tjedan dana, priopćeno je iz Vlade RH. Današnjim letom kargo kompanije SF Airlines dopremljeno je oko 68 tona, i to dezinficijensa, rukavica, naočala, odijela i nazuvaka, a tim je letom dopremljeno i nekoliko vrijednih donacija. Riječ je o dva mehanička ventilatora koje je Hrvatskoj donirala kompanija CIMM Group, zaštitne maske koje je donirala Trip.com Group Limited, najveća turistička online platforma na svijetu koja je zaslužna za dolazak brojnih kineskih turista u Hrvatsku te donacije kineskih gradova prijatelja hrvatskim partnerima: grada Yanchenga Čakovcu, grada Nanchanga Splitu i grada Sanye Dubrovniku, navodi se u priopćenju.

Image
Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL

25. 4. 2020., Zagreb - Fontana ispred doma HDLU s katedralom u pozadini

Europski kontinent najpogođeniji koronavirusom

15:42 - Od gotovo 200.000 žrtava pandemije koronavirusom najviše je pogođen europski kontinent sa 120.000 umrlih, a od tog broja tri četvrtine odnose se na Italiju, Španjolsku, Francusku te Veliku Britaniju. S ukupno 120.140 umrlih (od 1.344.172 potvrđenih zaraženih osoba), Europa je kontinent koji je najteže zahvaćen pandmeijom covida-19, a koji je u svijetu, prema podacima sveučilišne bolnice Johns Hopkins, usmrtio 197.871 osobu. Italija je po broju žrtava prva u Europi s 25.969 umrlih. Na drugom mjestu u Europi je Španjolska s 22.902 umrle osobe. Slijedi je Francuska s 22.245 mrtvih, a četvrto mjesto drži Velika Britanija s 19.506. S 51.949 umrlih Sjedinjene Države pojedinačno su zemlja s najviše žrtava covida-19 u svijetu, također prema podacima bolnice Johns Hopkins u subotu do 15 sati. Zaraženih je u SAD-u prema istom izvoru 905.333. U cijelom svijetu je 2.826.904 zaraženih covidom-19 do subote u 15 sati, prema istom izvoru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa


Italiji će se provesti 150.000 seroloških testova

15:07 - Italija će od 4. svibnja početi kampanju seroloških testiranja na 150.000 osoba u cijeloj državi u pokušaju boljeg razumijevanja pandemije covida-19, najavio je danas vladin povjerenik Domenico Arcuri. "Podijelit ćemo testove po regijama (kojih je u Italiji 20) ovisno o stanovništvu" i drugim kriterijima Državnoga zavoda za statistiku, rekao je novinarima Arcuri koji je zadužen za upravljanje krizom izazvanom covidom-19. Pandemija te bolesti u Italiji je usmrtila 26.000 ljudi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa


Merkel: Borba protiv pandemije u središtu njemačkog predsjedanja EU-om

14:53 - Njemačka kancelarka Angela Merkel je najavila danas da će borba protiv posljedica pandemije koronavirusa biti u središtu predsjedanja Njemačke Vijećem Europske unije u drugoj polovici ove godine. Ona je ustvrdila da će toliko dugo dok ne bude pronađeno uspješno cjepivo, pandemija određivati život u Europi. "To znači da će njemačko predsjedanje EU-om proteći potpuno drukčije nego što smo planirali", rekla je Merkel. Mjere borbe protiv posljedica pandemije će ići u smjeru gospodarskog oporavka i socijalnog jedinstva u Europi. Ona je rekla kako je u ovakvim situacijama "Europa još važnija" nego inače i da je pokazala da funkcionira i u kriznim vremenima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Michael Kappeler / AFP / Profimedia

Španjolska vlada tvrdi da je najkritičnija faza bolesti prošla

14:47 - U Španjolskoj je danas umrlo 378 osoba od koronavirusa, jedanest više nego dan ranije, no dnevni broj žrtava je već tjedan dana ispod 500, izvijestilo je ministarstvo zdravstva. Španjolska je s 22.900 izgubljenih života najpogođenija zemlja u Europi nakon Italije. Zdravstvena služba ukazuje na podatak prema kojem je u posljednja dva dana broj novooboljelih pao u odnosu na broj oporavljenih. „Prošli smo najtežu fazu. Najkritičnija faza ove bolesti je iza nas zahvaljujući ponašanju španjolskog društva u cjelini, koje može poslužiti za primjer“, rekla je potpredsjednica vlade María Jesús Montero na konferenciji za medije. U subotu su oboljele dodatne 2944 osobe dok ih je ozdravilo 3353. Španjolska s 223.759 inficiranih stanovnika ima najviše oboljelih u Europi. Od toga je izliječeno njih 95.700. „Moramo ostati oprezni jer još uvijek ne znamo dovoljno o ovom virusu, no krivulja zaraze je potisnuta premda dolje što nam omogućuje planiranje postepenog ublažavanja mjera“, rekao je ministar zdravstva Salvadro Illa.


Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Hrvatskoj 7 novih slučajeva zaraze koronavirusom

13:58 - U protekla 24 sata u Hrvatskoj je detektirano sedam novih slučajeva zaraze koronavirusom, a preminule su tri osobe, izvijestio je Nacionalni stožer civilne zaštite. "U protekla 24 sata u Hrvatskoj imamo dijagnosticiranih 7 bolesnika od Covida-19, što čini ukupan broj od 2016 bolesnika", kazao je na konferenciji za novinare ministar zdravstva Vili Beroš. Preminule su tri osobe. U Klinici za infektologiju u Zagrebu preminula je ženska osoba rođena 1922. godine, u KBC-u Split muška osoba rođena 1930. godine, a u Kliničkoj bolnici Dubrava muškarac rođen 1952. godine. Sve tri osobe bili su kronični bolesnici, a ukupno su od koronavirusa u Hrvatskoj preminule 54 osobe. Ukupno je obavljeno 30.913 testiranja, jučer 700 novih testiranja, a pozitivnih je bilo 6,52 posto.

Na respiratoru je 21 bolesnik, hospitaliziranih je 316 osoba, 9 manje u odnosu na jučer. Od jučer je iz bolničkih ustanova otpušteno 13 bolesnika, 39 osoba koje su se liječile u kući su ozdravile, pa je ukupan broj oporavljenih 1034. "Trenutačni uspjeh nije slučajan, on je rezultat našeg zajedničkog promišljanja i discipline. Mišljenja smo da ne treba mijenjati recept koji daje dobre rezultate, stoga i dalje budimo promišljeni, poštujmo potrebu održavanja fizičkog razmaka, higijene i dezinfekcije prostora", poručio je Beroš.

"Ulazimo u jednu novu fazu s dosta nepoznanica, virus se brzo širi, nema cjepiva ili lijeka i jedan od najvažnijih faktora koji doprinosi širenju je mobilnost stanovništva", rekao je Božinović te dodao da su mjere donesene uz preporuku struke.

Capak: 'Logično je da nedjeljom smanjimo mobilnost ljudi, ali...'

U vezi rada nedjelje. "Mi smo prvo organizirali rad trgovina da radi samo jedna smjena, kako bismo smanjili broj ljudi, do 17 sati. Sada kada smo stekli kredit, i odlučili popustiti, jedna od prvih mjera je da treba omogućiti ljudima da se opskrbe. Jedna od prvih mjera je bila produženje. Sad kada smo to napravili, trgovine će raditi u dvije smjene, ali smo napravili pauzu između 14 i 15 sati. Na toj strani smo povećali mobilnost stanovništva, naravno da smo razmišljali da na drugoj strani vage to treba smanjiti. Meni se činilo logično da to bude nedjelja ali to može biti i neki drugi dan", objasnio je Capak naglasivši da je bitno smanjiti mobilnost. Vjeruje da će toplo vrijeme pomoći u borbi s koronavirusom.

Kaže da su preporučili u situacijama u zatvorenim prostorima da se nose maske, ona obična platnena. Podsjeća da nije dobro grupiranje ljudi. "Priča se o tome da se ljudi grupiraju. Virus je među nama. Imamo još uvijek oboljele. Potreban je veliki oprez da se ne razbukta ponovno negdje infekcija. Stvorili smo veliki kredit, ne bi bilo dobro da to sad pokvarimo. Pozivam građane da se ne grupiraju, da ne moramo razmišljati ponovno o mjerama karantene", rekao je Capak.

'Ovo nije mjesto za političke poruke'

"Apsolutno odbacujem i ne želim konferenciju i mjesto koristiti za političke poruke", rekao je Davor Božinović.

Postavljeno je pitanje o nagađanjima da će parlamentarni izbori biti u srpnju. Jesu li izbori tada dobra ideja? "I sami ste postavljajući pitanje rekli da znate odgovor. Nemam što dodati. Ovdje se govori samo o situaciji s koronavirusom, a za ova pitanja ja vas pozivam, znate adrese, na koja ih možete postaviti. To je hipotetsko pitanje i na takvo pitanje nećete dobiti odgovor."

"Ja sam više govorio o različitim prognozama, ljeti, na jesen, za godinu dana. To nitko ne zna, kakva će biti epidemiološka situacija. Mi se možemo nadati kakva će biti i kakve mjere ćemo donijeti. Imamo i epidemiološke instrumente iz kojih možemo izračunati, no to je samo hipotetski. Postoji plan, u tri faze, ni u jednoj ja nisam vidio izbore. Ja to pitanje nisam još doživio pa ne mogu ni odgovoriti", dodao je Capak.

"Naglašavamo da priča nije gotova, fokusirani smo isključivo na virus, prema tome mišljenja smo da treba politiku maknuti, razgovaramo samo o stručnim pitanjima", rekao je Beroš.

Inspekcija: 'Nije bilo propusta o Domu u Splitu'

Na pitanje tko će nadzirati ljude u autobusima, Božinović je rekao da je to zadaća prijevozničkih tvrtki, a da je vjerojatno da će i putnici voditi računa o situaciji i mjerama.

Postavljeno je pitanje je li došao inspekcijski nalaz u Splitu. Beroš je rekao da je gotov nalaz i da nije pronađeno nekih elemenata koji bi bili kršenje pravila. Nije bilo nepravilnosti i to se odnosi na Nastavni zavod za javno zdravstvo i za liječnicu koja je skrbila u domu za starije. Za sve novozaražene, osim iz Šibensko-kninske, znaju s kim su bili u kontaktu i kako su se zarazili.

Kako će izgledati mise? "Mi smo 18.3. prije donošenja odluka o prestanku rada objekata napravili uputu za vjerska okupljanja, za sve konfesije. To se nije uspjelo primjeniti jer smo donijeli zabrano. Imamo tekst koji smo napravili 11.3. i dio teksta smo iskomunicirali s HBK, no sada moramo promijeniti taj tekst. Upravo radimo na tome, preko vikenda ćemo dovršiti", rekao je Capak te dodao da će biti slično kako je organizirano u Italiji.


Indija otvara male trgovine

13:37 - Indija je dopustila otvaranje malih lokalnih trgovina, mjesec dana nakon što zatvaranja zemlje. Ministarstvo unutarnjih poslova priopćilo kako samo polovica osoblja može raditi i oni moraju poštivati mjere socijalne distancije i nositi maske. Vlada pokušava postupno ponovo pokrenuti gospodarske aktivnosti. Indija ima gotovo 25.000 potvrđenih slučajeva, a 780 ljudi je umrlo, javlja BBC.


Nema novozaraženih u Brodsko-posavskoj županiji

13:31 - Deveti dan zaredom, stožer Brodsko-posavske županije objavio je da nema novozaraženih koronaviruom. Dosad je na tom području zabilježeno ukupno 20 pozitivnih slučajeva, od čega je 16 aktivnih, tri su osobe ozdravila, a jedna je preminula.


U Sisačko-moslavačkoj županiji preporučuju maske

13:24 - Stožer civilne zaštite Sisačko-moslavačke županije izvijestio je danas građane da je nakon popuštanja antiepidemijskih mjera obvezno nošenje zaštitnih maski. "U razdoblju relaksacije mjera obavezno je nošenje zaštitnih maski kod svih žitelja naše županije. Niti jedna osoba ne može i ne smije zbog obavljanja bilo kojeg posla ući u zgradu županije, grada, općine, policijske uprave, banke, pošte i dr. bez nošenja zaštitne maske i bez prethodne dezinfekcije ruku i mobitela", stoji u obavijesti.

Kasnije su pojasnili kako je nošenje maske ipak samo preporuka.

Inače, u protekla 24 sata na području Sisačko-moslavačke županije je registrirana jedna nova osoba pozitivna na SARS-CoV-2 virus, pa ih je trenutačno 18. U izolacijskoj jedinici Opće bolnice „Dr. Ivo Pedišić“ Sisak nalazi se četvero pacijenta, a ostali su na kućnom liječenju.

Image
Foto: Nikola Cutuk/PIXSELL

Kao i u "normalna vremena" i u ovo vrijeme koronavirusa po tradiciji subota je dan kada građani Siska najviše dolaze na Gradsku tržnicu

WHO: Još nema dokaza da se osobe koje su preboljele covid ne mogu ponovno zaraziti

13:08 - Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) u subotu je objavila da u ovome trenutku još nema dokaza da su osobe koje su preboljele covid-19 i razvile antitijela zaštićene od ponovne zaraze koronavirusom. U priopćenju ta agencija Ujedinjenih naroda upozorava da se osobama koje su preboljele zarazu ne bi trebale izdavati potvrde da su stekle imunitet i da ne predstavljaju rizik za ostale. Takva bi praksa samo mogla povećati opasnost od širenja virusa jer se na taj način zanemaruju standardne preporuke. "Neke vlade smatraju da bi otkrivanje antitijela na SARS-CoV-2, virus koji uzrokuje covid-19, moglo poslužiti kao osnova za izdavanje 'zdravstvene putovnice' ili potvrde po kojima osoba ne predstavlja opasnost za ostale, što bi pojedincima omogućilo putovanja ili povratak na posao, uz pretpostavku da su zaštićeni od ponovne infekcije ", navodi WHO.


'Samoizoliranog' pronašli na trajektu, radio frizeraj, kretali se bez propusnice

13:06 - Sedmi je dan otkako u Ličko-senjskoj županiji nema novooboljelih osoba od Covida19, te se primjećuje opuštanje kod građana, tako da je jedna osoba prekršila mjeru samoizolacije, radio je frizerski salon, a dvije osobe su htjele su bez e-propusnice ući u tu županiju. Župan Darko Milinović rekao je to Hini i ispričao da se kršenje samoizolacije otkrilo na trajektu, na putu prema Novalji. Osoba kojoj je propisana ta mjera vratila se iz Austrije i na granici prijavila da će biti na adresi na području Zagreba. No, otišao je u Novalju, gdje mu je službeno mjesto prebivališta. Policija ga nije našla u Zagrebu već na trajektu, odakle ga je prepratila na adresu prebivališta i tamo mora ostati dva tjedna.

Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

„Zanimljivo i frizerski salon je u Novalji. Vjerujem da su ova kršenja antiepidemijskih mjera rezultat nestrpljenja pred najavljenim popuštanjem tih mjera, ali molim stanovništvo da se svi zajedno suzdržimo od bilo kakvog nepoštivanja mjera. Uskoro će nam biti bolje. Ali ako se budemo ponašali neodgovorno, i ovo najavljeno popuštanje mjera može biti ukinuto“, rekao je Milinović. Prema njegovim saznanjima, frizerski salon u Novalji nije zapravo radio, frizer je šišao prijatelja, a zanimljivo je i to da je o činjenici da je frizerski salon otvoren policija primila dojavu građana. Prekršaj kretanja dvije osobe bez e-propusnice dogodio se pri njihovom pokušaju ulasku u prostor Ličko-senjske županije. Ne radi se o stanovnicima te županije pa su se morali okrenuti i otići.


Koronavirus ušao u sirotište u Bjelorusiji

12:42 - Nekoliko ljudi pozitivno je na koronavirus u sirotištu sa 170 djece s poteškoćama u razvoju u Bjelorusiji, objavile su lokalne vlasti ne otkrivajući točan broj zaraženih. Nakon što je otkriveno da je zaražen zaposlenik sirotišta u regiji Mogilev testirani su svi zaposlenici i djeca. "Neki su bili pozitivni. U ovom trenutku većina njih nema simptome bolesti", priopćile su lokalne vlasti u petak. Bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko opisao je strahove od koronavirusa "psihozom". Nije zatvorio granice ili uveo stroge mjere karantene u svojoj zemlji. Od petka je u zemlji zaraženo 8.773 ljudi, od kojih 396 u istočnoj regiji Mogilev. Umrlo ih je 63. Sirotište koje se nalazi 18 kilometara od regionalnog središta Glusk, skrbi za djecu s poteškoćama u razvoju. Roditelji su im većinom siromašni ili su ih napustili. Kako bi obuzdali širenje koronavirusa, zaposlenici su počeli raditi u smjenama, zaustavljeni su kontakti među različitim skupinama djece, a posjeti su zabranjeni. Škole u Bjelorusiji otvorene su u ponedjeljak nakon tri tjedna proljetnih praznika.


Aleksandar Vučić: 'Iza nas je jedna od najtežih noći od početka epidemije'

12:28 - Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je iza Srbije jedna od najtežih noći od početka epidemije koronavirusa zbog broja preminulih te da je Negotin novo žarište. "Noć je bila užasna, jedna od najtežih do sada, prije svega zbog onog što se dogodilo u Nišu. Bolest kao da je napravljena da napadne naše roditelje. Ovo u Nišu što se dogodilo je katastrofa! Srećom, katastrofa se dogodila samo na jednom mjestu", prenosi Kurir. https://www.instagram.com/p/B_ZhP0epKpG/?utm_source=ig_embed


15 novih slučajeva zaraze i jedan preminuli u Sloveniji

12:19 - U Sloveniji je na dnevnoj bazi zabilježeno 15 novih zaraza koronavirusom, nakon što je testirana 1161 osoba, a još jedna osoba je umrla od covida-19, čime je broj umrlih povećan na 81, potvrdila je u subotu slovenska vlada. Ukupno je do sada obavljeno 48.179 testova na novi koronavirus, a infekcija je potvrđena kod 1388 ljudi. Trenutno je hospitalizirano 77 osoba, od čega 23 na odjelima intenzivne njege, a u petak su iz bolnica otpuštene još četiri osobe. Broj hospitaliziranih bolesnika zadnji je tjedan u stabilnom stanju, dok se broj teže oboljelih na intenzivnim odjelima smanjuje.

Stanje je i nadalje najteže u domovima za starije osobe, čije je osoblje u petak održalo prosvjedne skupove, žaleći se na teške uvjete rada i tvrdeći da su ti domovi s osjetljivom populacijom pretvoreni u zarazne klinike. U subotu je prvi puta potvrđena i zaraza slovenskih vojnika i to onih u mirovnoj misiji na Kosovu, gdje je najveći broj pripadnika slovenske vojske od svih ostalih misija zajedno. Zaraza je potvrđena kod tri vojnika slovenske vojske koji sudjeluju u misiji NATO saveza na Kosovu, a oboljeli su smješteni u izolaciju u bazi Film City u Prištini. Njihovo je zdravstveno stanje dobro, priopćila je slovenska vojska. Kako se dodaje u priopćenju za javnost, ti će vojnici biti vraćeni kući u Sloveniju "čim to bude moguće".


Nema novozaraženih u Dubrovačko-neretvanskoj županiji

12:12 - Prema zasad dostupnim podacima u Dubrovačko-neretvanskoj županiji sedmi dan nema novozaraženih, a od 90 uzoraka poslanih na analizu u petak njih 46 je obrađeno, a 44 je još u obradi. Od početka pandemije na analizu u Zagreb poslano je 1578 uzoraka. Hospitaliziran je 21 pozitivan pacijent, 12 osoba je na Zaraznom odjelu OB Dubrovnik, osam ih je u sekundarnom objektu odnosno Studentskom domu, a jedan pacijent je u Jedinici intenzivnog liječenja. Osobi koja je svojedobno bila na respiratoru u KBC-u Split, a potom je vraćena na liječenje u OB Dubrovnik, stanje se dodatno poboljšalo te se više ne nalazi u Jedinici intenzivnog liječenja. U JIL-u je i dalje jedan pacijent koji je intubiran i na respiratoru, a njegovo stanje je nepromijenjeno u posljednja 24 sata. Ukupno je 464 građana u samoizolaciji, a u posljednja 24 sata nije utvrđeno kršenje mjere samoizolacije.

Image
Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL

24. 4.2020., plaža Banje, Dubrovnik

Redovna press konferencija Stožera civilne zaštite Dubrovačko-neretvanske županije više se neće održavati svakodnevno nego po potrebi. Razlog tome je činjenica kako u Dubrovačko-neretvanskoj županiji danima nije bilo novozaraženih koronavirusom. Stožer će svakodnevno slati redovno izvješće o novim podacima vezanima uz koronavirus u županiji, javlja Dubrovački dnevnik.


Jedan novozaraženi u Zagrebu

12:09 - U Gradu Zagrebu testirano je 206 uzoraka, pozitivno 16, ali je samo jedan novozaraženi, a 15 je retestiranih. Dvije osobe su stavljene u samoizolaciju, nešto veći broj poziva je zabilježen za psihološku pomoć. 459 je oboljelih, a 250 je oporavljenih u Gradu Zagrebu. "Jedan potivan, to je najbitnije", rekao je gradonačelnik Milan Bandić te dodao da je riječ o trendu koji pokazuje i kvalitativan a ne samo kvantitativan skok.


Porast novozaraženih na japanskom kruzeru

12:02 - Gotovo 60 novih slučajeva infekcije koronavirusom potvrđeno je među članovima posade krstarećeg broda koji je pristao u Japanu. Ukupni broj slučajeva na brodu Costa Atlantica sada iznosi oko 150. Na brodu je 623 člana posade. Brod nije imao putnika na brodu i u siječnju je zbog epidemije virusa preusmjeren u Nagasaki radi popravka umjesto dalje prema Kini. Posada je trebala biti zatvorena na brodu, ali lokalni mediji javljaju da su neki napustili brod. U Japanu raste kriza izazvana koronavirusom. Više je od 12.800 potvrđenih slučajeva, a 345 ljudi je umrlo, javlja BBC.

Image
Foto: Kyodo/Newscom / Newscom / Profimedia

Nema novozaraženih u Varaždinskoj županiji

11:51 - U posljednja 24 sata u Varaždinskoj županiji nema novozaraženih koronavirusom. Ukupan broj do sada zaraženih je ostao 45, a ozdravilo je ukupno 30 osoba. Na liječenju u Općoj bolnici Varaždin nalazi se 13 osoba. Dvije osobe s područja županije liječe se u Klinici za infektivne bolesti „Dr. Fran Mihaljević“ u Zagrebu.


Dvoje novozaraženih u Zagrebačkoj županiji

11:46 - U Zagrebačkoj županiji potvrđena su dva nova slučaja zaraze koronavirusom. Ukupno je 127 zaraženih, a ozdravilo je 45 osoba, priopćio je Stožer civilne zaštite za tu županiju.


U Splitu umro muškarac, nemaju novozaraženih

11:38 - Od ukupno 165 obrađenih testova s područja Splitsko-dalmatinske županije danas nema novozaraženih koronavirusom, izvijestili su iz županijskog Stožera civiilne zaštite. Tijekom jutra u KBC-u Split preminula je stariji muškarac (1930. godište) koji je bio korisnik Doma za starije i nemoćne osobe Split smještajne jedinice u Vukovarskoj ulici. Muškarac je uz koronavirus imao i nekoliko kroničnih bolesti. To je deveta žrtva iz Doma u Vukovarskoj, javlja Slobodna Dalmacija.

Image
Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL

Medicinske sestre, blizanke (37), umrle od covida u razmaku od tri dana

11:19 - Jednojajčane blizanke, medicinske sestre Katy i Emma Davis (37) umrle su ovaj tjedan od posljedica koronavirusa u razmaku od tri dana u Sveučilišnoj bolnici u Southamptonu. Katy je umrla u utorak, a Emma u petak u istoj bolnici. Živjele su zajedno.


Nema novozaraženih u Krapinsko-zagorskoj županiji

11:17 - U posljednja 24 sata u Krapinsko-zagorskoj županiji nije zabilježen ni jedan novi slučaj zaraze koronavirusom, izvijestio je u subotu županijski Stožer civilne zaštite. U subotu su zaprimljeni negativni nalazi za 63 od 68 jučer uzetih briseva, a zaprimljen je i negativan rezultat brisa koji se čekao još od 23. travnja. Dosad je ukupno uzeto 1.330 uzoraka, a još uvijek se čekaju rezultati pet nalaza. S današnjim je danom u Krapinsko-zagorskoj županiji evidentirano 100 aktivnih slučajeva zaraze stanovnika. U protekla 24 sata je evidentirano šest novih izliječenih, pa je ukupan broj ozdravljenih osoba 36. Iz Stožera ističu da je riječ o podacima zaključno s evidencijama zaprimljenima do kraja petka, u koje su uključeni i stanovnici Krapinsko-zagorske županije testirani izvan područja županije te osobe koje nisu imale pozitivan nalaz na koronavirus, ali se, sukladno uputama, zbog epidemiološke anamneze i kliničke slike vode kao pozitivne.


Nema novozaraženih u Osječko-baranjskoj županiji

11:12 - Na području Osječko-baranjske županije tijekom protekla 24 sata nema novozaraženih. Testirano je 101 osoba. Broj zaraženih na području županije je i dalje 115.


Nema novozaraženih u Vukovarsko-srijemskoj županiji

11:04 - U Vukovarsko-srijemskoj županiji u posljednja 24 sata nema pozitivnih osoba na koronavirus, i dalje je broj zaraženih 39. U protekla 24 sata tri su osobe izliječene, što znači da je ukupno 8 izliječenih osoba na području županije, javlja Hrvatski radio Vukovar.


Nema novozaraženih u Karlovačkoj županiji

11:02 - U Karlovačkoj županiji nema novooboljelih, nalazi jučer testirane 41 osobe su negativni te i dalje ostaje ukupno 30 zaraženih koronavirusom, izvijestio je u subotu županijski Stožer Civilne zaštite. Toliki broj testiranja ne znači da je puno suspektnih osoba već, kako je pojasnio glasnogovornik Stožera Bernardo Pahor, iste osobe nekada prolaze nekoliko faza testiranja, ovisno o epidemiološkim indikacijama. To su osobe koje se liječe od covida-19, posebno kada se rade provjere zaraženosti kada idu k ozdravljenju. U Karlovačkoj županiji su sada u samoizolaciji 352 osobe, tijekom protekla 24 sata policija je provela 147 provjera i nije evidentirano niti jedno novo kršenje. Policija je jučer evidentirala sedam kršenja mjera propusnice, ukupno do sada 216 kršenja te mjere.

Image
Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

U Karlovcu na OPG-u Diane Prpić zasadili su sadnice batata

Nema novozaraženih u Ličko-senjskoj županiji

11:01 - U Ličko-senjskoj županiji nema novozaraženih koronavirusom, priopćio je županijski Stožer civilne zaštite.


U Njemačkoj drugi dan zaredom smanjuje se broj novozaraženih

10:58 - Broj novozaraženih u Njemačkoj povećao se za 2055 na 152.438, objavio je danas Institut Robert Koch, što je drugi dan zaredom da se smanjuje broj zaraženih. Prije toga, tri dana zaredom taj je broj u Njemačkoj rastao. U toj se zemlji broj umrlih u posljednja 24 sata povećao za 179 na 5.500, pokazali su podaci od subote. Njemačka kancelarka Angela Merkel poručila je u svom obraćanju Bundestagu u četvrtak kako je Njemačka još uvijek na početku pandemije. "Nitko to ne sluša rado, ali istina je da se ne nalazimo u završnoj fazi pandemije, nego na početku. Mi ćemo još dugo morati živjeti s ovim virusom", rekla je Angela Merkel tijekom obraćanja parlamentu.

Image
Foto: Action Press / Shutterstock Editorial / Profimedia

U Zadarskoj županiji jedan novozaraženi koronavirusom

10:54 - Od jutros na području Zadarske županije jedna je nova osoba pozitivna na koronavirus pa je ukupan broj zaraženih od početka epidemije na području Zadarske županije 85. Novozaražena osoba je s područja grada Zadra. Do danas je ozdravila 31 osoba. U Općoj bolnici u Zadru liječe se 4 osobe od kojih su 2 na JIL-u, a u biogradskoj bolnici je 7 lakših pacijenata. Nitko od pacijenata nije na respiratoru. Pod aktivnim nadzorom/mjerom samoizolacije je 409 osoba, a nadzor je istekao za 2287 osoba, javlja portal eZadar.net.hr.


Jedan novozaraženi u Šibensko-kninskoj županiji

10:50 - Novi slučaj zaraze koronavirusom zabilježen je danas na području Šibenika, a osoba se ne dovodi u vezu s ranije oboljelima, izvijestili su iz Stožera civilne zaštite Šibensko-kninske županije. Riječ je o osobi s područja Grada Šibenika za koju su epidemiološki izvidi u tijeku. Od početka epidemije, s današnjim danom, broj zaraženih u Šibensko-kninskoj županiji je 84, od čega su 32 osobe ozdravile.

Image
Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Zavrsni sloj asfalta postavlja se u Zvonimirovoj ulici u Šibeniku

Deseci mrtvih američkih pastora

10:49 - Deseci američkih pastora diljem "Biblijskog pojasa" u SAD-u podlegli su koronavirusu nakon što su crkve i televangelisti umanjivali ozbiljnost pandemije i aktivno poticali vjernike na kršenje mjera fizičke distance. Čak 30 crkvenih vođa iz najveće afroameričke pentekostalne denominacije u zemlji umrlo je tijekom epidemije, pri čemu su članovi prkosili javnozdravstvenim upozorenjima o izbjegavnju velikih okupljanja. Smrtni slučajevi diljem SAD-a na područjima u kojima je prisutna Church of God in Christ navodno su proizlazili iz pogreba i drugih sastanaka među klerom i drugim crkvenim osobljem koji su održani za vrijeme pandemije, javlja The Independent.


Otvaraju se neke američke države

10:31 - Tri američke države dopustile su nekim trgovinama da se ponovo otvore nakon mjera koje su nametnute u svrhu suzbijanja širenja koronavirusa. Trenutno je broj smrtnih slučajeva u SAD-u prešao 51.000. Saloni i toplice mogli bi se ponovo otvoriti u Georgiji i Oklahomi, dok je Aljaska ukinula ograničenja za restorane, javlja BBC.

Image
Foto: Tami Chappell / AFP / Profimedia

24. 4 .2020., Atlanta, Georgia

U SAD-u je najmanje 890.524 slučaja zaraze koronavirusom, uključujući najmanje 51.017 smrtnih slučajeva, prema Sveučilištu Johns Hopkins (JHU). Kako države budu uključivale i 'vjerojatne smrti' u svoje brojeve, tako će i JHU. U narednim danima očekuju se stoga promjene u porastu broja smrtnih slučajeva u zemlji, javlja CNN.


Nema novozaraženih u Požeško-slavonskoj županiji

10:25 - U Požeško-slavonskoj županiji trenutno je 25. dan bez novooboljelih osoba, te od 22. travnja u županiji nema ni jedne potvrđene oboljele osobe. U samoizolaciji se trenutno nalazi 252 osobe, a ukupno je testirano 309 osoba, javili su iz lokalnog stožera.


Nema novozaraženih u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji

10:07 - Na području Bjelovarsko-bilogorske županije deseti dan za redom nema novozaraženih osoba koronavirusom. U protekla 24 sata testirana je 21 osoba i svi nalazi su negativni. Od početka zaraze koronavirusom na području Bjelovarsko-bilogorske županije do danas bilo je potvrđeno 10 oboljelih od kojih je u međuvremenu 6 ozdravilo, dakle još jedna osoba u protekla 24 sata. Broj osoba u samoizolaciji na području Bjelovarko-bilogorske županije trenutno je 331. U posljednjih 24 sata zabilježeno je 1 kršenje mjera samoizolacije ili ukupno 45 do sada. Od kada policijski djelatnici županijske Policijske uprave vrše kontrolu mjera samoizolacije došli do brojke od 2957 provjera, javlja Bjelovar.info.


Nema novozaraženih u Istri

10:04 - Već osmi dan zaredom u Istri nema novooboljelih, 49 uzoraka brisa ispitanih tijekom protekla 24 sata su negativni, dok je u međuvremenu ozdravilo čak osam osoba što je ukupno 80 izliječenih od koronavirusa u toj županiji, izvijestio je u subotu Stožer civilne zaštite. "Unutar 24 sata ispitano je novih 49 uzoraka brisa i svi su negativni na koronavirus. Dakle u Istri ni danas nema novooboljelih a u međuvremenu je izliječeno osam pacijenata, što čini ukupno 80 izliječenih od COVIDA u Istarskoj županiji", naveo je načelnik županijskog Stožera civilne zaštite Dino Kozlevac. Dodao je i kako su trenutno na ispitivanju svega četiri uzorka brisa zbog zbog sumnje na koronavirus koji su uzeti na Odjelu za infektologiju pulske Opće bolnice.


Policija najavila nadzor provođenja mjera

9:57 - Ovoga vikenda se nastavlja lijepo proljetno vrijeme, a što je veliki izazov provođenju odluke Stožera civilne zaštite o ograničavanju kretanja građana. Zbog toga su iz PU osječko-baranjske obavijestili građane da će i ovoga vikenda policija nadzirati sva javna mjesta na kojima može doći do okupljanja građana. "Stoga vas pozivamo, da bez obziran na lijepo vrijeme, boravite u krugu najuže obitelji i tako na osobnoj razini doprinesete sprječavanju širenja virusa. Policijska uprava osječko-baranjska zahvaljuje građanima na razumijevanju i poziva ih da vode brigu o svom zdravlju, zdravlju svojih bližnjih i šire zajednice u kojoj žive", poručili su.

Image
Foto: Davor Javorovic/PIXSELL

U suradnji s Gradom Osijekom započela je "Kultura na kotačima". Cilj je održavanje niza kratkih kulturnih sadržaja u raznim gradskim četvrtima i omogućiti građanima Osijeka da u ovim programima sudjeluju sa svojih prozora i balkona, odnosno u skladu s propisanim mjerama socijalnog distanciranja. Koncert je jučer održao gitarist Ivan Kovačević

Hoće li naglo popuštanje mjera u FBiH ugroziti situaciju s koronavirusom?

9:54 - Dužnosnici ministarstava zdravstva iz oba entiteta u BiH ocijenili su kako bi odluke Stožera civilne zaštite Federacije BiH o naglom ublažavanju mjera donesenih zbog koronavirusa mogle ugroziti razmjerno dobru epidemiološku situaciju u zemlji. „Smatram da je mjera ukidanja policijskog sata preuranjena, jer u ovo vrijeme može doći do velikih kontakata u večernjim satima između ljudi i sigurno predstavlja javnozdravstveni rizik“, rekao je pomoćnik ministra zdravstva Federacije BiH Goran Čerkez. Stožer civilne zaštite FBiH donio je u petak odluku o ukidanju policijskog sata u noćnim satima i zatvaranju kolektivnih centara za karantenu, kao i omogućavanje da tri dana u tjednu stariji od 65 i mlađi od 18 godina mogu izlaziti iz svojih domova. Do sada je u BiH od koronavirusa zaraženo više od 1400 osoba, a preminulo ih je 57. Posljednja dva slučaja zabilježena su u petak navečer u Banjoj Luci gdje su u tamošnjem Sveučilišnom kliničkom centru preminule dvije starije osobe.


U Virovitičko-podravskoj nema novozaraženih

9.45 - Na području Virovitičko-podravske županije nema novooboljelih od koronavirusa. U posljednja 24 sata, testirano je 12 osoba. Njihovi rezultati bili su negativni. I nadalje imaju šestero zaraženih od kojih samo jedna osoba ima klinički slabe simptome bolesti COVID 19, ostalih pet ih nemaju. Jedna osoba se oporavila i ozdravila. Od početka bolesti COVID 19, na području županije, ukupno je testirano 435 osoba.


Kina odbija međunarodnu istragu o podrijetlu koronavirusa

8:50 - Kina odbacuje pozive na provedbu neovisne međunarodne istrage o porijeklu koronavirusa i kaže da su oni politički motivirani, piše BBC. Gotovo od samog početka pandemije opetovano se upućuju pozivi da se međunarodnim istražiteljima dopusti odlazak u Kinu kako bi otkrili na koji je način sve započelo. Visoka kineska diplomatkinja u Velikoj Britaniji, Chen Wen, za BBC je kazala kako su zahtjevi politički motivirani te da bi mogli odvratiti pozornost Kine od borbe protiv pandemije. "Neovisna istraga politički je motivirana. Mislim da se s pokretanjem istrage nitko ne može složiti... To nikome ne bi donijelo nikakvu dobrobit", rekla je Chen. "Trenutačno se borimo protiv virusa i sve smo napore fokusirali na borbu protiv virusa. Zašto razgovarati o istrazi? Ne samo da će takav potez odvratiti svu pozornost (od važnih stvari) nego će odvratiti i resurse".

Image
Foto: Hector RETAMAL / AFP / Profimedia

(FILES) In this file photo taken on April 15, 2020, vendors wearing face masks sell prawns at the Wuhan Baishazhou Market in Wuhan in China's central Hubei province. US President Donald Trump's administration is urging an investigation into the origins of the coronavirus pandemic, saying it doesn't rule out that it came from a laboratory researching bats in Wuhan, China. Beijing has said that the virus, which has killed more than 138,700 people worldwide, was likely transmitted to humans late last year at a Wuhan "wet market" that butchered exotic animals -- a longtime focus of concern for public health experts., Image: 514081863, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no

Belgija kreće s popuštanjem mjera 4. svibnja

8:05 - Belgija će 4. svibnja početi postupno ublažavati mjere u borbi protiv koronavirusa, objavila je u petak vlada te zemlje, jedne od najviše pogođenih covidom-19. Ograničenja u zemlji trenutno dopuštaju rad trgovina hranom, kućnim potrepštinama i vrtnih centara, a većina građana mora raditi od kuće. Premijerka Sophie Wilmes na konferenciji za medije rekla je da će Belgija dnevno trebati provoditi od 25.000 do 35.000 testova kako bi izašla iz karantene, a kontakte zaraženih pratit će novi tim od 2.000 ljudi. Većina tvrtki ponovno će se otvoriti 4. svibnja. Građani će se na otvorenom moći vidjeti s dvoje ljudi koji ne žive s njima i pritom držati distancu. Odrasli i djeca do 12 godina morat će nositi maske u javnom prijevozu pa će se otvoriti i prodavaonice tkaninom. Tjedan dana kasnije dozvolit će se otvaranje svih trgovina pod strogim uvjetima socijalne distance. U sljedećoj fazi od 18. svibnja, škole će otvoriti vrata nekim učenicima, ali će ih u razredu moći biti najviše 10. Građani će moći organizirati manja okupljanja kod kuće, posjećivati muzeje i odlaziti frizeru. Kafići, restorani i neke turističke atrakcije neće se otvoriti prije 8. lipnja. Putovanja u inozemstvo na više od jednog dana također neće biti dozvoljena prije tog datuma.

Nizozemska očekuje otvaranje osnovnih škola 11. svibnja. Njemačka je dozvolila otvaranje manjih trgovina, a učenici će u škole krenuti 4. svibnja. U Francuskoj će karantena potrajati do 11. svibnja. Belgija ima populaciju od 11,5 milijuna ljudi. U toj je zemlji 44.293 zaraženih, a 6.679 umrlih. Više od pola smrtnih slučajeva dogodilo se u domovima za starije.


Koronavirus: veliki pad u broju umrlih u SAD-u u 24 sata

8:02 - S novih 1258 slučajeva zaraze u posljednja 24 sata, Sjedinjene Države bilježe u petak najniži broj u gotovo tri tjedna, podaci su Sveučilišta John Hopkins. Ti novi podaci o smrtnim slučajevima, objavljeni u petak navečer, dovode do ukupnog broja umrlih u SAD-u od 51.017, što je daleko najveći broj u apsolutnom smislu u nekoj zemlji u svijetu. Taj pad ipak ne pokazuje nikakav trend i trebao bi se ponoviti nekoliko dana zaredom kako bi se moglo reći da se stanje u zemlji poboljšava. U SAD-u je koronavirusom zaraženo gotovo 900.000 ljudi, što predstavlja oko trećinu ukupnog broja u svijetu. Američki predsjednik Donald Trump je prošli tjedan rekao da je vrijeme da se Amerika ponovno pokrene, dajući svakom od guvernera mogućnost da sam donese odluku za svoju saveznu državu s obzirom na težinu situacije. Georgia je prva država koja je u petak krenula u otvaranje, iako je Oklahoma u petak također otvorila neke trgovine. Florida je prošlog petka počela dopuštati ljudima dolazak na plaže, a Južna Karolina je u ponedjeljak počela ublažavati ograničenja.


Zgrade zatvorene zbog koronavirusa imaju dodatni rizik - legionarsku bolest

8:01 - Komercijalne zgrade zatvorene tjednima radi suzbijanja širenja koronavirusa mogle bi potaknuti drugu opasnu zarazu pluća: legionarsku bolest. Stručnjaci za javno zdravstvo pozivaju vlasnike zgrada širom svijeta da pažljivo ponovno otvaraju zgrade kako bi se spriječilo izbijanje teškog, ponekad smrtonosnog, oblika upale pluća. Iznenadna i brza zatvaranja škola, tvornica, tvrtki i vladinih ureda stvorila su neviđeni pad u korištenju vode. Nedostatak klorirane vode koja prolazi kroz vodovodne cijevi u kombinaciji s nepravilnim promjenama temperature stvorili su uvjete za bakterije koje uzrokuju legionarsku bolest, rekli su. Ako je rano dijagnosticirana, legionarska bolest manji je zdravstveni rizik od covida-19, bolesti izazvane novim koronavirusom. Većina slučajeva mogla bi se uspješno liječiti antibioticima i bolest se ne prenosi s čovjeka na čovjeka.


Svjetski tjedan cijepljenja

7:59 - Cijepljenje spašava milijune života, a pandemija koronvirusa podsjetila nas je koliko je važno imati cjepivo protiv nekih bolesti, poruka je u povodu Svjetskog tjedna cijepljenja koji se obilježava od 24. do 30. travnja uz slogan #CjepivaDjeluju #ZdravljeZaSve. Tjedan cijepljenja kao globalnu inicijativu Svjetske zdravstvene organizacije u Hrvatskoj obilježavaju Hrvatsko farmaceutsko društvo (HFD) u partnerstvu s Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo (HZJZ) i Agencijom za lijekove i medicinske proizvode (HALMED). "Cijepljenje spašava milijune života i jedna je od najuspješnijih zdravstvenih intervencija na svijetu. Upravo u doba trenutne epidemije, možemo uvidjeti važnost prevencije zaraznih bolesti i važnost postojanja cjepiva protiv zaraznih bolest", kazao je ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak. Bez obzira na situaciju s Covidom-19, ne prekida se provedba Programa obveznog cijepljenja već se cijepljenje, a posebice primovakcinacija, nastavlja kako bi se zaštitilo najranjivije od bolesti koje se mogu spriječiti cijepljenjem.


'Drive in kultura', novi kulturni projekt studenata ADU

7:58 - U odgovoru na krizu kulturnog sektora zbog pandemije covida-19, studenti zagrebačke Akademije dramske umjetnosti pokreću projekt kulturnih sadržaja na otvorenom "Drive in kultura", namijenjen revitalizaciji kulture i pomoći studentskoj populaciji koju kriza posebno pogađa. Kako se ističe u najavi, ideja "Drive in kulture" je podsjetiti publiku na važnost umjetnosti, pokrenuti prezentaciju kulture na otvorenom gdje će se prikazivati stari, ali i recentni hrvatski filmovi, kao i solističke kazališne, plesne i koncertne izvedbe. "Kao studenti Akademije dramske umjetnosti, kulturni djelatnici i osnivači produkcijske kuće Sabmarine, a potaknuti nastalom situacijom uzrokovanom pandemijom koronavirusa, voljeli bismo utjecati na razvoj kulture, pomoći joj u obnovi, ali i njezinoj revitalizaciji", stoji u najavi.

Love island games
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo