KREĆE NOVI UDAR NA DŽEPOVE 600.000 GRAĐANA: / Poskupljuje plin, no Vlada razmatra jednu drugu opciju

Image
Foto: Patrik Macek / PIXSELL

Od 1. travnja ove godine plin će poskupjeti za deset posto, no razmatra se smanjenje PDV-a na isporuku plina kojim bi se rasteretili građani

7.2.2019.
9:04
Patrik Macek / PIXSELL
VOYO logo

Iako se cijene plina određuju administrativno te se plaća stopa PDV-a od 25 posto, od 1. travnja ove godine plin će poskupjeti za deset posto, piše Novi list koji je razgovarao s nekoliko sugovornika u Vladi o tome. Oni su rekli da razmatraju smanjenje PDV-a na isporuku plina i tako nastavljaju rasterećenje građana nakon smanjenja PDV-a na dio prehrambenih proizvoda.

"Razmatramo i tu mogućnost, jednako kao što smo prije odluke analizirali smanjenje stope PDV-a na električnu energiju", rekao je jedan sugovornik iz Vlade za Novi list.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kraći državni proračun

Ako bi doista i došlo do smanjenja stope PDV-a na isporuku plina, državni proračun bi ostao kraći za 250 do 300 milijuna kuna, ali i manji trošak režija za oko 600 tisuća hrvatskih kućanstava koja koriste plin.

S obzirom na to da se cijena plina određuje administrativno, trgovcima neće ostati ništa od uštede. Sav ušteđeni novac ostat će u potpunosti korisnicima, pa bi to značilo i političke pluseve kod birača.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iznimka od ustaljene prakse

Prema dosadašnjoj praksi Ministarstva financija, eventualna odluka Vlade o sniženoj stopi PDV-a dogodila bi se tek početkom iduće godine, pa bi računi od 1. travnja bili skuplji za tisuće korisnika.

Sugovornik iz Vlade s kojim je razgovarao Novi list, razmišlja o tome da bi možda bilo dobro napraviti iznimku te prije smanjiti PDV i na taj način poništiti poskupljenje plina od 1. travnja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo