KREĆE MASOVNO TESTIRANJE: / Dnevno će testirati 1.200 Zagrepčana, a nalaz je gotov za 15 minuta; Evo tko bi se sve trebao prijaviti

Image
Foto: screenshot RTL

U Zagrebu će se, u prvom valu, na 12 lokacija besplatno uzimati brisevi

22.11.2020.
23:01
screenshot RTL
VOYO logo

Prvi puta u Hrvatskoj od ponedjeljka kreću masovna testiranja na koronavirus. U Zagrebu će se, u prvom valu, na 12 lokacija besplatno uzimati brisevi.

Važno je da dođu samo osobe koje imaju simptome unutar pet dana i koje su naručene preko stranice brzitest.com.hr. Danas je prazno, ali za sutra više nema slobodnih termina jer je ponedjeljak popunjen na svih 12 lokacija u metropoli.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Procedura zapravo započinje ovdje? Tako je, vi ovdje dođete autom. Dočeka vas medicinska sestra, pokažete identifikaciju, dakle i osobnu i zdravstvenu jer nam treba i MBO i OIB. Kad provjeri jeste li unijeli sve točne podatke, nastavljate dalje do sljedeće točke", kaže za RTL dr. Martina Anić, liječnica obiteljske medicine u DZ Zagreb – Istok.

Image
ĐIKIĆ OPET ŽESTOKO: /

'Mjere su zbunjujuće, u konfuznom smo lockdownu; Markotić je pogazila Hipokratovu zakletvu; Bojim se...'

Image
ĐIKIĆ OPET ŽESTOKO: /

'Mjere su zbunjujuće, u konfuznom smo lockdownu; Markotić je pogazila Hipokratovu zakletvu; Bojim se...'

Kroz pola sata nalaz stiže na mail

Nakon što se osoba naruči preko interneta, odabere lokaciju i datum testiranja, dođe na drugu točku gdje će ju dočekati zdravstveni radnici koji uzimaju bris nosa. Bris nakon toga ide u ekstrakcijski pufer te poslije na testni uređaj. Kroz 15 minuta nalaz se može očitati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon pola sata nalaz stiže na mail i dobit će ga liječnik obiteljske medicine. Na punktovima će uz liječnike i medicinske sestre pomagati i studenti. Nabavljeno je 50.000 testova u vrijednosti oko tri milijuna kuna, javlja RTL

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ono što je predviđeno ovim testiranjem je da se pozivaju sve osobe koji imaju tegobe u trajanju od pet dana, da vidimo brzim testom je li riječ o COVID pozitivnom bolesniku. Često se spominje taj termin masovno testiranje, mislim da je loše odabran, imamo jasno indikacijsko područje, testiramo sve građane koji imaju problem", kaže Vjekoslav Jeleč, pročelnik zagrebačkog Gradskog ureda za zdravstvo.

Ako bude potrebe, testova će biti još, kažu. Na lokacijama je svaki dan po 100 termina, što znači da se ukupno može testirati 1200 Zagrepčana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'U OVOM TRENUTKU ZATVARANJE OSNOVNIH ŠKOLA NE DOLAZI U OBZIR, ALI…'; Capak otkrio hoće li se skraćivati vrijeme samoizolacije

Ipak ništa od brzog testiranja u Međimurju

"To je vrlo dobrodošla ideja, ali moramo biti svjesni svih limitacija brzih testova. Mi znamo u ovom trenutku da su brzi antigenski testovi najpouzdaniji kod osoba sa simptomima i kada su oni pozitvni i to je SIGURNO znak da je osoba pozitivna. Međutim ako netko ima simptome, a nema pozitivan brzi antigenski test i mi njega moramo testirati PCR-om", istaknuo je ministar zdravstva Vili Beroš.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ponovno uzimanje uzorka PCR-om neće biti potrebno s ovim testovima. Premda se u Međimurju spominjala šira primjena i brzo testiranje u školama, od toga za sada ipak ništa, piše RTL.

Situaciju s koronavirusom u Hrvatskoj i svijetu iz minute u minutu možete pratiti OVDJE.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo